Tandsköterska

Tandläkare och patient tittar på röntgenbilder.

Yrkeshögskoleutbildning

Vill du ha ett rörligt och omväxlande arbete där du får träffa många människor och både arbeta självständigt och vara en del i ett team? Då är tandsköterska ett bra val!

Som tandsköterska assisterar du vid undersökningar och behandlingar av patienter. Du arbetar inom privattandvård eller folktandvård i ett team med tandläkare och tandhygienist. Du rengör och steriliserar instrument och ser till att utrustning och arbetsmaterial finns framme och är i ordning. En tandsköterska kan också arbeta självständigt med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. Administrativa uppgifter och receptionsarbete ingår också i arbetet.

Med tiden kan man specialisera sig och utbilda sig till exempelvis ortodontitandsköterska och arbeta med tandreglering, eller till operationstandsköterska och assistera vid tandkirurgiska operationer. En tandsköterska kan också vara kliniksamordnare med mera inriktning mot personaladministration och organisationsfrågor.

Vår utbildning följer Yrkeshögskolemyndighetens nationella riktlinjer (MYHFS 2020:3) och har nationellt likvärdigt innehåll.

Utbildningen ges på distans med cirka 17 obligatoriska träffar, som varar 1–3 dagar i följd, i Oskarshamn. De obligatoriska träffarna är avsatta för skriftliga tentamina, metodövningar, studiebesök och delvis undervisning. Praktiska övningar kan ibland förläggas till annan, närliggande ort. I utbildningen ingår även digitala träffar varannan vecka, som pågår 1–3 dagar. För det mesta arbetar du självständigt med inläsning av litteratur, inlämningsuppgifter, grupparbeten och förberedelser inför skriftliga tentamina. Dina lärare handleder dig via e-post, telefon och den webbaserade lärplattformen.

Du studerar på heltid under 65 veckor utan uppehåll eller lov. Under juli månad samt jul- och nyårshelgerna äger inga gruppträffar rum, och då är självstudier på schemat.

Lärande i arbete (LIA)

LIA omfattar 80 YH-poäng uppdelat i tre perioder, vilket motsvarar 16 heltidsveckor. Under LIA kan du omsätta teoretiska kunskaper i praktiken, få kontakter med arbetsgivare och få goda insikter i ditt framtida arbete. Vår ambition är att du ska kunna göra din LIA i din hemkommun, men räkna med att du kanske kommer att behöva pendla inom ett större område både vad gäller LIA och kanske senare också arbete. LIA ska fördelas mellan privat tandvård och folktandvård. Under LIA får du tillämpa och fördjupa de teoretiska kunskaperna i verkliga situationer. LIA ger dessutom möjlighet till värdefulla kontakter i arbetslivet.

Du som studerande söker själv efter en LIA-plats. Nova ansvarar för att erbjuda och samordna LIA-platser inom Region Kalmar län.

Kurser

  • Anatomi, anestesi och farmakologi, 25 YH-poäng
  • Etik, bemötande och kommunikation, 15 YH-poäng
  • Examensarbete, 20 YH-poäng
  • Lärande i arbete 1 LIA, 15 YH-poäng
  • Lärande i arbete 2 LIA, 25 YH-poäng
  • Lärande i arbete 3 LIA, 40 YH-poäng
  • Material, miljö och hantering av farligt avfall, 20 YH-poäng
  • Odontologi 1, 40 YH-poäng
  • Odontologi 2, 30 YH-poäng
  • Oral hälsa 1, 25 YH-poäng
  • Oral hälsa 2, 30 YH-poäng
  • Tandvårdens verksamhet och organisation, 15 YH-poäng
  • Vårdhygien och smittskydd,  25 YH-poäng

Din engagemang är viktigt!

Utbildningen ställer stora krav på engagemang och förutsätter en hög arbetsinsats. Det krävs att du är disciplinerad och kan läsa på egen hand. Studerar du hemma är det viktigt att du får lugn och ro för studierna under dagen eller kvällen. Att studera på 100 procent är jämförbart med heltidsarbete!

Praktisk information

Grundläggande behörighet

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet (svenskt eller från ett annat land) samt godkända betyg (E/G/3) i någon av följande kombinationer av gymnasiekurser, eller motsvarande kunskaper:

  • Svenska 2 eller Svenska som andra språk 2
  • Engelska 5

Läs mer om behörighet, utländska betyg och reell kompetens

Saknar du behörighet?

Behörighetstester

Saknar du de betyg som krävs för att bli behörig till yrkeshögskolan så kan du anmäla dig till behörighetstester i flera av de ämnen som krävs för att bli behörig:

  • Matematik 1
  • Svenska 2
  • Engelska 5

Det finns följande datum för att skriva behörighetsprov i ett eller flera ämnen, med start kl. 09.00:
26 februari, 12 mars, 4 april och 7 maj.

Så här gör du

Ansökan är öppen och du ansöker via länken.

Efter att din ansökan har bedömts får du ett mejl med en inbjudan till urvalsprovet eller information om eventuella kompletteringar. Om du är intresserad av att studera hos oss behöver du genomgå hela antagningsprocessen.

Urval

Om du uppfyller behörighetskraven för utbildningen kommer du att kallas till ett urvalsprov som skrivs på Nova. Provet syftar till att visa dina kunskaper i svenska och består av fyra delar: ordkunskap, läsförståelse, meningskomplettering och att skriva en kortare text. Skrivtiden är 2 timmar.

Följande datum finns för att skriva urvalsprov:

  • 3 april
  • 8 maj

Intervju

Det sista urvalssteg är en intervju. Intervju genomförs endast med cirka 50 sökande som visat de bästa resultaten i urvalsprovet. Intervjun kommer att hållas digitalt. Syftet med intervjun är att mäta specifika kunskaper och färdigheter som är nödvändiga för att den sökande ska kunna tillgodogöra sig utbildningen, bland annat kommunikationsförmåga, kritiskt tänkande, analytisk förmåga, organisationsförmåga och samarbetsförmåga.

Du förväntas förbereda dig inför intervjun genom att skaffa en realistisk bild av yrket som tandsköterska. Intervjun kommer att genomföras digitalt och vara maximalt 15 minuter lång.

Följande datum finns för intervju:

  • 2 juni
  • 3 juni

Undrar du om den moderna tandsköterskans roll?

Kika gärna på filmen nedan! Monica Palmö – övertandläkare, verksamhetschef i Region Blekinge, vice ordförande i Novas ledningsgrupp för tandsköterskeutbildningen – berättar hur hon ser på utbildningen i Oskarshamn!