Nedskräpning och skrotbilar
Det är förbjudet att skräpa ner i vår omgivning. En bil som inte ska användas mer ska lämnas till en auktoriserad bildemonterare.
Nedskräpning
Skräp och avfall hör inte hemma i vår natur- och stadsmiljö. Att folk slänger skräp i naturen är ett problem som kostar samhället onödiga pengar. Nedskräpning kan vara allt möjligt som inte hör hemma i naturen – från fimpar, snuspåsar, godispapper, snabbmatsförpackningar, burkar, flaskor, tuggummin och plastflaskor till större föremål som vitvaror, möbler, byggavfall och skrotbilar. Även trädgårdsavfall som slängs i naturen räknas som nedskräpning och leda till spridning av invasiva växter.
Det är sedan länge förbjudet att skräpa ner i Sverige. Förbudet gäller på platser där allmänheten har tillträde eller insyn till, och det riktar sig till alla – även markägare. Det är i första hand den som skräpar ner som ska städa efter sig, men i många fall går det inte att spåra den skyldige. Då behöver fastighetsägaren eller kommunen sköta städningen.
När samhällsbyggnadskontoret upptäcker ett nedskräpat område har vi skyldighet att anmäla det vidare till åklagaren. Åklagare och polis avgör sedan om det är brottsligt. Nedskräpning kan leda till böter eller fängelse i högst ett år. Kommunen kan även förelägga den som skräpat ner att städa upp efter sig.
För hundägare
Att plocka upp efter hunden är en självklarhet särskilt i tätbebyggt område och trottoarer, gång- och cykelvägar, motionsspår, torg, parker och grönytor där regelbunden gräsklippning sker. Att inte plocka upp efter sin hund räknas som nedskräpning och är ett miljöbrott som kan leda till böter.
Skrotbilar
Det finns många övergivna skrotbilar i vår natur. Om en bil lämnas i skogen är det också nedskräpning.
När du ska skrota din bil ska du lämna den till en auktoriserad bildemonterare. På hemsidan för Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund kan du hitta några av de auktoriserade bildemonterarna i Kalmar län.
Anmäl via e-tjänst
Om du uppmärksammar nedskräpning kan du anmäla detta via kommunens e-tjänst för anmälan av nedskräpning. E-tjänsten kan också användas för att rapportera in nedskräpade gator eller överfulla papperskorgar.
Det går att vara anonym i e-tjänsten, men det kan försvåra handläggningen om vi inte hittar nedskräpningen och behöver mer information.
Gäller det nedskräpning längs större vägar som läns- och motorvägar är det Trafikverket du ska vända dig till. Felanmälan Trafikverkets webbplats
Anmäl via telefon
Om du vill anmäla nedskräpning via telefon ska du vara förberedd på att svara på följande frågor när du gör din anmälan. Svaren underlättar bedömningen av hur allvarlig nedskräpningen är.
- Var upptäckte du nedskräpningen?
- Hur omfattande är nedskräpningen och vad består den av? Rör det sig till exempel om skräp på marken, krossat glas, dumpningar av miljöfarliga vitvaror eller bilar?
- Är nedskräpningen i vatten?
- Finns det risk att någon skadar sig på grund av skräpet?
Box 706
572 28 Oskarshamn
Varvsgatan 8
572 57 Oskarshamn