Recept på våra mest populära maträtter

Här hittar du recept på våra gästers favoriträtter.

Gudfaderns ostsoppa

Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,55 kg CO2e/portion

Ingredienser 

  • 250 g Fläskkött rökt strimlat
  • 100 g Farfalle (pastafjäriljar)
  • 4 dl Kranvatten
  • 4 dl Mjölk
  • 150 g Mjukost/ostcreme 
  • 30 g Grönsaksbuljong
  • Kryddor: Svartpeppar, oregano, mejram, timjan, basilika, rosmarin, paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver, vitpeppar, salladskrydda
  • Rapsolja 

Gör så här

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 
  2. Fräs det rökta strimlade köttet i olja. Tillsätt vatten, mjölk och kryddor. Koka i 5 minuter. 
  3. Blanda ner mjukost/ostcreme, pasta och koka upp. Smaka av. Soppan tjocknar när den får stå, rör i den då och då. 

Servera med råkost och smörgås. 

Morotsfritters

Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,05 kg CO2e/portion

Ingredienser

  • 290 g Morot
  • 1 dl Persilja
  • 8.5 cl Vetemjöl
  • 60 g Oatly iMat
  • 3 cl Solrosfrön torkade
  • 2 msk Majsstärkelse
  • 1 msk Taco kryddmix
  • 0.5 tsk Vitpeppar mald
  • 6 cl Rapsolja

Gör så här

  1. Skala morötterna och riv dem grovt.
  2. Finhacka persiljan. Hacka och rosta solroskärnorna.
  3. Blanda alla ingredienser och låt smeten vila i 10 minuter.
  4. Hetta upp olja och provstek en fritter för att testa smak och konsistens.
  5. Klicka ut smeten direkt på stekbordet, i storleken ungefär som en platt falafel. Stek i rikligt med olja på medelvärme, 4-5 min på varje sida. (Låt de få en ordentlig stekyta innan du vänder första gången annars går de lätt sönder.)

Servera med vitlöksdressing och klyftpotatis.

Makaronilåda med svamp (1,2 g laktos)

Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,47 kg CO2e/portion

Ingredienser

  • 0.6 kg Farfalle
  • 50 g Lök hackad
  • 400 g Champinjoner skivade konserv
  • 40 g Rapsolja
  • 40 g Chilisås
  • 1 g Paprikapulver
  • 1.2 dl Matlagningsgrädde
  • 30 g Grönsaksbuljong pulver
  • 40 g Gratängost riven

Gör så här

  1. Koka pastan nästan färdig.
  2. Lägg ett tunt lager av den skivade löken i blecken. Då fastnar inte pastan och blecken behöver inte smörjas.
  3. Fördela pastan i blecken.
  4. Bryn svampen lätt i oljan.
  5. Tillsätt chilisåsen, paprikapulvret samt grädden och en del av buljongpulvret blandat i vatten och låt allt koka samman till en svampsås i några minuter.
  6. Bred svampsåsen över pastan, strö över den rivna osten.
  7. Gratinera 20 minuter i 200 C värme.

Indonesisk gryta med kyckling

Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,58 kg CO2e/portion

Ingredienser

  • 100 g Paprika röd strimlad
  • 100 g Champinjoner skivade 
  • 300 g Strimlad kyckling
  • 3 dl Creme fraiche lätt
  • 1 dl Matlagningsgrädde 15 % fett
  • 5 tsk Äppelmos
  • 1 tsk Curry
  • 0,5 tsk Sambal Oelek
  • 1 st Vitlök färsk klyfta
  • 05, tsk Salt
  • 1 krm Peppar

Gör så här

  1. Lägg ut paprika, champinjoner och de strimplade kycklingbitarna i en ugnsform/bleck. 
  2. Rör ihop creme fraiche, grädde, äppelmos och alla kryddorna. 
  3. Häll över såsen. 
  4. Gratinera i ugn 200 C värme tills kycklingen är klar. 

Italienska färsbullar (hemlagade) i tomatsås

Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,10 kg CO2e/portion

Ingredienser

  • 0.5 st Lök gul
  • 1 st Vitlök klyftor
  • 10 g Basilika färsk
  • 160 g Formbar Vegofärs
  • 0.5 msk Tomatpuré
  • 0.5 msk Grönsaksfond
  • 0.5 msk Soja Kikkoman
  • Salt
  • Svartpeppar malen
  • Rapsolja

Tomatsås

  • 0.5 st Lök gul
  • 1 st Vitlök klyftor
  • 0.5 st Chili röd
  • 160 g Tomat krossade
  • 1.6 dl Kranvatten
  • 1 tsk Oregano
  • 6 cl Linser röda
  • 10 g Basilika färsk
  • Svartpeppar malen
  • Salt
  • Rapsolja

Tillbehör

  • Ost Italiensk riven
  • Solrosfrön torkade

Gör så här

  1. Färsbullar: Skala och finhacka gul lök och vitlök. Finhacka basilikan.
  2. Blanda färs, lök, vitlök, basilika, tomatpuré, grönsaksfond och sojasås till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Forma smeten till stora bullar, cirka hälften så stora som tennisbollar.
  4. Stek bullarna i olja på medelhög värme tills de fått fin färg på alla sidor. Låt ligga på eftervärme så att du är säker på att de blir genomstekta.
  5. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även chilin.
  6. Fräs i en gryta med olja tills det blivit mjukt. Tillsätt därefter krossade tomater, vatten, oregano och linser. Låt koka på medelvärme utan lock tills att linserna blivit mjuka, cirka 20 min.
  7. Mixa såsen slät. Smaka av med salt och peppar och tillsätt hackad basilika.
  8. Vänd ner färsbullarna i såsen och låt koka 1-2 min.

Servera med nykokt pasta, rostade solroskärnor och riven parmesan (eller liknande).