Fälla träd på kommunens mark

Höst i stadsparken.

Träd gör stor nytta. De renar vår luft, skänker skugga vid värmeböljor, fångar regnvatten vid skyfall, tar upp och lagrar in koldioxid och utgör boplats för många fåglar och insekter. De ger oss också en grön och skön miljö för rekreation.

Oskarshamns kommun har ansvar för alla träd som finns på mark som ägs av kommunen. Träd som står så till att de kan falla på hus, väg eller gångväg tar vi alltid ned om det bedöms utgöra en risk. Skogsansvarig på kommunen gör dock alltid en bedömning av trädets vitalitet, förankring, lutning och andra faktorer som kan spela in.

Har du önskemål om att ta ner ett eller flera träd som finns på kommunens mark och inte innebär en säkerhetsrisk kan du ansöka om det till oss. Nedtagning får dock endast ske efter besök på plats och godkännande av kommunens skogsansvarige.

Det är inte tillåtet att fälla eller beskära träd på kommunens mark utan tillstånd. Du får heller inte plantera träd på kommunens mark utan tillstånd. Det är viktigt att respektera dessa regler och istället rapportera eventuella problem eller önskemål angående träd till kommunen.

Ansök om trädfällning

Om du har önskemål om att fälla träd på kommunens mark ska du anmäla det via vår e-tjänst Ansökan om trädfällning på Oskarshamns kommuns mark.

Vi är väldigt restriktiva med att ta ner träd som inte utgör en fara. Kommunen bedömer varje enskilt ärende och gör en värdering utifrån olika aspekter. Det innebär att en del önskemål inte kan uppfyllas.

Varje träd bedöms utifrån följande kriterier:

  • Säkerhet och skada: Träd som med tiden kan utgöra ett problem, en fara eller riskerar att orsaka skada.
  • Biologiskt värde: Trädets värde med avseende på ålder, art och biologiskt värde.
  • Miljövärde: Trädets värde för den omgivande miljön med tanke på områdets karaktär och estetik.

Att ett träd skuggar, påverkar utsikten, fäller löv, barr, kvistar eller frön på privat mark eller skymmer solpaneler eller annan teknisk utrustning är inte ett tillräckligt motiv till att ta ner träd på kommunens mark.

Många berörs av träden – var överens

Lika viktigt som det är för en del boende att ta ner träden, kan det vara för andra att behålla dem. Det är därför bra att prata ihop sig med nära grannar som också bor intill träden. Principen är att alla som ser träden från sin bostad bör stå bakom ansökan. Om det finns grannar som berörs av en trädfällning behöver du alltså deras godkännande för att din ansökan ska vara giltig.

Du betalar fällning av trädet

Det är du som ansöker om att fälla träd på kommunens mark som betalar för att fälla och forsla bort de träd som tas ner. Du förbinder dig att anlita ett företag med erfarenhet av trädfällning, gällande motorsågskörkort, F-skattsedel och gällande ansvarsförsäkring för att utföra åtgärden. Alternativt kan du säkerställa att en privatperson som utför arbetet har adekvata kunskaper om säkerheten samt, om denne ska hantera motorsåg, innehar giltigt motorsågskörkort.

Observera att trädfällning inte är tillåten mellan 15 april och 31 juli enligt kommunens skogspolicy.

1 § Tillståndet är giltigt i tre månader från det datum då Oskarshamns kommun skriver under avtalet. Om trädfällningen inte genomförs inom denna period, upphör avtalet att gälla. Tiden mellan 15 april och 31 juli räknas inte in, eftersom trädfällning inte är tillåten under den perioden enligt kommunens skogspolicy.

2 § Sökanden ska informera berörda grannar om när trädfällningen (fortsättningsvis kallad åtgärden) kommer att påbörjas.

3 § Åtgärden ska utföras med stor försiktighet och med hänsyn till närboende, allmänhet och eventuellt berörd trafik.

4 § Sökanden förbinder sig att anlita ett företag med erfarenhet av trädfällning, gällande motorsågskörkort, F-skattsedel och gällande ansvarsförsäkring för att utföra åtgärden. Alternativt kan sökanden säkerställa att en privatperson som utför arbetet har adekvata kunskaper om säkerheten samt, om denne ska hantera motorsåg, innehar giltigt motorsågskörkort. Åtgärden utförs på sökandens bekostnad.

5 § Åtgärden utförs på sökandens ansvar. Sökanden står själv för riskerna som är förenade med trädfällning. Sökanden svarar för eventuella skador eller kostnader som orsakas på grund av åtgärden, även innefattande skador på tredje man. Sökanden ska vidare hålla Oskarshamns kommun skadeståndslös för eventuellt uppkomna skador och kostnader.

6 § Sökanden ansvarar för att åtgärden ska vara avslutad, virket bortforslat och marken återställd senast det datum som fastställts i enlighet med §1. Om trädet fälls i parkmiljö kan eventuell stubbfräsning vara nödvändig. Om bortforsling, städning och återställning inte har utförts inom den fastställda tiden har Oskarshamns kommun rätt att utföra arbetet på sökandens bekostnad.

7 § Om träd fälls utan giltigt tillstånd gör Oskarshamns kommun en polisanmälan och begär skadestånd.

8 § På vissa platser kan en trafikanordningsplan vara nödvändig för att åtgärden ska kunna utföras. Ansökan om en sådan ska då godkännas av Oskarshamns kommun innan åtgärden påbörjas. Sökanden står för de eventuella kostnader som kan uppstå för trafikanordningsplanen.

Trädfällning på din egen mark

Om du vill ta ner ett träd på någon annan privatpersons mark, ska du inte ansöka hos Oskarshamns kommun, då ska du kontakta den fastighetsägaren istället.

Tar du ner träd på din mark behöver du iaktta försiktighetsåtgärder så du inte skadar byggnader eller personer. Anlita helst ett företag som är experter på trädfällning. Om du vill fälla gamla träd på din egen tomt kan du behöva samråda detta med Länsstyrelsen.

Anmäl farliga träd

Har du upptäckt ett träd som riskerar att falla, så att någon eller något kan komma till skada? Då ska du anmäla det via vår e-tjänst. Du kan bara anmäla farliga träd som står på kommunal mark (till exempel, parker, motionsspår, vid de flesta gator med mera). Står trädet på privat mark ska du vända dig till fastighetsägaren.

Felanmälan – Träd och buskar

Akut risk att trädet faller

Utgör trädet omedelbar fara på person eller egendom ring SOS Alarm, 112.