Diskrimineringslagen
Diskrimineringslagen (2008:567) har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Direkt diskriminering
Med direkt diskriminering menas att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan, har behandlats sämre eller skulle ha behandlats sämre i en jämförbar situation. Dvs om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Indirekt diskriminering
Innebär att någon missgynnas genom att tillämpa en rutin som framstår som neutral, men som i praktiken missgynnar en person på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck eller ålder. Avsikten med handlingen behöver inte vara att diskriminera, utan det är konsekvensen av handlingen som avgör om det är diskriminering eller ej.
Bristande tillgänglighet
Innebär att en person med en funktionsnedsättning missgynnas genom att sådana åtgärder för tillgänglighet inte har vidtagits för att den personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan denna funktionsnedsättning som är skäliga utifrån krav på tillgänglighet i lag och annan författning samt med hänsyn till:
- ekonomiska och praktiska förutsättningar.
- varaktighet och omfattning av förhållandet eller kontakten mellan verksamhetsutövaren och den enskilde.
- andra omständigheter av betydelse.
Trakasserier
Är ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.