Delegationsordning för kommunstyrelsen
Ansvarig för dokumentet: Kommunstyrelsens kansli
Omfattar: Kommunstyrelsen
Informationsklass: Öppen
Publicering: Författningssamling
Beslutsinstans: Kommunstyrelsen
Reviderad: 2024-03-26, § 88
Gäller från och med: 2024-04-01
Giltighetstid: Tillsvidare
Diarienummer: KS 2024/000217
Allmänt om delegering av beslutanderätt
Delegering av beslutanderätt syftar till att avlasta kommunstyrelsen/nämnderna från rutinärenden. Detta för att skapa utrymme för mer omfattande behandling av betydelsefulla och principiella ärenden. Vidare är också syftet att möjliggöra en effektivare verksamhet genom att beslutsvägarna blir kortare och handläggningen snabbare.
Regler för delegering av ärenden finns i kommunallagen 6 kap. 37-40 §§. Enligt dessa regler får en nämnd uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. En nämnd får även uppdra åt en anställd att fatta beslut.
Beslut fattat av delegat har samma rättsverkan som kommunstyrelsens egna beslut.
Ett delegationsbeslut kan inte överprövas (ändras) av kommunstyrelsen. Däremot kan styrelsen återkalla ett givet delegationsuppdrag. Detta kan göras generellt för viss grupp av ärenden, för en viss delegat eller för visst ärende.
Delegaten kan även lämna över beslutanderätten i ett visst ärende till kommunstyrelsen, utskottet eller kommundirektören om ärendets beskaffenhet kan anses påkalla det.
Den som erhållit beslutanderätt har även en skyldighet att i förekommande fall ansvara för att förhandling och information sker enligt MBL i förhållande till de fackliga organisationerna.
Vad som inte kan delegeras
Enligt kommunallagens bestämmelser i 6 kap. 38 § får beslutanderätten inte delegeras när det gäller:
- Ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning, omfattning eller kvalitet.
- Framställningar eller yttranden till fullmäktige liksom yttranden med anledning av att beslut av nämnden i dess helhet eller av fullmäktige har överklagats.
- Ärenden som rör myndighetsutövning mot enskilda, om de är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt.
- Ärenden som väckts genom medborgarförslag och som lämnats över till nämnden.
- Ärenden som enligt lag eller annan författning inte får delegeras.
Delegation inom anslagna medel
Delegerad beslutanderätt gäller inom ramen för beviljade anslag och varje delegationsbeslut som får ekonomiska konsekvenser för kommunen måste stämmas av mot kommunens budget och rymmas inom denna.
Ersättare för delegat
Vid frånvaro från tjänsten på grund av sjukdom, tjänstledighet, semester, tjänsteresa eller jäv övertas beslutanderätten i första hand av tjänstepersonens ersättare/vikarie och i andra hand av närmast överordnad chef.
Beslut i ärenden som delegerats till kommunstyrelsens ordförande handläggs vid förhinder i första hand av kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och i andra hand av kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.
Vidaredelegering
Beslutanderätt som delegeras till kommundirektör eller förvaltningschef får vidaredelegeras till annan anställd inom kommunen.
Dokumentation och anmälan
Alla beslut som fattas med stöd av delegering ska anmälas till kommunstyrelsen. Om inget annat särskilt beslutats så ska anmälan ske vid kommunstyrelsens nästkommande sammanträde. Respektive delegat ansvarar för att anmälan sker. Anmälan är viktig för att tillgodose kommunstyrelsens informations- och kontrollbehov, men också för hur överklagandetiden beräknas.
Beslut som fattas med stöd av vidaredelegation ska anmälas till kommundirektör eller berörd förvaltningschef som sedan i sin tur anmäler beslutet till kommunstyrelsen.
Samma formaliaregler används för registrering av delegationsbeslut som för beslut fattade av kommunstyrelsen. Varje beslutshandling ska innehålla uppgift om:
- beslutsfattare.
- beslutsdatum.
- ärendemening.
- beslutsinnehåll.
- hänvisning till punkt i denna delegationsordning.
- vem som delgivits beslutet.
Delegationsbeslut som upprättas i ärendehanteringssystemet Public 360, ska läggas på behandling till närmast kommande sammanträde för kommunstyrelsen. Som punkt på dagordningen ska anges ”Delegerade ärenden”.
Delegationsbeslut som upprättas utanför ärendehanteringssystemet Public 360, ska omgående mejlas till kommunstyrelsen@oskarshamn.se.
Verkställighet
Inom kommunstyrelsens verksamhetsområde förekommer en mängd beslut och avgöranden som inte är beslut i kommunallagens mening. Det handlar om verkställighet och då finns det inget utrymme för egna självständiga överväganden och bedömningar. Några exempel på verkställighet är:
- Avgiftsdebitering enligt fastställd taxa.
- Beslut som följer direkt av författning eller avtal.
- Beviljande av ledighet enligt lag.
- Inköp av material för den löpande driften inom budget.
Överklagande av beslut
Delegatens beslut kan överklagas på samma sätt som kommunstyrelsens beslut. Inom svensk förvaltningsrätt förekommer två huvudtyper av överklagande, nämligen laglighetsprövning och förvaltningsbesvär.
Laglighetsprövning
Den som är folkbokförd i kommunen eller äger fastighet i kommunen har rätt att överklaga kommunala beslut hos förvaltningsrätten. Klagan ska göras inom tre veckor räknat från den dag beslutet offentliggjordes på kommunens digitala anslagstavla. Om överklagandet bifalls så kan besvärsmyndigheten upphäva det överklagade beslutet, men inte ersätta det med ett nytt beslut.
Förvaltningsbesvär
Rätt att överklaga med förvaltningsbesvär har endast den som beslutet angår och om det har gått honom eller henne emot. Om beslutet går en sökande emot och kan överklagas, ska sökanden underrättas om hur beslutet kan överklagas. Underrättelsen ska alltid ske skriftligt, om sökanden begär det.
Överklagandet ska skickas in till den myndighet (i detta fall kommunstyrelsen) i Oskarshamns kommun som har fattat beslutet.
Myndigheten i Oskarshamn gör först en så kallad rättidsprövning, det vill säga en prövning av om skrivelsen med överklagandet har kommit in i rätt tid. Om det har kommit in i rätt tid prövar myndigheten om beslutet ska ändras enligt begäran i överklagandet. Om myndigheten vidhåller sitt beslut skickas överklagandet och övriga handlingar i ärendet samt ett eget yttrande till besvärsmyndigheten (Förvaltningsrätten).
Kommunstyrelsens utskott för Näringsliv, Arbetsmarknad och Tekniska frågor (KSNAT)
Kommunfullmäktige beslutade 2022-11-28, § 23, att anta en ny politisk organisation för mandatperioden 2023–2026. Detta innebär bland annat att tekniska nämnden läggs ned och från och med 2023-01-01 tar kommunstyrelsen över nämndens ansvarsområde. Inom kommunstyrelsen inrättas ett nytt utskott (KSNAT) som ska likställas med kommunstyrelsens befintliga arbetsutskott (KSAU). Det nya KSNAT ska ansvara för arbetsmarknad, näringsliv, kompetensförsörjning med fokus på eftergymnasial utbildning samt delar av tekniska nämndens ansvarsområde.
Av delegationsförteckningen i detta dokument framgår KSNAT:s delegationer (beslutanderätt) inom olika områden. Utöver dessa konkreta delegationer ska KSNAT också behandla frågor av mera verkställande och informativ karaktär inom utskottets ansvarsområde. Det handlar till exempel om följande:
- Årsplan skog.
- Redovisning tomtförsäljning.
- Viltrapportering.
- Slutredovisning stora investeringsprojekt.
- Taxestatistik Svenskt vatten.
- Uppföljning VA-planen.
- Svar på remisser, samråd, skrivelser med mera.
- Studie- och verksamhetsbesök.
Frågor som beslutas av kommunstyrelsen, men som berör KSNAT:s ansvarsområde, ska beredas av utskottet. Till exempel gällande ekonomi (budget, bokslut, uppföljningar, taxor och avgifter, åtgärdsplaner o dylikt), internkontroller, handlingsplaner, svar på revisionsrapporter, medborgarförslag och motioner samt trafiknämndsfrågor.
Tillämpliga lagar med förkortningar
- AB – Allmänna bestämmelser
- Dataskyddsförordningen – Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679
- FL – Förvaltningslag (2017:900)
- FBL – Fastighetsbildningslag (1970:988)
- FML – Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen
- GDPR – General Data Protection Regulation
- KL – Kommunallag (2017:725)
- LOU – Lagen (2016:1145) om offentlig upphandling
- LUF – Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna
- LYH – Lag (2009:128) om yrkeshögskolan
- MBL – Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet
- OSL – Offentlighets- och sekretesslag (2009:400)
- TF – Tryckfrihetsförordning (1949:105)
- YrkF – Förordning (2009:130) om yrkeshögskolan
- LFF – Lag om flyttning av fordon i vissa fall
- FFF – Förordning om flyttning av fordon i vissa fall
- TrF – Trafikförordningen
- OL – Ordningslagen
- KBL – Kamerabevakningslag
- KSAU – Kommunstyrelsens arbetsutskott
- KSNAT – Kommunstyrelsens utskott för Näringsliv, Arbetsmarknad och Tekniska frågor
Förtydliganden
Delegat/Beslutsbehörig befattningshavare
- Chef med budgetansvar – samtliga chefer inom kommunstyrelsens verksamhet som har ett utpekat ansvar för en eller flera budgetar.
- Förvaltningschef – förvaltningschefen för kommunledningsförvaltningen samt Tekniska chefen.
- Förvaltningschef i respektive förvaltning – samtliga förvaltningschefer inom Oskarshamns kommun.
- Områdeschef – digitaliseringschef, HR-chef, utvecklingschef, näringslivschef, kommunikationschef, rektor på Nova utbildning, arbetsmarknadschef, ekonomichef, säkerhetschef, gatuchef, fastighetschef, avdelningschef VA samt avdelningschef Kost och Städ.
- Enhetschef – chef för Servicecenter, lönechef samt IT-driftschef.
- Avdelningschefer Tekniska kontoret – gatuchef, fastighetschef, avdelningschef VA samt avdelningschef Kost och Städ.
Delegationsförteckning
1. Allmänna ärenden
1.1 |
I ärenden, som är så brådskande att styrelsens avgörande inte kan avvaktas. Det gäller dock inte ärenden där beslut enligt speciallagstiftning måste fattas av styrelsen samfällt. Besluten anmäls till styrelsen på nästföljande sammanträde. Delegat: Kommunstyrelsens ordförande Ersättare nr. 1: Kommunstyrelsen 1:e vice ordförande Ersättare nr. 2: Kommunstyrelsen 2:e vice ordförande Lagrum: KL 6 Kap. 39 § |
1.2 |
Deltagande i kurser för förtroendevalda i kommunstyrelsen. Delegat: Kommunstyrelsens ordförande Kommentar: Ordförandens deltagande i kurs/studieresa/ studiebesök/ uppvaktningar hos myndigheter/ konferenser och sammanträden ingår i ordförandens ordinarie uppgifter - beslut om deltagande understigande fem dagar anses som verkställighet. 1:e och 2:e vice ordförande representerar kommunstyrelsen i olika sammanhang (såsom vid uppvaktningar hos myndigheter, konferenser och sammanträden) när ingen annan representant är utsedd, inga kostnader debiteras kommunstyrelsen och antalet platser är begränsade. |
1.3 |
Representation och uppvaktningar upp till 0,5 prisbasbelopp vid varje enskilt tillfälle. Delegat: Kommunstyrelsens ordförande, kommundirektör (var för sig) |
1.4 |
Utfärda fullmakt för ombud att föra kommunens talan inför domstol och andra myndigheter, samt förrättningar av skilda slag (undantag se punkt 5.11). Delegat: Kommunstyrelsens ordförande Ersättare: Kommundirektör |
1.5 |
Avvisa överklagande som inkommit för sent. Delegat: Kommundirektör, förvaltningschef, kommunsekreterare Lagrum: FL 45 § |
1.6 |
Myndighetens (kommunstyrelsen) beslut att inte lämna ut allmän handling. Delegat: Kommundirektör, förvaltningschef, kommunsekreterare Lagrum: TF 2 kap. 15 §, OSL 6 kap. 3 § |
1.7 |
Yttrande till överprövande instans. Delegat: Kommundirektör, förvaltningschef |
1.8 |
Överklaga dom eller beslut till högre instans. Delegat: Kommundirektör, förvaltningschef |
1.9 |
Ta emot delgivningar. Delegat: Kommundirektör, förvaltningschef, kommunsekreterare |
1.10 |
Tillstånd för extern aktör att använda kommunens vapen och logotyp. Delegat: Kommunikationschef Ersättare: Förvaltningschef kommunledningsförvaltningen |
1.11 |
Kommunens allmänna flaggning. Delegat: Kommunikationschef Ersättare: Förvaltningschef kommunledningsförvaltningen |
1.12 |
Yttrande om kameraövervakning. Delegat: Säkerhetschef Ersättare: Informationssäkerhetssamordnare Lagrum: KBL 12 och 19 §§ |
1.13 |
Överklagande av beslutad kameraövervakning. Delegat: Säkerhetschef Ersättare: Kommundirektör Lagrum: KBL 29 § |
1.14 |
Ta beslut i ärenden som omfattar handlingar som är belagda med försvarssekretess eller innehåller säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter Delegat: KSAU Lagrum: OSL 15 kap. 2 §, säkerhetsskyddslagen 2 kap. 5 §. |
1.15 |
Ur anslaget för marknadsföring och sponsring upp till 4 prisbasbelopp. Delegat: Förvaltningschef kommunledningsförvaltningen Ersättare: Kommundirektör |
1.16 |
Bidrag till byalag och samhällsföreningar upp till 1 prisbasbelopp. Delegat: Utvecklingschef Ersättare: Kommundirektör |
1.17 |
Samråd i planärenden, som inte är av principiell karaktär, och som samhällsbyggnadsnämnden beslutar om, exempelvis detaljplaner. Delegat: Utvecklingschef Ersättare: Kommundirektör |
1.18 |
Besluta om remissyttranden, uppföljningar och redovisningar till annan nämnd enligt kommunala styrdokument, samt avge remissyttranden till externa myndigheter/organisationer. Delegat: KSAU, KSNAT Kommentar: Gäller inom respektive utskotts ansvarsområde. |
1.19 |
Beslut att skicka ärenden på remiss till nämnder och kommunala bolag. Delegat: KS-presidium |
1.20 |
Yttrande till samhällsbyggnadsnämnden över detaljplaner som är av principiell karaktär och övriga ärenden avseende planer enligt PBL. Delegat: KSNAT |
1.21 |
Besvarande av skrivelser ställda till kommunstyrelsen. Delegat: Kommundirektör, Förvaltningschef |
1.22 |
Prioriteringar gällande gång- och cykelvägar. Delegat: KSNAT |
1.23 |
Redaktionella ändringar i delegationsordningen Delegat: Kommunsekreterare |
2. Dataskydd – GDPR
2.1 |
Beslut att avvisa begäran om registerutdrag. Delegat: Kommundirektör, Förvaltningschef Lagrum: Art. 15 Dataskyddsförordningen |
2.2 |
Beslut om den registrerades rätt till rättelse. Delegat: Kommundirektör, Förvaltningschef Lagrum: Art. 16 Dataskyddsförordningen |
2.3 |
Beslut om den registrerades rätt till radering. Delegat: Kommundirektör, Förvaltningschef Lagrum: Art. 17 Dataskyddsförordningen |
2.4 |
Beslut om den registrerades rätt till begränsning av behandling samt svaromål till tillsynsmyndigheten. Delegat: Kommundirektör, Förvaltningschef Lagrum: Art. 18 Dataskyddsförordningen |
2.5 |
Beslut om den registrerades rätt till dataportabilitet. Delegat: Kommundirektör, Förvaltningschef Lagrum: Art. 20 Dataskyddsförordningen |
2.6 |
Beslut med anledning av den registrerades rätt att göra invändningar. Delegat: Kommundirektör, Förvaltningschef Lagrum: Art. 21 Dataskyddsförordningen |
2.7 |
Ingå personuppgiftsbiträdesavtal inklusive instruktioner. Delegat: Kommundirektör, Förvaltningschef |
2.8 |
Utse Dataskyddsombud för kommunstyrelsen. Delegat: Kommundirektör Ersättare: Förvaltningschef Lagrum: Art. 37 Dataskyddsförordningen |
3. Ekonomi
Kommunstyrelsens delegationsordning i ekonomifrågor är i tillämpliga delar vägledande för kommunens övriga nämnders delegationsordningar. I övrigt hänvisas till finanspolicyn, KF § 80, 2017-06-12.
Vissa delegationer inom ekonomi-området beslutas årligen, i samband med budgetbehandlingen, först av kommunfullmäktige och därefter av kommunstyrelsen. Besluten protokollförs i budgetparagraferna. Ett exempel gäller nyupplåning.
3.1 |
Avtal, kontrakt och liknande åtaganden inom delegatens verksamhets- och ansvarsområde:
|
3.2 |
Placering och omplacering av kommunens finansiella tillgångar inklusive donations- och stiftelsemedel enligt av kommunfullmäktige beslutad finanspolicy och av kommunstyrelsen beslutade tillämpningsanvisningar. Delegat: Ekonomichef |
3.3 |
Omsättning av lån. Delegat: Ekonomichef |
3.4 |
Leasing av lös och fast egendom, med undantag av fordonsleasing. Delegat: Ekonomichef |
3.5 |
Rätt att utse nya beslutsattestanter och ersättare. Delegat: kommundirektör, Förvaltningschef |
3.6 |
Bemyndigande att underteckna handlingar rörande anvisningar på kommunens och förvaltade donationsfonders/stiftelsers bankkonton, plusgiro- och bankgirokonton samt kvittering av checkar, postväxlar och utbetalningskort. Delegat: Ekonomichef |
3.7 |
Bemyndigande att underteckna årsredovisningar, årssammanställningar och deklarationer för förvaltade donationsfonder/stiftelser. Delegat: Kommunstyrelsens ordförande och ekonomichef i förening. |
3.8 |
Avskrivningar av fordringar upp till 0,5 prisbasbelopp. Delegat: Ekonomichef |
3.9 |
Avskrivning av fordringar över 0,5 prisbasbelopp. Delegat: KSAU |
3.10 |
Utdelning av medel från donationsfonder och stiftelser som förvaltas av kommunstyrelsen, utom i de fall där egen styrelse finns. Delegat: KSAU |
3.11 |
Besluta om användning av kommunstyrelsens driftsbudget för utveckling och bidrag upp till 500 tkr per beslut. Delegat: KSAU |
3.12 |
Besluta om användning av kommunstyrelsens investeringsmedel för utveckling upp till 500 tkr per objekt. Delegat: KSAU |
3.13 |
Besluta om investeringar inom ramen för medborgarbudgeten. Delegat: KSAU |
3.14 |
Beslut om reinvestering:
|
3.15 |
Besluta om fördelning av medel från buffert oförutsedda exploateringar. Delegat: KSAU |
3.16 |
Ansökan om bidrag och medfinansiering hos EU, statliga bidrag osv.
|
3.17 |
Godkänna avräkningar som sker inom ramen för ”Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet”.
|
Ekonomi – teknisk verksamhet
3.18 |
Omdisponering av budget mellan projekt i investeringsbudgeten gällande VA, fastigheter, gator och vägar samt övrigt anpassningar för personer med funktionshinder. (betr. DUF och VA-omvandlingsområden se punkt 8.1.
Kommentar: För investeringar som berör andra nämnder ska samråd ske med respektive nämnd. |
3.19 |
Disponering av investeringsanslaget Övrigt ”kommunstyrelsens förfogande”:
|
3.20 |
Beslut om försäljning av lös egendom (maskiner, inventarier och fordon).
|
4. Inköp och upphandling
Beslut under 5 prisbasbelopp betraktas som verkställighet inom ramen för anslagen budget och ska inte protokollföras. Avrop på ram-, pris- och rabattavtal räknas som verkställighet.
Kommunstyrelsens delegationsordning i frågor rörande inköp och upphandling är styrande för kommunens övriga nämnders delegationsordningar.
Andra beloppsgränser tillämpas av tekniska verksamheten.
Oskarshamns kommun har, tillsammans med fem kommuner i länet, tecknat avtal med inköpscentralen i Västerviks kommun att sköta upphandling och vara ombud för Oskarshamns kommun.
Vid upphandling ska checklista för kommunala inköp enligt LOU, LUF finnas.
Den gemensamma upphandlingsenheten ska vid minst ett tillfälle per år delta på kommunstyrelsens sammanträde och presentera de upphandlingar som väntar framöver. Kommunstyrelsen kan vid tillfället ta ställning till vilka upphandlingar som kan betraktas vara principiella och därmed kräva politisk behandling.
4.1 |
Inköp inom ramavtal av varor och tjänster Fatta beslut om inköp, godkänna förfrågningsunderlag vid 2:a konkurrensutsättning (inom ramavtal), fatta tilldelningsbeslut och ingå nödvändiga avtal.
|
4.2 |
Beslut om upphandling av varor och tjänster Fatta beslut om upphandling av varor och tjänster, godkänna förfrågningsunderlag och att efter upphandling fatta tilldelningsbeslut och ingå nödvändiga avtal.
|
4.3 |
Försälja, respektive som gåva överlåta kommunen tillhörig lös egendom upp till 3 prisbasbelopp. Delegat: Kommundirektör, Förvaltningschef |
Inköp och upphandling – teknisk verksamhet
4.4 |
Beslut mellan 5 mkr och 15 mkr. Delegat: KSNAT |
4.5 |
Beslut upp till 5 mkr inom budget med en avvikelse om maximalt 10 % inom budgeten. Delegat: Teknisk chef Ersättare: Kommundirektör |
5. Mark- och fastighetsärenden
5.1 |
Köp, försäljning, byte, fastighetsreglering, expropriation, arrende eller annan fastighetsupplåtelse eller inlösen med stöd av plan- och bygglagen för att genomföra fastställd detaljplan samt på kommunens vägnar godkänna till kommunen överlämnade gåvobrev rörande fast egendom.
|
5.2 |
Framställning till eller yttrande över remisser från lantmäterimyndigheten. Delegat: Samhällsbyggnadschef |
5.3 |
Godkännande av förrättning, förrättningsbeslut eller gränsutmärkning hos fastighetsbildningsmyndighet. Delegat: Samhällsbyggnadschef |
5.4 |
Friköp av tomträtter i enlighet med av kommunfullmäktige fastställda regler. Delegat: Samhällsbyggnadschef |
5.5 |
Uthyrning av båtplatser, arrenden och annan upplåtelse enligt detaljplan till hamnföreningar, bryggföreningar/brygg-platser upp till högst 10 år. Delegat: Fastighetschef Ersättare: Teknisk chef |
5.6 |
Uppsägning av nyttjanderätter för avflyttning/upphörande. Delegat: Fastighetschef Ersättare: Teknisk chef |
5.7 |
Villkorsändring vid nyttjandetidens utgång. Delegat: Fastighetschef Ersättare: Teknisk chef |
5.8 |
Ansökan om fastighetsbildning, vägförrättning, anläggnings- och ledningsförrättning och liknande åtgärder och att vara kommunen ombud vid sådan förrättning. Delegat: Samhällsbyggnadschef |
5.9 |
Teckna vägrätt-, nyttjanderätts-, ledningsrätts- samt övriga servitutsavtal som inte är av principiell betydelse för kommunen och i de fall då ersättningen inte överstiger 2 prisbasbelopp. Delegat: Samhällsbyggnadschef |
5.10 |
Elsäkerhetsansvar inom Oskarshamns kommuns fastigheter. Elanläggningar, arbetsmiljö och personsäkerhet. Delegat: Teknisk chef, Bildningschef |
5.11 |
Företräda kommunen vid förrättningar om kommunens egna fastigheter enligt fastighetsbildningslagen hos lantmäterimyndigheten. Delegat: Samhällsbyggnadschef |
5.12 |
Medge utsträckning, nedsättning, dödning och relaxation av inteckning samt utbyte av pantbrev liksom andra därmed jämförliga åtgärder. Delegat: Samhällsbyggnadschef |
5.13 |
På kommunens vägnar yttra sig till samhällsbyggnadskontoret i bygglovsärenden (så kallat grannmedgivande). Delegat: Fastighetschef Ersättare: Teknisk chef Kommentar: Efter samråd med Trafikingenjör och Gatuchef |
5.14 |
Uthyrning av lokaler externt. (Avser ej verksamheters korttidsuthyrningar.) Delegat: Fastighetschef Ersättare: Teknisk chef |
5.15 |
Teckna avtal för inhyrning av externa verksamhetslokaler (hela kommunen, enligt internhyrespolicyn) Delegat: Fastighetschef Ersättare: Teknisk chef Kommentar: Avtalet tecknas tillsammans med verksamhetens förvaltningschef (kostnadsansvarig). |
5.16 |
Teckna planavtal med samhällsbyggnadsnämnden Delegat: Utvecklingschef |
6. Trafik och parkering
6.1 |
Lokala trafikföreskrifter som inte är av principiell eller av större vikt. Delegat: Trafikingenjör Ersättare: Gatuchef Lagrum: TrF |
6.2 |
Särskilda trafikregler för väg där kommunen är väghållare. Delegat: Trafikingenjör Ersättare: Gatuchef Lagrum: TrF |
6.3 |
Undantag för vissa bestämmelser i trafikförordningen (dispenser för t ex tunga, breda och långa fordon). Delegat: Trafikingenjör Ersättare: Gatuchef Lagrum: TrF |
6.4 |
Parkeringstillstånd för rörelsehindrade
Delegat: Trafikingenjör Ersättare: Gatuchef Lagrum: TrF |
6.5 |
Förordnande av kommunala parkeringsvakter. Delegat: Teknisk chef Ersättare: Kommundirektör |
7. Park och skog
7.1 |
Försäljning av skog, rotpost enligt skogsbruksplan utöver KSNAT:s beslutade årsplan och med en omfattning upp till 500 tkr. Delegat: Gatuchef Ersättare: Teknisk chef |
8. Vatten och avlopp
8.1 |
Omfördelning av fastställd budget till DUF-projekt och VA-omvandlings-projekt. Delegat: Gatuchef Ersättare: Teknisk chef Kommentar: Efter samråd med avdelningschef VA. |
8.2 |
Beslut om anslutning av fastighet till kommunens allmänna va-anläggning utanför verksamhetsområde för VA. Delegat: Avdelningschef VA Ersättare: Teknisk chef |
9. NOVA – utbildning
9.1 |
Tillsätta en ledningsgrupp för den aktuella yrkesutbildningen inom yrkeshögskolan. Delegat: Rektor Nova Ersättare: Förvaltningschef kommunledningsförvaltningen Lagrum: YrkF 4 kap 1-5 §§. |
9.2 |
Utse ansvarig utbildningssamordnare. Delegat: Rektor Nova Ersättare: Förvaltningschef kommunledningsförvaltningen Lagrum: YrkF 4 kap. 6 § |
9.3 |
Beslut om ansökan om att bedriva yrkeshögskoleutbildning i kommunens egen regi, enligt 4 § LYH. Delegat: KSNAT Lagrum: LYH 4 § |
9.4 |
Beslut gällande avtal om uppdrags-utbildning/utlokaliserad utbildning med annan utbildningsanordnare. Delegat: KSNAT |
10. Arbetsmarknad
10.1 |
Bidrag till verksamheter för omkostnader för särskilda arbetsmarknadsprojekt eller arbetsmarknadsinsatser. Delegat: Förvaltningschef kommunledningsförvaltningen Ersättare: Kommundirektör |
10.2 |
Beslut i fråga om kommunal hyresgaranti Delegat: Kommundirektör Ersättare: Förvaltningschef kommunledningsförvaltningen |
10.3 |
Ingå överenskommelser med Arbetsförmedlingen Delegat: Förvaltningschef kommunledningsförvaltningen Ersättare: Kommundirektör |
10.4 |
Tecknande av hyreskontrakt, andrahandskontrakt och El-avtal för lägenheter till flyktingverksamhet. Delegat: Arbetsmarknadschef Ersättare: Förvaltningschef kommunledningsförvaltningen |
11. Personal – Arbetsgivarfrågor
I delegationsordningen för personalfrågor finns en klar skiljelinje mellan delegation och verkställighet. De frågor som behandlas enligt delegation är personalpolitiska och/eller principiella för kommunen och gäller därmed hela den kommunala organisationen.
Som verkställiga betraktas beslut som regleras lagar och avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare samt i policydokument.
Övriga paragrafer än de som hänvisas till enligt kollektivavtalet Allmänna bestämmelser är verkställighet, det vill säga närmaste chef är ansvarig för beslut.
Detta inkluderar beslut kring arbetstidens förläggning, ledighet för enskild angelägenhet med lön (AB kap 6 § 32).
11.1 |
Arbetsgivar- och personalfrågor av:
|
11.2 |
Utveckla personal- och arbetsgivar-politiken genom att utarbeta riktlinjer och policys. Delegat: KSAU |
11.3 |
Lönepolitiska ställningstaganden. Delegat: KSAU |
11.4 |
Beslut om stridsåtgärder. Delegat: KSAU |
11.5 |
Vara kommunens pensionsmyndighet och besluta om pensionsförmåner för anställda enligt avtal. Delegat: KSAU |
11.6 |
Utse ombud i mål och ärenden som rör förhållandet mellan kommunen och arbetstagarna. Delegat: KSAU |
11.7 |
Kommentar: Samråd = Dialog för inhämtande av synpunkter. |
11.8 |
Förflyttning/omplacering från en förvaltning till annan förvaltning. Delegat: HR-chef Ersättare: Kommundirektör |
11.9 |
|
11.10 |
|
11.11 |
Beslut om särskild avtalspension enligt riktlinjer. Delegat: HR-chef Ersättare: Kommundirektör |
11.12 |
För kommunens räkning anta avtal tecknade mellan de centrala parterna. Delegat: HR-chef Ersättare: Kommundirektör |
11.13 |
Förhandla på kommunens vägnar enligt MBL 10 § samt teckna lokala kollektivavtal och reglera frågor som rör förhållandet mellan kommunen som arbetsgivare och dess arbetstagare. Delegat: HR-chef Ersättare: Kommundirektör |
11.14 |
Besluta om facklig nedsättningstid. Delegat: HR-chef Ersättare: Kommundirektör Lagrum: FML 6 § |
11.15 |
Stänga av arbetstagare. Delegat: Samtliga chefer med personalansvar, utifrån samråd av HR-chef. Lagrum: AB 3 kap. 10 §. Kommentar: Samråd = Dialog för inhämtande av synpunkter. |
11.16 |
Dela ut varning. Delegat: Samtliga chefer med personalansvar, utifrån samråd av HR-chef. Lagrum: AB 3 kap. 11§. Kommentar: Samråd = Dialog för inhämtande av synpunkter. |