Oskarshamns kommun övergår till e-fakturor för företag: Minska pappersanvändningen tillsammans med oss!

stora och små trästockar som bilder ett hjärta.

Oskarshamns kommun tar ytterligare ett steg mot digitalisering och hållbarhet genom att nu införa e-fakturor för vatten och avloppsfakturor till företag.

Från april 2022 har Oskarshamns kommuns vatten- och avloppsfakturor skickats via digital brevlåda för privatpersoner, och nu är det dags att utöka denna digitalisering till företagsfakturor. Vi påbörjar nu arbetet och siktar på att alla företag ska övergå till e-fakturor under hösten/vintern 2024.

Den nya faktureringsmetoden sker enligt standarden Peppol BIS Billing 3, en etablerad europeisk standard som möjliggör en direkt informationsöverföring mellan affärssystem. Detta innebär att e-fakturorna levereras automatiskt med korrekt ifylld information, som till exempel totalbelopp, OCR-nummer och förfallodatum. För att kunna ta emot e-fakturor via Peppol krävs att företaget har en aktiv e-fakturakoppling till Peppol-nätverket.

Fördelarna med e-fakturor

  • Miljövänligt: Minskad pappersanvändning bidrar till en bättre miljö.
  • Effektivt: Snabbare och säkrare fakturahantering med korrekt ifylld information.
  • Enkelt: Automatisk integration med era befintliga affärssystem.

Så gör ni för att ansluta er

  1. Kontrollera era möjligheter: Kontakta leverantören av ert affärssystem och undersök möjligheten att ansluta till Peppol. De flesta moderna affärssystem och onlineprogram stödjer denna standard.
  2. Aktivera e-fakturering: När ni är anslutna till Peppol kommer vi att börja skicka fakturor via ert organisationsnummer.

Om ni inte är anslutna till Peppol-nätverket kommer vi fortsatt att skicka pappersfakturor, men vi uppmanar er att hjälpa oss minska pappersanvändningen genom att ansluta er så snart som möjligt.

Specifikt för större organisationer

Om ni har flera avdelningar eller enheter kan ni använda ett GLN-nummer som Peppol-ID. GLN-nummer hjälper till att dirigera fakturor korrekt inom organisationen. Skicka ert GLN-nummer och tillhörande anläggnings-ID till oss på vatten@oskarshamn.se för att registrera er.

Viktig information för enskilda näringsidkare

Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) rekommenderar att ni använder GLN-nummer som Peppol-ID istället för personnummer. Skicka detta GLN-nummer till oss på vatten@oskarshamn.se.

Startdatum

Den första e-faktureringen sker i november 2024.

Vad är Peppol?

Peppol BIS Billing 3.0 är en europeisk standard för e-fakturering som underlättar direkt informationsöverföring mellan parter. Denna standard stöds av de flesta affärssystem och standardprogram online som används för företags fakturahantering. Genom att ansluta sig till Peppol registreras företaget och faktureringen sker enkelt via landskod och organisationsnummer mellan anslutna parter i Peppol-nätverket.

För mer information om Peppol, besök Myndigheten för digital förvaltning (DIGG).

Tack för att ni hjälper oss att bli mer hållbara och effektiva!