Ungdomar och alkohol – vad kan du som förälder göra?

festande ungdomar

Under våren finns det många tillfällen där en ungdom kanske väljer att dricka alkohol, och kanske för första gången. Exempel på sådana tillfällen är valborg, studentfester eller skolavslutningar. Vad finns det för risker med ungas alkoholkonsumtion, och hur ska man möta detta som förälder? Här kommer några tips från kommunens ANDTS-coacher.

Varför är alkohol farligare för ungdomar?

För varje år som alkoholdebuten skjuts upp minskas risken för ett framtida beroende med 14 procent. En människas hjärna är färdigutvecklad vid ungefär 25 års ålder och en del av utvecklingen innefattar konsekvenstänk. Ungdomars alkoholkonsumtion kan leda till flertalet negativa konsekvenser:

  • Ungdomar har inte samma förmåga som vuxna att bedöma hur mycket alkohol de dricker. Det leder till att ungdomar oftast blir alldeles för berusade.
  • När en ungdom blir för berusad ökar risken att utsättas för olyckor, slagsmål eller ofrivilligt sex.
  • De flesta ungdomar som brukar narkotika första gången gör det i berusat tillstånd.
  • En tidig alkoholdebut ökar risken för ett livslångt beroende.
  • Ungdomars personlighetsutveckling är i en känslig fas. En berusad ungdom kan våga göra saker de inte gör vid nyktert tillstånd. Det kan leda till att de endast vågar flörta, prata med nya personer eller dansa när de är berusade.

Vad kan du som vuxen göra?

Det absolut vanligaste sättet en ungdom får tag på alkohol är genom att en äldre vän eller ett syskon langar. Som vuxen har du stora möjligheter att påverka den ungas inställning till alkohol, tobak och droger. Det viktigaste du kan göra är att säga nej och att vara närvarande. Var schysst, köp inte ut!

Visste du att varannan tonåring uppger att de skulle avstå från att dricka alkohol om de inte fick den från någon de känner? Forskning visar att ungdomar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer än andra ungdomar. Även risken att få problem med alkoholberoende senare i livet ökar. Det är inte alltid lätt att säga nej och det kan leda till konflikter och långa diskussioner. Tänk på att du säger nej för att du bryr dig. 

Glöm inte att ditt barn tar efter många av dina värderingar kring alkohol. Tänk på vad du förmedlar och var en god förebild för ditt barn.

Prata med andra föräldrar

Har du koll på vilka ditt barn umgås med och vilka föräldrarna är? Det är bra om ni tillsammans kan komma fram till vilka regler som ska gälla och stötta varandra. Barn behöver tydlighet och vill veta vad som förväntas av dem. Att kompisgänget har samma regler gällande exempelvis vilken tid man ska vara hemma underlättar. Argumentet ”alla andra får” fungerar inte, samt att det kan kännas tryggare om alla går hem tillsammans.

Svårt som tonåring att stå emot grupptryck

Alla tonåringar vill inte dricka alkohol, men det kan vara svårt att våga säga nej när kompisarna tjatar. Hjälp ditt barn att säga nej genom att ge bra argument som barnet kan använda sig av och prata om att det är okej att ha en egen vilja. Säg också att alla ungdomar inte dricker alkohol.

Behöver du som förälder mer stöd?

Det finns hjälp och stöd att få, läs mer på sidan Psykisk hälsa hos barn och unga. Nedan har vi dessutom samlat några länkar till bra information och hjälp.

Kontakta ANDTS-coacherna

ANDTS står för Alkohol, Narkotika, Doping, Tobak och Spel om pengar. I Oskarshamns kommun arbetar vi förebyggande mot ANDTS eftersom det påverkar ungdomars fysiska och psykiska hälsa negativt. Den negativa påverkan kan gå ut över ekonomin, familjen och kan leda till stora sociala problem. I kommunen har vi ANDTS-coacher som arbetar förebyggande. Vid frågor eller funderingar, kontakta dem via servicecenter@oskarshamn.se eller 010-35 60 000.