Inreda ytterligare en bostad

Du som har ett enbostadshus får inreda ytterligare en bostad utan bygglov. Du behöver skicka in en anmälan med tillhörande ritningar och få ett startbesked innan du får börja bygga.  Startbesked för anmälningspliktiga åtgärder gäller i två år. Det innebär att du har två år på dig att bli färdig från att startbesked har lämnats.

Inredandet av en ytterligare bostad får strida mot bestämmelser i detaljplan. Det innebär till exempel att det är tillåtet att inreda en ytterligare bostad i ett enbostadshus som enligt detaljplanen endast får finnas en bostad.

  • Du får inreda ytterligare en bostad i ett befintligt enbostadshus. Detta gäller dock inte för ett bostadshus som är ett komplementbostadshus
  • Om en ytterligare bostad inreds i ett enbostadshus och det i samband med det görs ändringar på fasaden, som exempelvis att en ny dörr tas upp, kan bygglov krävas för den åtgärden även om det inte krävs bygglov för att inreda bostaden. 
  • Bygglovsbefrielsen för att inreda ytterligare en bostad gäller inte vid byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. 

Det kan behövas andra tillstånd för att göra en attefallsåtgärd, till exempel strandskyddsdispens.

Kontakta gärna byggfunktionen om du har frågor om en anmälan och vilka handlingar som kan behövas.

Följande handlingar behöver du lämna in:

  • Anmälan (ej bygglovspliktig åtgärd)
  • Situationsplan (karta på tomten), skala 1:500
  • Planritning, skala 1:100
  • Fasadritning, skala 1:100
  • Sektionsritning, skala 1:100
  • Konstruktionshandling
  • Kontrollplan

I vissa fall kan även en kontrollansvarig krävas, då ska också följande handling lämnas in:

Vi kan behöva fler handlingar för att göra en bedömning av ditt ärende. I så fall meddelar vi dig vad som behövs. 

Om du saknar en situationsplan kan du beställa ett kartutdrag eller en bygglovskarta från vår kartavdelning. Ring Servicecenter 010-35 60 000 eller skicka e-post till kartavdelningen@oskarshamn.se. Du kan läsa mer om vilka kartprodukter som finns och kostnader på sidan om Kartprodukter

Anmälan med tillhörande handlingar kan skickas per post till Samhällsbyggnadskontoret, Box 706, 572 28 Oskarshamn eller lämnas in via e-post till sbk@oskarshamn.se

  • Om du lämnar in en komplett anmälan med tydliga och korrekta handlingar förkortar du tiden för vår handläggning.
  • De handlingar du skickar in gäller för ditt beslut om startbesked. Om du vill göra ändringar kan du behöva skicka in en ny anmälan och få ett nytt startbesked.

Alla handlingar ska vara fackmannamässigt utförda, skalenliga och måttsatta. Ritningar ska inte vara på rutat papper eller tredimensionellt (3D).

  • Situationsplan – En situationsplan är en karta över fastigheten, oftast i skala 1:500. Kartan ska vara måttsatt och visa alla byggnader. Kartan ska tydligt visa vad som är nytt genom måttsättning. Kortaste avstånd mellan byggnader och tomtgränser ska också anges. 
  • Planritning – Planritningar ska vara i skala 1:100. Utvändiga mått ska redovisas. Ritningen ska visa rummens funktioner, exempelvis förråd. Eventuell fast inredning och möblering ska också visas.  
  • Fasadritning – Fasadritningar ska visa alla fasader i skala 1:100. Ange väderstreck vid alla fasader. Redovisa tak- och fasadmaterial och färgval. På fasaderna ska befintliga och blivande marklinjer visas till tomtgränser.
  • Sektionsritning – En sektionsritning ska visa byggnadens grundläggning, bjälklag, bärande väggar och takkonstruktion i ett tvärsnitt. Den invändiga takhöjden (rumshöjd), takvinkel, byggnadshöjd och nockhöjd ska visas på sektionen.
  • Konstruktionshandling – Konstruktionshandlingen kan vara en ritning eller beskrivning som redovisar byggnadens bärande konstruktion. En byggnads bärande konstruktion består av grund, stomme och tak. Konstruktionshandlingen ska innehålla detaljerad information om materialval och dimensioner för de bärande delarna. Om du som byggherre inte har kunskap i byggkonstruktioner, bör du kontakta en konstruktör för att få råd och stöd med att ta fram det vi behöver.
  • Kontrollplan – En kontrollplan är ett dokument som ska innehålla de viktigaste kontrollerna som ska göras i ett projekt. Byggherren ansvarar för att en kontrollplan upprättas och följs. Du får hjälp av din kontrollansvarige med detta om en kontrollansvarig krävs i ditt ärende.

En kontrollansvarig är din hjälp när du som byggherre ska genomföra ett byggprojekt. Den kontrollansvarige ska medverka till att bygglagstiftningens krav uppfylls. Men det är du som byggherre som har ansvar för att se till att kraven i plan- och bygglagen uppfylls. Den kontrollansvarige ska vara certifierad. Läs mer om certifierade kontrollansvariga på Boverkets webbplats.