Bygglovsguiden

Bildmontage med planritning över en byggnad med delar av väggar och markmaterial med mera ritade i 3D.

Välkommen till bygglovsguiden som hjälper dig genom bygglovsprocessen, steg för steg. Det är viktigt att du tänker igenom vad du ska bygga innan du lämnar in din ansökan. När du lämnar in en komplett, tydlig och korrekt ansökan gör du det enklare för oss att handlägga ditt ärende och din väntetid blir kortare.  

Kontakta gärna byggfunktionen om du har frågor om ansökan och vilka handlingar som kan behövas. Om du behöver beställa en kartprodukt, exempelvis en nybyggnadskarta eller en situationsplan (kartutdrag, bygglovskarta) kontakta kartfunktionen via Servicecenter 010-35 60 000 eller skicka e-post till kartavdelningen@oskarshamn.se. Du kan läsa mer om vilka kartprodukter som finns och kostnader på sidan Kartprodukter.

Exempel på ritningar för bygglov och anmälan

Ansökan med tillhörande handlingar kan skickas per post till Samhällsbyggnadskontoret, Box 706, 572 28 Oskarshamn eller lämnas in via e-post till sbk@oskarshamn.se.

Du ska få ett beslut inom 10 veckor från den dag ärendet är komplett. Om det är nödvändigt kan handläggningstiden förlängas med upp till 10 veckor, vilket ger en handläggningstid på högst 20 veckor. Enkla ärenden handlägger vi oftast inom 5 veckor.

Det finns mer information om handläggningstider på Boverkets webbplats.

Alla byggnationer behöver inte bygglov, men de flesta gör det. Om du behöver bygglov för ditt projekt beror bland annat på vad du vill göra och var du ska göra det. Ska du exempelvis bygga nytt, bygga till eller göra förändringar i fasaden behöver du ett bygglov. Du behöver även ett startbesked för att få börja ditt projekt.  Det finns fler åtgärder som kräver bygglov, läs gärna mer på sidan Bygglov.

I detaljplanen finns bland annat bestämmelser om vad som får byggas och hur mycket inom ett område. Om du vill se detaljplanen som gäller för din fastighet kan du använda vår webbkarta och söka fram din fastighet.

Karta detaljplaner och fastighetsinformation

Om du har en fastighet i ett område som saknar detaljplan kan det finnas undantag från bygglov eller anmälan. Kontakta gärna byggfunktionen för mer information om vad som gäller för just ditt projekt i ditt område.

Informationsfilm

En ansökan om bygglov ska vanligtvis innehålla:

  • Ansökan om bygglov – blankett för ansökan om bygglov
  • Situationsplan (karta över tomten), skala 1:500
  • Planritningar, skala 1:100
  • Fasadritningar, skala 1:100
  • Sektionsritning, skala 1:100
  • Nybyggnadskarta, vid större åtgärder exempelvis nybyggnad av ett bostadshus (denna ersätter då situationsplan)
  • Anmälan kontrollansvarig, vid större eller komplicerade åtgärder – blankett för anmälan om kontrollansvarig

För att få ett startbesked behöver du även lämna in:

  • Kontrollplan
  • Konstruktionshandling
  • Materialinventering av bygg- och rivningsavfall

Vi kan behöva fler handlingar för att göra en bedömning av ditt ärende. Då kommer vi att kontakta dig.

Bra att tänka på

  • Om du lämnar in en komplett ansökan med tydliga och korrekta handlingar förkortar du tiden för vår handläggning.
  • De handlingar du skickar in gäller för ditt beslut om bygglov. Om du vill göra ändringar kan du behöva skicka in en ny ansökan och få ett nytt bygglov.
  • Alla handlingar ska vara fackmannamässigt utförda, skalenliga och måttsatta. Ritningar ska inte vara på rutat papper eller tredimensionellt (3D).

Exempel på ritningar för bygglov och anmälan

Var lämnar jag min ansökan om bygglov?

Ansökan med tillhörande handlingar kan skickas per post till Samhällsbyggnadskontoret, Box 706, 572 28 Oskarshamn eller lämnas in via e-post till sbk@oskarshamn.se

När du har skickat in din ansökan registrerar vi ditt ärende. Vi skickar ett meddelande till dig med information om  handläggningstider, att avgiften kan sättas ned i vissa fall och hur du överklagar ett beslut.

Vi  gör en första granskning av ärendet. Vi kontrollerar att alla handlingar och uppgifter vi behöver finns med eller om du behöver komplettera. Kvaliteten på ritningarna bedöms också. Ritningarna ska vara tydliga och fackmannamässigt utförda.

För att vi ska kunna handlägga ditt ärende måste din ansökan vara komplett. Om något saknas kommer vi att kontakta dig. Detta gör vi oftast inom tre veckor från det att din ansökan kom in.

När du har lämnat in de handlingar vi behöver och vi ser att ärendet är komplett, skickar vi ett meddelande till dig via e-post eller brev.

När vi har fått in alla handlingar gör vi en bedömning av det du vill göra. Vi bedömer om åtgärden uppfyller kraven som finns i lagar och bestämmelser. Vi ser också om åtgärden stämmer med detaljplanen. För områden utan detaljplan bedömer vi om platsen är lämplig för det du vill bygga.

I vissa fall meddelar vi grannar eller andra som kan vara berörda av ditt ärende. De ska få möjlighet att lämna synpunkter. Vi kan också begära in yttrande från andra myndigheter, exempelvis Trafikverket.

Du ska få ett beslut inom 10 veckor från den dag ärendet är komplett. Om det är nödvändigt kan handläggningstiden förlängas med upp till 10 veckor, vilket ger en handläggningstid på högst 20 veckor. Enkla ärenden handlägger vi oftast inom 5 veckor.

Om vi kommer fram till att alla krav är uppfyllda får du bygglov. Det betyder ändå inte att det är klart att börja bygga.

  • Du behöver få ett startbesked innan du kan börja med ditt projekt (mer information om det finns vid punkt 7). 
  • Du måste också vänta 4 veckor efter det att beslutet har meddelats (kungjorts) i Post- och Inrikes tidningar. Under dessa veckor har grannar och andra berörda möjlighet att överklaga beslutet. I startbeskedet finns det datum som du tidigast får påbörja ditt projekt
  • Beslutet om bygglov måste vinna laga kraft. Laga kraft är när tiden för överklagande har gått ut och ingen har överklagat beslutet.
  • Om beslutet har överklagats vinner beslutet laga kraft först när ärendet slutligen avgjorts i en högre instans. Du bör inte börja ditt projekt innan beslutet vunnit laga kraft, eftersom det finns en risk att beslutet ändras eller dras tillbaka (upphävs).

Hur länge gäller bygglovet?

Du måste börja ditt projekt inom två år från det bygglovet vunnit laga kraft, annars slutar bygglovet att gälla. Du måste också avsluta projektet inom fem år, sedan slutar bygglovet att gälla.

Överklagande

Om samhällsbyggnadsnämnden inte beviljar din ansökan om bygglov kan du överklaga beslutet till Länsstyrelsen Kalmar län. Länsstyrelsen kan välja att ändra nämndens beslut eller avslå ditt överklagande. Information om hur du överklagar får du tillsammans med beslutet.

Tekniskt samråd ska hållas för de flesta åtgärder där det krävs en kontrollansvarig. Du får en kallelse till tekniskt samråd i samband med bygglovet. Du bokar tid för mötet med byggnadsinspektören och din kontrollansvariga ska också vara med på mötet.

I kallelsen står vilka handlingar som du behöver ta fram och skicka in i god tid före mötet. På mötet går ni igenom kontrollplanen tillsammans med byggnadsinspektören. Ni diskuterar arbetets planering och organisation och behov av arbetsplatsbesök.

Mer om kontrollplan på Boverkets webbplats

Mer om kontrollansvarig på Boverkets webbplats

För att få börja ditt byggprojekt måste du ha ett startbesked. Ett startbesked går igenom de tekniska delarna av byggnationen och i startbeskedet godkänns kontrollplanen. Vid enklare ärenden där det inte krävs ett tekniskt samråd får du vanligtvis ett startbesked i samband med ditt bygglov.

När du har fått ditt startbesked får du börja arbetet tidigast 4 veckor efter det att lovbeslutet kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar. Datum när du får börja arbetet finns i ditt startbesked. Även om du får börja arbetet efter de 4 veckorna gör du det på egen risk innan lovbeslutet har vunnit laga kraft.

Byggsanktionsavgift

Om du börjar ditt projekt utan startbesked eller innan den tidpunkt som finns i startbeskedet ska en byggsanktionsavgift tas ut. Du kan läsa mer om byggsanktionsavgift vid punkt 11.

Om ett tekniskt samråd har hållits gör vi minst ett arbetsplatsbesök. Vi kontrollerar bland annat att kontrollplanen och att bygglovet följs. Vid besöket ska också din kontrollansvariga vara med. Efter besöket skickar vi ett protokoll till dig och din kontrollansvariga. 

När ditt byggprojekt nästan är klart ska du i god tid meddela din kontrollansvariga som bokar in ett slutsamråd med byggnadsinspektören. På slutsamrådet ska du som byggherre redovisa att bygglovet följts, att kontroller enligt kontrollplanen utförts samt eventuella villkor, handlingar och intyg enligt startbesked och arbetsplatsbesök. Utifrån det diskuteras förutsättningarna för att få ett slutbesked.

När alla förutsättningar och krav är uppfyllda får du ett slutbesked. Tänk på att byggnaden eller åtgärden inte får användas innan du har fått ett slutbesked, om inte samhällsbyggnadsnämnden beslutat annat.

Om du börjar använda det du byggt utan slutbesked kan du bli tvungen att betala en byggsanktionsavgift.

Börjar du åtgärden utan startbesked eller innan det datum som anges i startbeskedet ska byggsanktionsavgift tas ut. Byggsanktionsavgift ska även tas ut om åtgärden tas i bruk utan slutbesked.

Bestämmelser om byggsanktionsavgifter finns i Plan- och byggförordning (2011:338) 9 kapitel 6-17 §§ samt Plan- och bygglag (2010:900) 10 kapitel 24 §.