Murar, plank och staket

Murar och plank

Du behöver ansöka om bygglov för att bygga en mur eller ett plank på din tomt eller i tomtgräns. 

För områden som saknar detaljplan kan det finnas undantag från bygglov eller anmälan. Kontakta byggfunktionen för mer information om vad som gäller för just ditt projekt.

I vissa fall får du bygga en mur eller ett plank för att anordna en skyddad uteplats vid ditt bostadshus utan bygglov. Det får du göra under följande förutsättningar:

  • Muren eller planket uppförs inom 3,6 meter från bostadshuset.
  • Muren eller planket får inte vara högre än 1,8 meter från marknivå. Om exempelvis ett plank placeras på ett upphöjt altandäck, räknas plankets höjd från marknivån.
  • Muren eller planket får inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter utan grannars medgivande.
  • Muren eller planket får inte uppföras närmare tomtgräns än 4,5 meter från allmän plats (gata, väg eller park med mera), i så fall måste du söka bygglov.

Staket och stängsel

  • Ett staket kräver vanligtvis inte bygglov om genomsiktligheten är mer än 50 procent och höjden inte överstiger 1,10 meter.
  • Ett stängsel som är utformat med maskor, typ Gunnebostängsel, kräver inte bygglov.

Tänk på att det kan vara bra att informera dina grannar innan du påbörjar åtgärden. 

Följande handlingar behöver du lämna in:

Vi kan behöva fler handlingar för att göra en bedömning av ditt ärende. I så fall kontaktar vi dig om vad som behövs.

Om du saknar en situationsplan kan du beställa ett kartutdrag eller en bygglovskarta från vår kartfunktion. Ring Servicecenter 010-35 60 000 eller skicka e-post till kartavdelningen@oskarshamn.se. Du kan läsa mer om vilka kartprodukter som finns och kostnader på sidan om Kartprodukter 

Om det inte behövs ett tekniskt samråd behöver du lämna in handlingar för ett startbesked:

  • Kontrollplan – En kontrollplan är ett dokument som ska innehålla de viktigaste kontrollerna och riskmomenten som ska genomföras i ditt projekt. Vad som ska kontrolleras beror på vilken åtgärd projektet gäller. Det är byggherren som ansvarar för att en kontrollplan tas fram och att den följs.

    När en kontrollansvarig behövs i ärendet hjälper de dig att ta fram ett förslag till kontrollplan. Om det inte krävs en kontrollansvarig i ärendet och du känner dig osäker på hur en kontrollplan ska se ut, kan du kontakta en kontrollansvarig som hjälper dig. Om du själv vill ta fram en kontrollplan så finns här Exempel på kontrollplan.

    Du kan läsa mer om kontrollplan på Boverkets webbplats

  • Konstruktionshandling – Konstruktionshandlingen kan vara en ritning eller beskrivning som redovisar murens eller plankets bärande konstruktion. Den bärande konstruktionen består av grundläggning och stomme. Konstruktionshandlingen ska innehålla detaljerad information om materialval och dimensioner för de bärande delarna.  Om du som byggherre inte har kunskap i byggkonstruktioner, bör du kontakta en konstruktör för att få råd och stöd med att ta fram det vi behöver.

  • Materialinventering av bygg- och rivningsavfall – En materialinventering behöver göras innan du ska bygga eller riva något. En materialinventering identifierar vilka byggprodukter som kan återanvändas och hur dessa ska tas om hand och vilket avfall som åtgärden kan ge upphov till och hur avfallet ska tas om hand. Resultatet från inventeringen är ett viktigt underlag när du ska ta fram din kontrollplan. Läs mer om materialinventering av bygg- och rivningsavfall på Naturvårdsverkets webbplats.

Ansökan kan skickas per post till Samhällsbyggnadskontoret, Box 706, 572 28 Oskarshamn eller lämnas in via e-post till sbk@oskarshamn.se

  • Om du lämnar in en komplett ansökan med tydliga och fackmannamässiga handlingar förkortar du tiden för vår handläggning.
  • De handlingar du skickar in gäller för ditt beslut om bygglov. Om du vill göra ändringar kan du behöva skicka in en ny ansökan och få ett nytt bygglov.

Alla handlingar ska vara fackmannamässigt utförda, skalenliga och måttsatta. Ritningar ska inte vara på rutat papper eller tredimensionellt (3D).

  • Situationsplan – En situationsplan är en karta över fastigheten, oftast i skala 1:500. Redovisa muren eller planket på situationsplanen tydligt. Ange längd och eventuellt plushöjd.
  • Sektion/fasadritning – Muren eller planket ska redovisas med en måttsatt sektion/fasad i skala 1:100. Redovisa material och färgval.

Bygglovsguiden

Gå gärna in på Bygglovsguiden som hjälper dig genom bygglovsprocessen,  steg för steg.

Informationsfilm