Solceller och solfångare

Solceller på villatak

För en- och tvåbostadshus krävs normalt inte bygglov för solceller eller solfångare inom detaljplan under förutsättning att:

  • de ska monteras utanpå en byggnads fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial
  • de ska följa byggnadens form och takets vinkel
  • de får inte monteras på byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt
  • de får inte monteras inom eller i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret
  • att solenergianläggningen inte kräver bygglov enligt den detaljplan som gäller för området

Vi rekommenderar dock dig att alltid ta kontakt med byggfunktionen innan du börjar arbetet för att vi ska kunna göra en bedömning om byggnaden eller bebyggelseområdet är särskilt värdefull. Byggnaden behöver inte vara märkt i en detaljplan eller liknande för att åtgärden ska kunna innebära en förvanskning.

Observera att för paneler som är uppresta i annan vinkel än byggnadens takvinkel krävs i regel bygglov. Även så kallade tak- eller fasadintegrerade solceller kräver i regel lov.

För övriga byggnader, som inte är en- eller tvåbostadshus, krävs bygglov för installation av solceller eller solfångare om byggnadens yttre utseende avsevärt påverkas. Kontakta byggavdelningen för en bedömning om lov krävs.

Läs mer om solceller och solfångare på Boverkets webbplats

Även om åtgärden inte kräver lov, kan åtgärden beröra bärande konstruktion och då kräva en anmälan. Kontakta byggnadsinspektör via servicecenter, 010-35 60 000, för mer information.

Tips för dig som planerar att installera solceller

Många installerar solceller för att spara in på värme och energi. Här kommer några tips från kommunens konsumentvägledare som kan vara bra att hålla koll på: 

  • Undersök hur förutsättningarna ser ut på den plats du har tänkt för att installera solcellerna.
  • Vilken solcellslösning är bäst för dig och vilka behöver du underrätta om dina kommande planer?
  • Jämför alltid offerter från flera olika företag. Ta del av recensioner. Var tydlig med vilka önskemål och krav du har. Låt inte enbart priset styra, utan det är viktigt är det är ett företag som är duktiga på installation av solceller.
  • Se till att det finns ett skriftligt avtal mellan er. I avtalet bör det stå vilket arbete som ska utföras, när det ska vara klart och till vilket pris.
  • Företaget som ska utföra elinstallationen ska vara registrerat hos Elsäkerhetsverket. Elinstallationsföretaget måste kontrollera anläggningen innan den tas i drift, och begär att få kontrollen dokumenterad.
  • Ingår du avtalet på plats hos företaget, så har du ingen ångerrätt. Ingår du avtalet på distans, via telefon eller mejl eller på ett annat ställe än i företagets egna lokaler kan du ha ångerrätt. Ångerrätten är 14 dagar.

Läs mer om planering av din solcelssanläggning hos Elsäkerhetsverket