Måltider i förskolan och skolan
Förskolans måltider
Kockarna i förskolan jobbar med att erbjuda en varierad och smakrik meny där det mesta av maten är lagad från grunden. Varje dag erbjuds frukost, lunch och mellanmål som ger cirka 70 procent av ett barns dagsbehov av energi och näringsämnen. Förskolans meny innehåller dagens gröna, husmanskost och nya influenser. Till lunchen serveras två olika sorters grönsaker/rotsaker varav en är rå och en är kokt, hårt bröd, matfett och röror till bröden, ekologisk mellanmjölk och vatten. De dagar det är soppa finns det alltid nybakat bröd, men många förskolebarn bjuds på nybakat bröd varje dag.
Basen i förskolans frukost och mellanmål är olika typer av mjölkprodukter, flingor, gryn, müsli, bröd med pålägg, grönsaker, frukt och bär. Måltiderna i förskolan är näringsvärdesberäknade enligt Nordiska näringsrekommendationer och följer Livsmedelsverkets Nationella riktlinjer för måltider i förskolan.
Förskolans måltider som ett pedagogiskt verktyg
Enligt Skolverket ska förskolans måltider fördelas jämnt över dagen. Måltiderna ska även vare en del av omsorgen för barnen och kan användas som ett pedagogiskt verktyg till att lära barn om hållbar livsstil, hälsa eller vad man äter i olika länder. Det är också viktigt att ätandet är lustfyllt och att maten hamnar i magen för att ge ork att leka och lära.
Måltidsråd i förskolan
På varje förskola ska det finnas ett måltidsråd som stimulerar möjligheterna att påverka måltiderna och måltidsmiljön. I matrådet ingår personal från förskolan, kostenheten och föräldrar/vårdnadshavare som tillsammans kan lyfta frågor som rör maten och måltidsmiljön.
Smaka på lunchen i förskolan!
Välkommen som förälder/vårdnadshavare att proväta en kostnadsfri lunch i förskolan tillsammans med ditt barn.
Anmälan till lunch i förskolan
När du har fyllt i denna anmälan, får du en bekräftelse till din e-postadress. Bekräftelsen ska du visa för kökspersonalen vid ditt lunchbesök.
Skolans måltider
Skolmaten tillagas huvudsakligen från grunden med omtanke och kärlek på noggrant utvalda råvaror. Skolkockarna jobbar med att erbjuda en varierad skolmeny med näringsriktig, hälsosam, säker, miljömässigt hållbar och vällagad mat. Totalt tillagas omkring 3 300 skolluncher varje dag som står för 30 procent av elevens dagliga näringsbehov.
Det finns 11 skolrestauranger som varje dag erbjuder tre lunchrätter med en variation av dagens gröna, husmanskost och nya influenser. En säsongsanpassad salladsbuffé med minst fem olika sorters grönsaker/rotsaker och fruktbitar står uppdukad. Det finns också en brödstation med olika sorters knäckebröd, matfett och röror till bröden. ekologisk lätt- och mellanmjölk samt vatten. En gång i veckan får gästerna nybakat bröd bakat på surdegskultur.
Frukost och mellanmål är måltider som serveras till de yngsta matgästerna. Alla måltider som tillagas av skolkockarna är näringsvärdesberäknade enligt Nordiska näringsrekommendationer och följer Livsmedelsverkets Nationella riktlinjer för måltider i skolan.
Trivsamt att äta
En bra skollunch består av ett välkomnande och vänligt bemötande. Det är viktigt att maten hamnar i magen på gästerna och att det är trivsamt och rogivande i skolrestaurangen. Genom att arbeta med måltiden utifrån ett helhetsperspektiv kan varje skola skapa de bästa förutsättningarna för att alla ska trivas i skolrestaurangen. Skolverket och Livsmedelsverket har tagit fram ett material för att ge skolledare och pedagoger verktyg för att utveckla skolmåltiden till en resurs på skolan.
Måltidsråd i skolan
På varje skola ska det finnas ett måltidsråd för att skapa intresse kring maten och måltidsmiljön. Skolans måltidsråd är till för att engagera matgästerna (eleverna) att påverka maten och måltidsmiljön i sin skolrestaurang. Målet är att alla gäster vill gå till skolrestaurangen varje dag
Smaka på skollunchen!
Välkommen som förälder/vårdnadshavare att proväta en kostnadsfri lunch i skolrestaurangen på ditt barns skola.
När du har fyllt i denna anmälan, får du en bekräftelse till din e-postadress. Bekräftelsen ska du visa för kökspersonalen vid ditt lunchbesök.
Välkommen att höra av dig!
Vi vill gärna att du hör av dig om du har frågor, synpunkter, förslag, eller vill ge beröm på maten i förskolan eller skolan.