Så här jobbar Oskarshamns kommun med mat och måltider
Är du nyfiken på vad som serveras på våra förskolor och i våra skolrestauranger? Hur vi väljer råvaror? Hur säker och näringsriktig mat skapas? Vad vi gör för att minska matens klimatpåverkan och skapa hållbara måltider? Här har vi samlat lite information som kan intressera dig.
Kökens matfilosofi
Att erbjuda matgästerna en varierad meny med näringsriktig, hälsosam, säker, miljömässigt hållbar, och vällagad mat. Maten tillagas huvudsakligen från grunden med omtanke och kärlek på noggrant utvalda råvaror. Våra ledord är passion, stolthet och trygghet.
Enkla klimatsmarta förändringar
För att minimera miljöpåverkan arbetar kockarna med att köpa kött av god kvalitet i försvarbara mängder och miljömärkt fisk. Ärtor, bönor, linser och rotfrukter används i matlagningen för att minska klimatpåverkan. Istället för ris som har en hög klimatpåverkan serveras klimatsmart svenskodlat matris, matvete, mathavre och fyra skånska gryn.
Råvaror från svenska gårdar
Råvaror från Sverige är ett tryggt val. Oskarshamns kommun köper potatis från Axelssons i Mörlunda, linser, bönor, ärtor och quinoa från Nordisk Råvaras utvalda gårdar, Dackebygden nötkött från Virserum, svensk kyckling från olika gårdar och svenskodlad baljväxtfärs.
Menyplanering
Grunden för menyplaneringen är att få variation och skapa smakupplevelser. Alla måltider är näringsvärdesberäknade enligt Nordiska näringsrekommendationer och följer Livsmedelsverket nationella riktlinjer för måltider i förskolan, skolan och äldreomsorgen.
Förskolan
Förskolans meny innehåller husmanskost, nya influenser och gröna måltider. Varje dag erbjuds en vällagad lunchrätt, två olika sorters grönsaker/rotsaker varav en är rå och en är kokt, baljväxter, hårt bröd, matfett och röror till bröden, ekologisk mellanmjölk och vatten. Soppdagar finns det alltid nybakat bröd. En gång i veckan får gästerna nybakat surdegsbröd bakat på förskolekökets egen surdegskultur. Många förskolebarn bjuds på nybakat bröd varje dag.
Frukost och mellanmål som serveras i förskolan bygger på:
- Grönsaker, frukt och bär
- Olika typer av mjölkprodukter
- Gryn, flingor och müsli
- Bröd med pålägg
Skolan
Varje dag erbjuds tre lunchrätter i form av dagens rätt, dagens gröna och dagens husmans, en säsongsanpassad salladsbuffé med olika sorters grönsaker, rotfrukter och fruktbitar, en brödstation med olika sorters knäckebröd, matfett och röror till bröden, ekologisk lätt- och mellanmjölk samt vatten. En gång i veckan får gästerna nybakat surdegsbröd bakat på skolrestaurangens egen surdegskultur. Frukost och mellanmål är måltider som serveras till de yngsta matgästerna.
Äldreomsorgen
Flera mindre måltider jämnt fördelat över dygnet minskar risken för undernäring, infektioner, förlust av muskelmassa och fallskador för äldre. Från tillagningsköket levereras lunch och middag som bidrar ungefär med hälften av äldres energi- och näringsbehov för en dag. Resten ska täckas av tre till fyra mellanmål/små måltider som behöver vara energirika och innehålla fem till tio gram protein. För att nattfastan som är tiden mellan kvällens sista mål och det första målet på morgonen inte ska överstiga 11 timmar behövs något att äta eller dricka sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Mellanmål är lika viktiga som huvudmålen.
Omsorgspersonalen har ansvar för hanteringen av frukost och mellanmålen/små måltider på kommunens äldreboende. Seniorkockarna bidra gärna med idéer till omsorgspersonalen om vad som är lämpligt att servera till frukost, små mål, fika och inför natten för att täcka behovet av näring och energi.
Seniormeny innehåller traditionell husmanskost, nya influenser och gröna måltider. Maten anpassas till säsong, helgdagar och årstider. Varje dag erbjuds tre vällagade lunchrätter för boendena att välja på. Till lunch serveras också olika sorters grönsaker, rotsaker, baljväxter, bröd, matfett och drycker. För soppdagar ingår nybakat bröd. Helgdagar erbjuds en lunchrätt och dessert. Middag/kvällsmat kan beställas från seniorkockarna. En del boenden lagar maten själva.
Bra måltider är grunden för äldre men behöver ibland kompletteras med särskilda insatser. Upp till 60–70 procent av äldre lider av svårigheter att äta och svälja. Med åldern blir känseln i munhålan sämre och det blir försämrad sväljfunktion. Med rätt konsistens på maten kan riskerna för undernäring, uttorkning och lunginflammation minska. Det finns sex olika konsistenser att beställa. Från köket går det också att beställa små mål för att bryta nattfasta, proteinrikt fikabröd och extra energi- och proteinrik mat.
Hemleverans av matlåda
Hemleverans av varma lunchlådor, så kallad matdistribution, kan ansökas av de äldre som behöver hjälp med mat. Lunchlådan innehåller en varmrätt med kokta grönsaker. På vardagar finns det tre maträtter att välja mellan. På helgen och röda dagar erbjuds en varmrätt och dessert. En biståndshandläggare utreder och beslutar om matdistribution beviljas.
Här kan du läsa mer om matdistribution.
Säkra måltider
Kunskap om livsmedelshygien och hantering av specialkost är viktig och alla medarbetare utbildas kontinuerligt. Rutiner finns för att säkerställa att maten som serveras är säker att äta. Det är också viktigt att omsorgspersonalen som serverar mat till äldre har rutiner för att hantera livsmedel på ett säkert sätt, då äldre har försämrat immunförsvar och är känsliga för matförgiftningar.
Mindre matsvinn
För att motverka matsvinn behöver köket/restaurangen få korrekt information om närvaro och frånvaro så rätt mängd mat lagas. Det är också viktigt att matgästerna inte tar mer mat än vad de orkar äta. Tillsammans kan vi minska matsvinnet och spara på resurserna och onödig belastning på miljön. Släng inte mat i onödan. Ät upp eller ta mindre nästa gång så blir vår planet glad.
Måltidsråd
Förskolans och skolans måltidsråd är forum för att skapa intresse och engagemang för att berörda personalgrupper, barn/elever och föräldrar ska få möjlighet att påverka och förbättra maten och måltidsmiljön. Måltidsrådet är också till för att sprida förståelse för hur mat, hälsa och miljö hör ihop. Målet är att alla gäster vill gå till skolrestaurangen varje dag.
Äldreomsorgens måltidsråd är ett forum där boende har möjlighet att påverka maten och måltidssituationen på sitt boende. Måltidsrådet fyller en viktig funktion för att involvera äldre, men även de anhöriga i måltidsverksamheten.
Trivsamt att äta
En bra måltid är mer än maten på tallriken. Det är också viktigt att maten hamnar i magen på gästen och att det är trivsamt och rogivande vid matbordet. En lugn och stressfri miljö kan underlätta ätandet. För de äldre utgör måltiderna en tidskompass och ger dagen struktur och är en del av dagens aktiviteter. Smakupplevelsen påverkas också av att maten läggs upp vackert och presenteras på ett tilltalande sätt.
Genom att arbeta med måltiden utifrån ett helhetsperspektiv kan varje förskola, skola och boende skapa de bästa förutsättningarna för att alla ska trivas vid matbordet.
Visste du att …
- 44 kvalificerade skolkockar tillsammans med 48 andra engagerade medarbetare arbetar med mat och måltider i skolrestaurangerna.
- Varje dag lagas 4000 skolluncher som serveras under två lunchtimmar.
- En skollunch står för 30 procent av elevens dagliga näringsbehov.
- Sverige, Finland och Estland är de enda länderna i världen som erbjuder kostnadsfri skollunch till alla elever.
- Förskolans frukost, lunch och mellanmål ger cirka 70 procent av dagsbehovet av energi och näringsämnen.
- Ungefär 15 timmar i veckan spenderas kring måltiden i förskolan.
- Måltidspedagogik är när kockar och pedagoger arbetar tillsammans för att integrera mat och måltider i det pedagogiska arbetet.
- I skollagen betonas betydelsen av näringsriktiga och varierande måltider i förskolan.
- Skollagen slår fast att skolmåltiden är en del av skolans utbildningsverksamhet och har betydelse för elevernas livsstil och hälsa.
- Nordiska näringsrekommendationer rekommenderar barn/ungdomar 60 minuters fysisk aktivitet per dag.
- Sluddrigt tal, svårigheter att artikulera, hel eller rosslig röst kan bero på sväljningssvårigheter.
- Det är lättare att svälja kallt och tjockt än varmt och tunt.
- Alla över 75 år rekommenderas ta 20 mikrogram D-vitamintillskott per dag.
- Oskarshamns kommun har en politisk fastställd kost- och måltidspolicy för att kvalitetssäkra maten i förskolan, skolan och äldreomsorgen.
Måltidsmodell
Våra kockar arbetar efter Livsmedelsverkets måltidsmodell för att skapa måltidsupplevelser utifrån ett helhetsperspektiv. Modellens sex olika områden är alla viktiga för att matgästen ska må bra av maten och känna matglädje. Ansvaret för att säkerställa att måltiderna uppskattas vilar på många fler yrkesgrupper än på dem som lagar maten.
På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om måltidsmodellen.
Välkommen på skollunch med ditt barn
Har du ditt barn i en kommunal skola i Oskarshamns kommun och undrar hur maten smakar? Då är du välkommen att äta lunch tillsammans med ditt barn i någon av våra skolrestauranger. Alla föräldrar bjuds på en lunch per termin.
Seniorrestauranger
Oskarshamns kommun driver två seniorrestauranger som är öppna för seniorer och gäster. Restaurang Drotten på Solbacka servicehus i Oskarshamn och restaurangen Nyhem på Nyhems servicehus i Kristdala. Restaurangerna är öppna dagligen. Vardagar erbjuds tre lunchrätter i form av dagens rätt, dagens gröna och dagens husman, en säsongsanpassad salladsbuffé med olika sorters grönsaker, rotfrukter och fruktbitar, hårt/mjukt bröd, matfett, dryck och kaffe. På helgen och röda dagar serveras en varmrätt samt dessert.