Recept på våra vegetariska maträtter

Här hittar du recept på våra gästers fem populäraste gröna rätter.

Morotsfritters

Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,05 kg CO2e/portion

Ingredienser

  • 290 g Morot
  • 1 dl Persilja
  • 8.5 cl Vetemjöl
  • 60 g Oatly iMat
  • 3 cl Solrosfrön torkade
  • 2 msk Majsstärkelse
  • 1 msk Taco kryddmix
  • 0.5 tsk Vitpeppar mald
  • 6 cl Rapsolja

Gör så här

  1. Skala morötterna och riv dem grovt.
  2. Finhacka persiljan. Hacka och rosta solroskärnorna.
  3. Blanda alla ingredienser och låt smeten vila i 10 minuter.
  4. Hetta upp olja och provstek en fritter för att testa smak och konsistens.
  5. Klicka ut smeten direkt på stekbordet, i storleken ungefär som en platt falafel. Stek i rikligt med olja på medelvärme, 4-5 min på varje sida. (Låt de få en ordentlig stekyta innan du vänder första gången annars går de lätt sönder.)

Servera med vitlöksdressing och klyftpotatis.

Quorngryta med persika

Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,20 kg CO2e/portion

Ingredienser

  • 300 g Quorn pieces (quorn)
  • 7 ml Grönsaksbuljong pasta/pulver
  • 1 msk Rapsolja
  • 3 g Curry
  • 6 g Sambal Oelek
  • 1 st Vitlök färsk
  • 50 g Smörbönor konserverade
  • 50 g Paprika röd strimlad
  • 280 g Kranvatten
  • 140 g Kokosgrädde
  • 1.5 g Mango chutney
  • 150 g Persika
  • 0.5 krm Svartpeppar grovmalen
  • 0.5 tsk Salt
  • 1 msk Maizena

Gör så här

  1. Fräs grytbitarna i olja med curry, sambal oelek och vitlök.
  2. Tillsätt grönsakerna och grönsaksbuljong, låt fräsa en stund.
  3. Späd med cocosmjölk och vatten. Red av med majsenan.
  4. Tillsätt de väl avrunna skivade persikorna och mango chutney.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris, bulgur eller couscous tillsammans med en salladsbuffé.

Makaronilåda med svamp (1,2 g laktos)

Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,47 kg CO2e/portion

Ingredienser

  • 0.6 kg Farfalle
  • 50 g Lök hackad
  • 400 g Champinjoner skivade konserv
  • 40 g Rapsolja
  • 40 g Chilisås
  • 1 g Paprikapulver
  • 1.2 dl Matlagningsgrädde
  • 30 g Grönsaksbuljong pulver
  • 40 g Gratängost riven

Gör så här

  1. Koka pastan nästan färdig.
  2. Lägg ett tunt lager av den skivade löken i blecken. Då fastnar inte pastan och blecken behöver inte smörjas.
  3. Fördela pastan i blecken.
  4. Bryn svampen lätt i oljan.
  5. Tillsätt chilisåsen, paprikapulvret samt grädden och en del av buljongpulvret blandat i vatten och låt allt koka samman till en svampsås i några minuter.
  6. Bred svampsåsen över pastan, strö över den rivna osten.
  7. Gratinera 20 minuter i 200 C värme.

Italienska färsbullar (hemlagade) i tomatsås

Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,10 kg CO2e/portion

Ingredienser

  • 0.5 st Lök gul
  • 1 st Vitlök klyftor
  • 10 g Basilika färsk
  • 160 g Formbar Vegofärs
  • 0.5 msk Tomatpuré
  • 0.5 msk Grönsaksfond
  • 0.5 msk Soja Kikkoman
  • Salt
  • Svartpeppar malen
  • Rapsolja

Tomatsås

  • 0.5 st Lök gul
  • 1 st Vitlök klyftor
  • 0.5 st Chili röd
  • 160 g Tomat krossade
  • 1.6 dl Kranvatten
  • 1 tsk Oregano
  • 6 cl Linser röda
  • 10 g Basilika färsk
  • Svartpeppar malen
  • Salt
  • Rapsolja

Tillbehör

  • Ost Italiensk riven
  • Solrosfrön torkade

Gör så här

  1. Färsbullar: Skala och finhacka gul lök och vitlök. Finhacka basilikan.
  2. Blanda färs, lök, vitlök, basilika, tomatpuré, grönsaksfond och sojasås till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Forma smeten till stora bullar, cirka hälften så stora som tennisbollar.
  4. Stek bullarna i olja på medelhög värme tills de fått fin färg på alla sidor. Låt ligga på eftervärme så att du är säker på att de blir genomstekta.
  5. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även chilin.
  6. Fräs i en gryta med olja tills det blivit mjukt. Tillsätt därefter krossade tomater, vatten, oregano och linser. Låt koka på medelvärme utan lock tills att linserna blivit mjuka, cirka 20 min.
  7. Mixa såsen slät. Smaka av med salt och peppar och tillsätt hackad basilika.
  8. Vänd ner färsbullarna i såsen och låt koka 1-2 min.

Servera med nykokt pasta, rostade solroskärnor och riven parmesan (eller liknande).

Asiatisk quorngryta (3,0 g laktos)

Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,23 kg CO2e/portion

Ingredienser

  • 50 g Lök hackad
  • 10 g Vitlök
  • 10 g Ingefära färsk
  • 3 g Chili röd
  • 2 cl Rapsolja
  • 200 g Quorn pieces (quorn)
  • 110 g Garbanzo bönor
  • 110 g Vita bönor i tomatsås
  • 2 cl Honung flytande
  • 0.5 msk Curry
  • 0.5 st Citron
  • 7 g Grönsaksbuljong pulver
  • 1 dl Matlagningsgrädde
  • 20 g Kokosgrädde
  • 7 cl Kranvatten
  • 1.5 dl Mellanmjölk
  • Salt
  • Svartpeppar malen

Gör så här

  1. Skölj bönorna och kikärtor noga.
  2. Fräs lök, vitlök, chili och ingefära några minuter.
  3. Tillsätt bönorna, kikärtorna och curry.
  4. Fräs i några minuter.
  5. Häll på grädde, mjölk, kokosmjölk, vatten och honung. Koka samman.
  6. Fräs quornbitarna för sig. Salt och peppra.
  7. Vänd ner bitarna i grytan och red av med maizena efter tycke och smak.
  8. Smaka av med skal och juice ifrån citronerna, samt salt och peppar.