Recept på våra vegetariska maträtter
Här hittar du recept på våra gästers fem populäraste gröna rätter.
Morotsfritters
Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,05 kg CO2e/portion
Ingredienser
- 290 g Morot
- 1 dl Persilja
- 8.5 cl Vetemjöl
- 60 g Oatly iMat
- 3 cl Solrosfrön torkade
- 2 msk Majsstärkelse
- 1 msk Taco kryddmix
- 0.5 tsk Vitpeppar mald
- 6 cl Rapsolja
Gör så här
- Skala morötterna och riv dem grovt.
- Finhacka persiljan. Hacka och rosta solroskärnorna.
- Blanda alla ingredienser och låt smeten vila i 10 minuter.
- Hetta upp olja och provstek en fritter för att testa smak och konsistens.
- Klicka ut smeten direkt på stekbordet, i storleken ungefär som en platt falafel. Stek i rikligt med olja på medelvärme, 4-5 min på varje sida. (Låt de få en ordentlig stekyta innan du vänder första gången annars går de lätt sönder.)
Servera med vitlöksdressing och klyftpotatis.
Quorngryta med persika
Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,20 kg CO2e/portion
Ingredienser
- 300 g Quorn pieces (quorn)
- 7 ml Grönsaksbuljong pasta/pulver
- 1 msk Rapsolja
- 3 g Curry
- 6 g Sambal Oelek
- 1 st Vitlök färsk
- 50 g Smörbönor konserverade
- 50 g Paprika röd strimlad
- 280 g Kranvatten
- 140 g Kokosgrädde
- 1.5 g Mango chutney
- 150 g Persika
- 0.5 krm Svartpeppar grovmalen
- 0.5 tsk Salt
- 1 msk Maizena
Gör så här
- Fräs grytbitarna i olja med curry, sambal oelek och vitlök.
- Tillsätt grönsakerna och grönsaksbuljong, låt fräsa en stund.
- Späd med cocosmjölk och vatten. Red av med majsenan.
- Tillsätt de väl avrunna skivade persikorna och mango chutney.
- Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris, bulgur eller couscous tillsammans med en salladsbuffé.
Makaronilåda med svamp (1,2 g laktos)
Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,47 kg CO2e/portion
Ingredienser
- 0.6 kg Farfalle
- 50 g Lök hackad
- 400 g Champinjoner skivade konserv
- 40 g Rapsolja
- 40 g Chilisås
- 1 g Paprikapulver
- 1.2 dl Matlagningsgrädde
- 30 g Grönsaksbuljong pulver
- 40 g Gratängost riven
Gör så här
- Koka pastan nästan färdig.
- Lägg ett tunt lager av den skivade löken i blecken. Då fastnar inte pastan och blecken behöver inte smörjas.
- Fördela pastan i blecken.
- Bryn svampen lätt i oljan.
- Tillsätt chilisåsen, paprikapulvret samt grädden och en del av buljongpulvret blandat i vatten och låt allt koka samman till en svampsås i några minuter.
- Bred svampsåsen över pastan, strö över den rivna osten.
- Gratinera 20 minuter i 200 C värme.
Italienska färsbullar (hemlagade) i tomatsås
Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,10 kg CO2e/portion
Ingredienser
- 0.5 st Lök gul
- 1 st Vitlök klyftor
- 10 g Basilika färsk
- 160 g Formbar Vegofärs
- 0.5 msk Tomatpuré
- 0.5 msk Grönsaksfond
- 0.5 msk Soja Kikkoman
- Salt
- Svartpeppar malen
- Rapsolja
Tomatsås
- 0.5 st Lök gul
- 1 st Vitlök klyftor
- 0.5 st Chili röd
- 160 g Tomat krossade
- 1.6 dl Kranvatten
- 1 tsk Oregano
- 6 cl Linser röda
- 10 g Basilika färsk
- Svartpeppar malen
- Salt
- Rapsolja
Tillbehör
- Ost Italiensk riven
- Solrosfrön torkade
Gör så här
- Färsbullar: Skala och finhacka gul lök och vitlök. Finhacka basilikan.
- Blanda färs, lök, vitlök, basilika, tomatpuré, grönsaksfond och sojasås till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
- Forma smeten till stora bullar, cirka hälften så stora som tennisbollar.
- Stek bullarna i olja på medelhög värme tills de fått fin färg på alla sidor. Låt ligga på eftervärme så att du är säker på att de blir genomstekta.
- Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även chilin.
- Fräs i en gryta med olja tills det blivit mjukt. Tillsätt därefter krossade tomater, vatten, oregano och linser. Låt koka på medelvärme utan lock tills att linserna blivit mjuka, cirka 20 min.
- Mixa såsen slät. Smaka av med salt och peppar och tillsätt hackad basilika.
- Vänd ner färsbullarna i såsen och låt koka 1-2 min.
Servera med nykokt pasta, rostade solroskärnor och riven parmesan (eller liknande).
Asiatisk quorngryta (3,0 g laktos)
Portioner: 4
Klimatpåverkan: 0,23 kg CO2e/portion
Ingredienser
- 50 g Lök hackad
- 10 g Vitlök
- 10 g Ingefära färsk
- 3 g Chili röd
- 2 cl Rapsolja
- 200 g Quorn pieces (quorn)
- 110 g Garbanzo bönor
- 110 g Vita bönor i tomatsås
- 2 cl Honung flytande
- 0.5 msk Curry
- 0.5 st Citron
- 7 g Grönsaksbuljong pulver
- 1 dl Matlagningsgrädde
- 20 g Kokosgrädde
- 7 cl Kranvatten
- 1.5 dl Mellanmjölk
- Salt
- Svartpeppar malen
Gör så här
- Skölj bönorna och kikärtor noga.
- Fräs lök, vitlök, chili och ingefära några minuter.
- Tillsätt bönorna, kikärtorna och curry.
- Fräs i några minuter.
- Häll på grädde, mjölk, kokosmjölk, vatten och honung. Koka samman.
- Fräs quornbitarna för sig. Salt och peppra.
- Vänd ner bitarna i grytan och red av med maizena efter tycke och smak.
- Smaka av med skal och juice ifrån citronerna, samt salt och peppar.