Restaurang- och livsmedelsprogrammet - Lärling

Grafisk element. / blå cirklar och en röd. I den röda cirkeln står det RL.

Ett självklart val för serviceinriktade

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett självklart val för dig som är intresserad av mat och servering eller bakning. Sedan hösten 2020 är Restaurang- och livsmedelsprogrammet ett lärlingsprogram med två inriktningar.

Inom Kök och servering får du både lära dig att laga husmanskost i storkök och läckra à la carte-rätter i restaurangkök. På serveringssidan ingår alltifrån enkel tallriksservering till fatservering, men också till exempel flambering och tranchering.

Inom Bageri och konditori (ett fåtal plater) får du baka och skapa ätbara konstverk. Du får lära dig grunderna och träna på olika tekniker inom både bageri och konditori. Allt från småbröd, matbröd och wienerbröd till delikata praliner och kreativa, läckra tårtor.

I utbildningen ingår också kurser i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Målsättningen är att utbilda servicekunniga yrkesmänniskor. Du förbereds på bästa sätt för en yrkesroll som är under ständig förändring. Entreprenörskap är också en viktig del. Då handlar det bland annat om att utveckla din kreativitet och planera, genomföra och utvärdera projekt.

I mitten av november 2021 var Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Oscarsgymnasiet värd för finalen i Länsstyrelsens recepttävling för restaurangelever. Tävlingen bygger på länets regionala terroiratlas och det var första gången den genomfördes.

Som elev på Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du möjlighet att praktisera dina kunskaper i köket och serveringen i vår egen verksamhet Lilla Restaurangen samt i näringslivet.

Inriktningar

  • Kök och servering
  • Bageri och konditori

Programplan

Gymnasiegemensamma ämnen, 900 poäng

  • Engelska 5, 100
  • Engelska 6, 100 *
  • Historia 1a:1, 50
  • Idrott och hälsa 1, 100
  • Matematik 1a, 100
  • Naturkunskap 1a:1, 50
  • Religionskunskap 1, .50
  • Samhällskunskap 1a:1, 50
  • Svenska 1, 100 eller Svenska som andraspråk 1, 100
  • Svenska 2, 100 eller Svenska som andraspråk 2, 100 *
  • Svenska 3, 100 eller Svenska som andraspråk 3, 100 *

Programgemensamma ämnen, 400 poäng

  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100
  • Hygien, 100
  • Livsmedels- och näringskunskap 1, 100
  • Service och bemötande 1, 100

Inriktningar, 300 poäng

Kök och servering

  • Mat och dryck i kombination, 100
  • Matlagning 1, 100
  • Servering 1, 100

Bageri och konditori

  • Bageri 1, 100
  • Choklad och konfektyr, 100
  • Konditori 1, 100

Programfördjupningar, 900 poäng

Exempel på kurser som kan erbjudas:

Kök och servering

  • Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100
  • Matlagning 2, 200
  • Matlagning 3, 200
  • Matlagning 4, 200
  • Specialkoster, 100
  • Service och bemötande 2, 100

Bageri och konditori

  • Bageri 2, 200
  • Bageri 3, 100
  • Bageri 4, 100
  • Konditori 2, 200
  • Konditori 3, 100
  • Konditori 4, 100
  • Entreprenörskap, 100

Individuellt val, 200 päng

Gymnasiearbete, 100 poäng

* Från hösten 2023 ska gymnasieskolans yrkesprogram ge grundläggande behörighet till högskola och universitet. Mer information finns på Skolverket. Det gäller för elever som påbörjar sin utbildning efter 1 juli 2023. Kurserna är möjliga att välja bort.

Efter gymnasiet

Du kan direkt efter din utbildning arbeta som kock, servitris eller servitör inom restaurangbranschen eller som bagare eller konditor.

Om du vill studera vidare finns möjlighet via yrkeshögskola eller om du läser de ämnen som ger högskolebehörighet även via högskola.

Kontakt
Eva Sandin Sjöberg
Programledare
Telefon: 010-35 60 000
Madeléne Willinder
Studie- och yrkesvägledare
Telefon: 010-35 60 000

Program: Bygg- och anläggningsprogrammet (lärling), Barn- och fritidsprogrammet, Ekonomiprogrammet, Försäljning- och serviceprogrammet (lärling), Hantverksprogrammet (lärling, frisör), Restaurang- och livsmedelsprogrammet (lärling), Samhällsvetenskapsprogrammet. Samt Idrottsprofil.