Skolbyte och skolval

Några barn sitter vid bordet och fyller i papper med siffron. Lär sig skriva.

Skolbyte

Som vårdnadshavare gör du din önskan om skolbyte inom Oskarshamns kommun. Båda vårdnadshavarna ska godkänna ansökan och inloggning sker med e-legitimation.

Skolbyte inom kommunen skolor

När du som vårdnadshavare önskar att göra ett skolbyte för ditt barn under läsåret, är det viktigt att en ansökan om skolbyte görs i vår e-tjänst grundskola. En ny ansökan om fritidshem behöver också göras vid ett skolbyte. 

Skolbyte till friskolan Misterhults skolan

När man som vårdnadshavare önskar att göra ett skolbyte till Misterhults skolan för sitt barn under läsåret, är det viktigt att man gör en uppsägning av skolplacering i Oskarshamns kommuns grundskolor. Det görs via vår e-tjänst Grundskola - Utflytt av elev.

Kontakt med friskolan görs direkt av dig som vårdnadshavare.

Skolval

Vår e-tjänst för skolvalet till förskoleklass till höstterminen 2024 har stängt. 

Från och med höstterminen 2018 är förskoleklassen obligatorisk. Detta innebär att alla barn som är födda 2018 har skolplikt och som vårdnadshavare ska man därmed göra ett skolval inför skolstarten 2024.
Läs gärna mer på Skolverkets hemsida om förskoleklass.

Informationsbrev skickas hem till vårdnadshavare under vecka 5 inför skolvalet till förskoleklass.

Så här gör du skolbyte och skolval

Har barnet två vårdnadshavare behöver båda godkänna skolvalet.

Anvisad skola utifrån upptagningsområde

Barn har en anvisad skola utifrån det upptagningsområde som finns och det grundas på folkbokföringsadress. I skolvalet har ni som vårdnadshavare möjlighet att påverka ert barns skolplacering, har ni önskemål om att ert barn ska börja i en annan skola än den anvisade skolan görs det i skolvalet.

Läs mer i vårt dokument Riktlinjer för skolval, skolbyte och skolplacering.

Val till friskola - gör så här i e-tjänsten

I vårt skolval får alla elever en anvisad skola i Oskarshamns kommuns regi. Vid val av friskola väljer man att avstå skolplacering och anger anledning ”annan skola” samt fyller i skolans namn och kommun. Du som i skolvalet ansöker om skolplacering vid en enskilt bedriven grundskola behöver kontakta den huvudmannen.

Besked om skolplacering

Besked om skolplacering lämnas i mars/april. Utskick görs via mail från vår e-tjänst skolvalet.

Från att besked om skolplacering getts ska en eventuell överklagan inkomma inom tre veckor. Läs mer på sida om överklagan på skolplacering hur man går tillväga.

Ansökan om Fritidshemsplacering sker efter besked om skolplacering

Ansökan om fritidshemsplats sker i e-tjänsten för fritidshem när besked om skolplacering har lämnats till dig som vårdnadshavare, som sker i mars/april. En fritidshemsplacering ska erbjudas plats så snart det framkommit att eleven har behov av en sådan plats, önskat placeringsdatum styr erbjudandet. Placeringserbjudande skickas sedan ut i juni inför hösten.

En fritidshemsplacering erbjuds elev i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete och studier. Fritidshems platsen är avgiftsbelagd och verksamheten tillämpar maxtaxa.

Uppsägning av förskoleplats

För dig som haft ditt barn inom kommunal förskola, avslutas förskoleplatsen automatiskt. Du som haft ditt barn i enskilt bedriven förskola behöver undersöka vilka uppsägningsvillkor som gäller hos huvudmannen.

Rätten till skolskjuts kan påverkas

Rätten till skolskjuts kan påverkas vid val av annan skola än den anvisade skolan utifrån folkbokföringsadress. Mer information om skolskjuts finns på sidan om Skolskjuts.

Specialkost och anpassad kost

Specialkost erbjuds till matgäster som av medicinska skäl behöver det utifrån diagnos och som en del av den medicinska behandlingen. Socialstyrelsen definieras specialkost som mat anpassat till ett specifikt sjukdomstillstånd.

Behov av anpassad kost kan till exempel vara till individer som inte går upp i vikt som förväntat, ätstörning, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller på grund av ät- och sväljsvårigheter. Utöver själva maten kan även förändring av måltidsmiljön behövas. 

Mer information och hur du anmäler specialkost och anpassad kost

Kontakt
Bildningsförvaltningen
Telefon: 010-35 60 000
Postadress:
Box 706
572 28 Oskarshamn
Besöksadress:
Varvsgatan 8
572 57 Oskarshamn