Utvändig ändring

Om du vill byta fasadmaterial, ändra färg eller byta tak på en byggnad är det en fasadändring som kräver lov.  Vill du ändra fönsterstorlek, utseende eller placering kräver det också bygglov. Detta gäller även för dörrar. 

Du behöver ansöka om bygglov om byggnaden ligger inom ett område med detaljplan.

Att ändra en byggnads utseende kräver lov, men det finns vissa undantag för en- och tvåbostadshus:

  • Du  får i vissa fall färga om fasaden, byta fasadbeklädnad och byta täckningsmaterial på taket utan bygglov. 
  • Åtgärden får inte väsentligt ändra byggnadens eller områdets karaktär.
  • För att få veta om du kan göra fasadändringen utan lov behöver du först kontakta samhällsbyggnadskontoret. 

Om du skickar bilder på byggnaden tillsammans uppgifter på vad du vill göra, så gör vi en bedömning om bygglov krävs. Det är bra om bilderna även visar omgivande bebyggelse. Glöm inte att skriva vilken fastighet det gäller. 

Följande handlingar behöver du lämna in:

Vi kan behöva fler handlingar för att göra en bedömning av ditt ärende. I så fall kontaktar vi dig om vad som behövs.

Om det inte behövs ett tekniskt samråd behöver du lämna in handlingar för ett startbesked:

  • Kontrollplan – En kontrollplan är ett dokument som ska innehålla de viktigaste kontrollerna och riskmomenten som ska genomföras i ditt projekt. Vad som ska kontrolleras beror på vilken åtgärd projektet gäller. Det är byggherren som ansvarar för att en kontrollplan tas fram och att den följs.

    När en kontrollansvarig behövs i ärendet hjälper de dig att ta fram ett förslag till kontrollplan. Om det inte krävs en kontrollansvarig i ärendet och du känner dig osäker på hur en kontrollplan ska se ut, kan du kontakta en kontrollansvarig som hjälper dig. Om du själv vill ta fram en kontrollplan så finns här Exempel på kontrollplan.

    Du kan läsa mer om kontrollplan på Boverkets webbplats

  • Konstruktionshandling – Konstruktionshandlingen kan vara en ritning eller beskrivning som redovisar byggnadens bärande konstruktion. En byggnads bärande konstruktion består av grund, stomme och tak. Konstruktionshandlingen ska innehålla detaljerad information om materialval och dimensioner för de bärande delarna. Om du som byggherre inte har kunskap i byggkonstruktioner, bör du kontakta en konstruktör för att få råd och stöd med att ta fram det vi behöver.

  • Materialinventering av bygg- och rivningsavfall – En materialinventering behöver göras innan du ska bygga eller riva något. En materialinventering identifierar vilka byggprodukter som kan återanvändas och hur dessa ska tas om hand och vilket avfall som åtgärden kan ge upphov till och hur avfallet ska tas om hand. Resultatet från inventeringen är ett viktigt underlag när du ska ta fram din kontrollplan. Läs mer om materialinventering av bygg- och rivningsavfall på Naturvårdsverkets webbplats.

Ansökan kan skickas per post till Samhällsbyggnadskontoret, Box 706, 572 28 Oskarshamn eller lämnas in via e-post till sbk@oskarshamn.se

  • Om du lämnar in en komplett ansökan med tydliga och fackmannamässiga handlingar förkortar du tiden för vår handläggning.
  • De handlingar du skickar in gäller för ditt beslut om bygglov. Om du vill göra ändringar kan du behöva skicka in en ny ansökan och få ett nytt bygglov.

Alla handlingar ska vara fackmannamässigt utförda, skalenliga och måttsatta. Ritningar ska inte vara på rutat papper eller tredimensionellt (3D).

Exempel på ritningar för bygglov och anmälan

  • Fasadritning – Fasadritningar ska visa alla fasader i skala 1:100. Ange väderstreck vid alla fasader.  Redovisa tak- och fasadmaterial och färgval. Om ansökan gäller ändring av fönster och dörrar visa tydligt vad som ändras.
  • Planritning – Om du ska ta upp nya fönster eller dörrar, kan du behöva lämna in en planritning. Planritningen ska vara i skala 1:100. 

Bygglovsguiden

Gå gärna in på Bygglovsguiden som hjälper dig genom bygglovsprocessen,  steg för steg.

Informationsfilm