Kort om vad Oskarshamns kommun har att erbjuda

Välkommen till Oskarshamns kommun

Här har vi samlat information som kan vara bra att ha för dig som bor här eller funderar på att flytta hit. Tveka inte att höra av dig om du undrar över något.

Det är destinationsbolaget Attraktiva Oskarshamn AB som anordnar aktiviteter för dig som just flyttat hit. Mer information om nyinflyttarträffar och Oskarshamnslotsar hittar du här.

1. Leva och bo i kommunen

Hur vill du bo? På landet eller i stan, i hus eller lägenhet? Här finns alla möjligheter. Du som funderar på att bygga ditt eget hus kan hitta lediga tomter, information om bygglov, bostadsanpassning och liknande här hos oss. Här kan du också hitta alla fastighetsägare som hyr ut lägenheter, och nyttiga länkar för dig som vill köpa hus.

Av Oskarshamns kommun kan du få rådgivning om energi, klimat och transporter, oavsett om du vill veta mer om vilken värmekälla du ska välja eller bara bolla dina tankar och idéer kring energi och klimat med någon. Energirådgivningen är kostnadsfri och opartisk och vänder sig till hushåll, föreningar, företag och organisationer.

Förutom Oskarshamn finns såklart flera härliga samhällen och tätorter i vår kommun. Missa inte Bockara, Figeholm, Fårbo, Misterhult, Kristdala, Mörtfors och Påskallavik. 

Det finns massor av saker att göra och upptäcka i Oskarshamns kommun. Attraktiva Oskarshamn AB samlar evenemang och aktiviteter, Här kan du få tips om smultronställen, hotell, aktiviteter, evenemang, restauranger och mycket mer.
Attraktiva Oskarshamn AB har också hand om turism och sköter turistinformationen.

2. Arbete och företagare

Oskarshamns kommun är kommunens största arbetsgivare med 2 500 medarbetare. Vi har många spännande jobb och över 250 olika yrken. Du hittar alla våra lediga jobb hos Offentliga jobb, och lediga jobb hos andra arbetsgivare finns bland annat på Platsbanken.

Många av de största företagen i Oskarshamns kommun finns inom tillverkningsindustrin och i kommunen bor många ingenjörer. Här gör Scania sina lastbilshytter för europamarknaden, och här finns ett av Sveriges kärnkraftverk, OKG. Du kan läsa mer om företagen i Oskarshamns kommun i företagsregistret. 

För dig som vill starta eget företag eller flytta din verksamhet hit finns mycket råd och stöd att få. På vår sida om tillväxt och näringsliv hittar du det mesta som rör företagande. Har du frågor kontakta vår näringslivschef. Du kan också få hjälp eller hitta ett nyttigt nätverk genom Almi företagspartner, Attraktiva Oskarshamn AB, Atrinova och SKB NU.

3. Sophämtning och återvinning

Sophämtning och avfallshantering i Oskarshamns kommun sköts av Kretslopp Sydost. Kretslopp Sydost sköter också kommunens återvinningscentral som finns i Storskogen strax söder om Oskarshamn samt ansvarar för återvinningsstationerna för hushållens förpackningar och tidningar i kommunen. 

4. Kommunikationer

Inom tätorten Oskarshamn och i kommunen och länet är det Kalmar länstrafik som sköter kommunikationerna. 

Vår närmsta flygplats ligger i Kalmar, ungefär 7 mil söder om Oskarshamn. Från Kalmar Öland airport går reguljärt flyg till bland annat Arlanda och Bromma, Frankfurt och charterdestinationer.

Destination Gotland kör färjetrafik året runt mellan Oskarshamn och Visby. Färjan tar drygt tre timmar. Sommartid kan du ta färja mellan Oskarshamn och Byxelkrok på Öland.

Med Flixbus och Vy bus4you kan du ta dig till Stockholm alla dagar i veckan.

5. Vård och omsorg

Du som är äldre ska få den stöd och vård du behöver. Det kan exempelvis vara hemtjänst som ger dig möjlighet att bo kvar i den egna bostaden så länge du själv önskar. Vi har också gruppboenden och trygghetsboenden som har nära till stan, havet eller naturen.

För dig som har en funktionsnedsättning kan vi ge det stöd som du är i behov av för att kunna leva ett självständigt liv. Våra boenden är både mindre med fyra lägenheter och större enligt trapphusmodellen.

Oskarshamns kommun ingår i Region Kalmar län. Förutom Oskarshamns sjukhus finns länssjukhuset i Kalmar och sjukhuset i Västervik i länet. I Kalmar län kallas vårdvalet för hälsoval. Genom att göra ditt hälsoval väljer du den hälsocentral eller läkarmottagning som passar dig bäst. I Oskarshams kommun finns fyra hälsocentraler, Blå kustens hälsocentral, Kristinebergs hälsocentral och Gripens hälsocentral och Cityläkarna i Oskarshamn (i privatregi).

6. Förskola och utbildning

I Oskarshamns kommun strävar vi efter en hög kvalitet i våra förskolor. Oskarshamns kommun erbjuder även plats på vår natt- kväll- och helgomsorg för barn med föräldrar som arbetar oregelbundet. Om du vill söka plats i förskolan gör du det genom vår e-tjänst förskola, fritidshem och skola.

Grundskolan i Oskarshamns kommun erbjuder en kreativ, lärande och utvecklande skolmiljö. Oskarshamns kommun eftersträvar en pedagogisk helhetssyn genom hela utbildningssystemet, en röd tråd från 1–20 år. Som nyinflyttad görs en ansökan om inflyttning till grundskolan via vår e-tjänst förskola, fritidshem och skola.

På vår gymnasieskola Oscarsgymnasiet går över 1 000 elever på något av våra elva nationella program, anpassad gymnasieskola, lärlingsutbildning eller introduktionsprogram. Du kan även läsa hockey-, basket- eller fotbollsprofil på samhällsprogrammet, teknikprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet.

I kommunen finns också fristående verksamheter, allt från förskola till grundskola och gymnasium.

Komvux Oskarshamn erbjuder både teoretisk och yrkesinriktad vuxenutbildning – från grundskolenivå till gymnasieutbildning. Här finns också Lärvux och SFI.

På Nova - Utbildning, FoU & Affärsutveckling kan du läsa längre och kortare eftergymnasiala utbildningar på hel- eller deltid. Här hittar du både YH-utbildningar och högskoleprogram. Dessutom specialdesignar Nova utbildningar på uppdrag av arbetslivet och arrangerar öppna föreläsningar.

7. Servicecenter

Till Servicecenter är du välkommen med alla frågor som rör den kommunala servicen. Du kan ställa dina frågor via telefon, e-post eller besöka Servicecenter i Stadshuset.

8. Kultur och fritid

Vi har ett rikt kultur- och fritidsliv i Oskarshamns kommun. Inom Bildningsförvaltningen finns kulturkontoret och fritidskontoret som driver fritidsgårdar, bibliotek, museum och idrottsanläggningar och mycket mer.

I Oskarshamns centrum ligger Kulturhuset som rymmer stadsbiblioteket, konsthall, Döderhultarmuseet och Sjöfartsmuseet. Biblioteksfilialer finns i Figeholm, Påskallavik och Kristdala samt skolbibliotek på Kristinebergskolan, Norraskolan, Rödsleskolan och Vallhallaskolan.

Den största sportanläggningen är Arena Oskarshamn som innehåller gym, simhall med äventyrsbad, ishall, fotbollsplan som vintertid spolas till bandyplan samt friidottsarena med löpbanor och hoppgrop.

I Havslätt i norra Oskarshamn finns friluftsområdet Havslätt med motionsspår, utegym och grillplats. I kommunen finns ett antal motionsspår som sköts av föreningar.

Oskarshamn har många föreningar, närmare 180 stycken som sysslar med allt mellan bandy, körsång och modellflyg. Vi hoppas du hittar något som intresserar dig!

Eftersom Oskarshamn är en kommun med mycket vatten finns det flera badplatser att välja på. Fritidskontoret har ansvaret för nio havsbad och nio insjöbad. Många av badplatserna sköts av föreningar.  

9. Ny i Sverige

Du kan ha kommit som ny i Sverige och ny till vår kommun av flera anledningar – som arbetstagare, student, kärleksinvandrad eller av andra anledningar.

För dig som kommit till vår kommun som nyanländ