Bidragsbestämmelser för kultur- och fritidsföreningar i Oskarshamns kommun

Ansvarig för dokumentet: Fritidschef och kulturchef
Omfattar: Kultur- och fritidsföreningar i Oskarshamns kommun
Informationsklass: Öppen
Publicering: Författningssamling
Beslutsinstans: Bildningsnämnden
Fastställd: Kultur- och fritidsnämnden 2012-06-12, § 43
Reviderad: 2024-03-25, § 32
Gäller från och med: 2024-05-01
Giltighetstid: Tillsvidare
Diarienummer: 2022/000998-8

1. Almänna bestämmelser

Bidrag kan utgå till kultur- och fritidsförening, inom Oskarshamns kommun, som bedriver föreningsverksamhet och som följer bidragsbestämmelserna. Som grund gäller de allmänna bestämmelserna, avvikelser och tillägg finns angivet vid varje föreningskategori:

  1. Föreningen ska vara registrerad hos Oskarshamns kommun, bildningsförvaltningen. Alla registrerade föreningar ska årligen skicka in föreningsuppgifter oavsett om de uppbär bidrag eller inte. Detta för att kunna hålla föreningsregistret uppdaterat och för att föreningen ska kunna ta del av nämndens olika lokalsubventioner vid hyra av lokaler.
  2. Bidrag utgår endast till lokalt registrerade föreningar i Oskarshamns kommun. I föreningar med flera sektioner kan endast huvudföreningen anhålla om bidrag.
  3. Föreningens verksamhet bygger på demokratiska principer och barnkonventionen, följer svensk lagstiftning och är förenlig med principen om alla människors lika värde. Kravet omfattar alla diskrimineringsgrunder enligt svensk lagstiftning Föreningen är öppen för alla att bli medlemmar såvida det inte finns sakliga och godtagbara skäl att hindra detta. Förening som får föreningsbidrag kan bli ombedd att redovisa hur man arbetar i frågor som rör dessa områden.
  4. Föreningar som inte skickat in föreningsuppgifter de senaste tre åren avregistreras som förening hos bildningsförvaltningen. För att återigen kunna registreras som förening måste föreningen ansöka på nytt.
  5. Föreningsuppgifter som ligger till grund för ansökan om bidrag ska vara bildningsförvaltningen tillhanda senast den 1 mars årligen. Till ansökan ska årsmötesprotokoll bifogas. Bidrag utbetalas inte om ovan nämnda handlingar saknas. Föreningar kan på förekommen anledning bli ombedda att komplettera med ytterligare handlingar såsom verksamhets-, ekonomisk- och revisionsberättelse för senaste verksamhetsåret.
  6. Följande föreningar är inte bidragsberättigade: ekonomiska föreningar, politiska organisationer, studentföreningar, intresseföreningar, fackliga organisationer samt andra organisationer vars huvudsakliga uppgift är att tillvarata enskilda medlemmars yrkesmässiga eller ekonomiska intressen. Inte heller föreningar som erhåller årligt föreningsbidrag från annan kommunal förvaltning har rätt till bidrag om inte särskilda skäl föreligger.

Startbidrag

Nybildade föreningar kan ansöka hos bildningsförvaltningen för att bli registrerade som föreningar i kommunen. Till ansökan ska följande bifogas: verksamhetsplan, förteckning över styrelsen samt stadgar. Idrottsföreningar ska även tillhöra en riksorganisation.

Uppfyller föreningen kraven ovan samt följer de allmänna bestämmelserna registreras den via förvaltningen – antingen som bidragsberättigad eller inte bidragsberättigad förening. Vid eventuella oklarheter tar bildningsnämnden beslut.

Nybildade föreningar som registreras som bidragsberättigade och tillhör någon av föreningskategorierna erhåller ett startbidrag på 1 000 kronor.

Föreningsuppgifter som ligger till grund för årliga bidrag ska vara fritidskontoret eller kulturkontoret tillhanda senast den 1 mars årligen. Försent inkomna handlingar handläggs inte.

Bildningsnämnden beviljar bidrag efter särskild prövning. Av bildningsnämndensdelegationsordning framgår vem som fattar beslut om bidrag inom ramen för budgeterade medel.

Kulturkontoret, Box 705, 572 28, Oskarshamn

Fritidskontoret, Döderhultsvägen 5, 572 31 Oskarshamn

Mer information: www.oskarshamn.se/foreningsbidrag

2. Föreningskategorier

De allmänna bestämmelserna gäller som grund för att en förening ska kunna söka bidrag från bildningsförvaltningen. Tillägg och avvikelser finns angivet under respektive föreningskategori:

Föreningar fritid

  • Ungdomsföreningar fritid
  • Vuxenföreningar/övriga fritid
  • Föreningar för personer med funktionsnedsättning
  • Pensionärsföreningar
  • Religiösa föreningar
  • Studieförbund

Föreningar kultur

  • Ungdomsföreningar
  • Övriga kultur
  • Arrangerande föreningar kultur
  • Föreningar som äger och driver hembygdsgårdar och andra kulturminnen

Tillägg övriga kategorier

  • Föreningar inom kultur och fritid med enskilda avtal

3. Föreningar fritid

Ungdomsföreningar fritid

Föreningar som bedriver fritidsverksamhet för barn- och ungdomar 7–25 år inom Oskarshamns kommun och följer de allmänna bestämmelserna. Dessutom gäller följande:

  1. Föreningen ska vara ansluten till en riksorganisation till exempel Riksidrottsförbundet. En förening som inte är ansluten till en riksorganisation kan godkännas som bidragsberättigad av bildningsförvaltningen om dess barn- och ungdomsverksamhet bedöms som värdefull för kommunen.
  2. Föreningen ska under senaste verksamhetsåret redovisat lokalt aktivitetsstöd för barn- och ungdomar 7–25 år.
  3. Föreningen ska för sin barn- och ungdomsverksamhet ha upprättat en handlingsplan mot droger, alkohol och sexuella trakasserier. Handlingsplanen ska som minst uppdateras vart fjärde år. På förekommen anledning kan förening bli ombedd att uppvisa handlingsplanen till bildningsförvaltningen.

Bidragsformer

  • Lokalt aktivitetsstöd (för åldersgruppen 7–25 år), se bilaga 1
  • Lokalbidrag (för hyrda verksamhetslokaler), se bilaga 1
  • Skötselbidrag (till egna anläggningar och lokaler), se bilaga 2

Övriga bidragsformer

  • Ledarutbildningsbidrag, se bilaga 1
  • Investeringsbidrag, se bilaga 1
  • Lovbidrag, se bilaga 1

Vuxenföreningar/övriga fritid

Till kategorin vuxenföreningar/övriga fritid hör de föreningar som inte redovisar ungdomsverksamhet. De allmänna bestämmelserna gäller som grund. Efter särskild prövning kan ett mindre bidrag utgå kopplat till kostnader för eget ägda eller hyrda anläggningar/lokaler. Beloppet fastställs individuellt för respektive förening.

Dessa föreningar har inte rätt att söka bidragen enligt bilaga 1 och 2.

De föreningar som inte faller under de allmänna bestämmelserna hamnar under förvaltningens övriga kategorier – föreningar med enskilda avtal.

4. Föreningar  kultur

Ungdomsföreningar

Förening som bedriver kulturverksamhet för barn- och ungdomar 7–25 år inom Oskarshamns kommun och följer de allmänna bestämmelserna. Dessutom gäller följande:

  1. Föreningen kan godkännas som bidragsberättigad av bildningsförvaltningen om dess barn- och ungdomsverksamhet bedöms som värdefull för kommunen.
  2. Föreningen ska senaste verksamhetsåret redovisat lokalt aktivitetsstöd för barn- och ungdomar 7–25 år.
  3. Föreningen ska för sin barn- och ungdomsverksamhet ha upprättat en handlingsplan mot droger, alkohol och sexuella trakasserier. Handlingsplanen ska som minst uppdateras vart fjärde år. På förekommen anledning kan förening bli ombedd att uppvisa handlingsplanen till bildningsförvaltningen.

Bidragsformer

  • Lokalt aktivitetsstöd (för åldersgruppen 7–25 år), se bilaga 1
  • Lokalbidrag (för hyrda verksamhetslokaler), se bilaga 1
  •  

Övriga bidragsformer

  • Ledarutbildningsbidrag, se bilaga 1
  • Lovbidrag, se bilaga 1
  • Det finns möjlighet att söka bidrag för kulturprojekt, se bilaga 3

Övriga kultur

Till kategorin övriga kultur hör de föreningar som inte redovisar ungdomsverksamhet och som inte är arrangerande förening eller ungdomsförening.

De allmänna bestämmelserna gäller som grund.

Efter särskild prövning kan ett mindre bidrag utgå som fastställs individuellt för respektive förening.

De föreningar som inte faller under de allmänna bestämmelserna hamnar under förvaltningens övriga kategorier – föreningar med enskilda avtal.

Möjlighet att söka bidrag för kulturprojekt finns, se bilaga 3.

Arrangerande föreningar

Föreningar som har som sin uppgift att arrangera föredrag, teater-, konst-, film- och musikföreställningar et cetera ges individuellt anpassade bidrag. Föreningsstöd kan även vara att lokal ställs till förfogande. De allmänna bestämmelserna gäller som grund för arrangerande föreningar.

  1. Arrangerande förening som i sin verksamhet vänder sig till barn och ungdomar prioriteras. Det som arrangeras ska vara öppet för allmänheten.
  2. Föreningen ska senast den 1 mars lämna in en ansökan på förtryckt blankett över årets arrangemang som man önskar stöd till. Till denna bifogas även en redovisning över det senaste årets genomförda arrangemang som föreningen tidigare beviljats bidrag för.
  3. Möjlighet att söka bidrag för kulturprojekt finns, se bilaga 3.

Föreningar som äger och driver hembygdsgårdar och andra kulturminnen

Föreningar som äger och driver hembygdsgårdar och andra kulturminnen hanteras inom ramen för Kulturkontorets ordinarie bidragsgivning.

Hembygdsföreningarna garanteras ett givet belopp i varje års bidragsgivning som endast kan tilldelas dessa föreningar.

Möjlighet att söka bidrag för kulturprojekt finns, se bilaga 3.

5. FÖRENINGAR KULTUR/FRITID

Föreningar för personer med funktionsnedsättning

Bidraget ska stödja de lokala föreningarna för personer med funktionsnedsättning. Som grund gäller de allmänna bestämmelserna. Bidragen är indelade i tre delar:

  • Grundbidrag
  • Lokalbidrag
  • Aktivitetsbidrag

Grundbidrag

Grundbidraget utgår i förhållande till antalet medlemmar* bosatta eller skrivna inom Oskarshamns kommun. Bidraget är indelat i fem grupper:

  • 1–50 medlemmar
  • 51–150 medlemmar
  • 151–300 medlemmar
  • 301–450 medlemmar
  • 451 eller fler medlemmar

Beloppet för varje grupp fastställs av bildningsförvaltningen i samband med fördelningen av bidrag för respektive år.

* Med medlem avses den som betalat medlemsavgift för bidragsåret, är upptagen i föreningens medlemsmatrikel och regelbundet deltagit i föreningens verksamhet. Den som erhållit tillfälligt medlemskap under bidragsåret såsom bingo-, dans- eller stödmedlem anses inte som medlem, inte heller den som enbart deltagit i enstaka arrangemang, kursverksamhet eller liknande.

Lokalbidrag

Bidraget avser att stödja föreningar som för sin verksamhet äger eller hyr lokal. För tillfällig förhyrning av lokal, vid exempelvis föreningsmöten utgår inget lokalbidrag. Bidrag kan utgå med 70 procent av lokalkostnad, men maximalt med 5 000 kronor per år.

Aktivitetsbidrag

Föreningar för personer med funktionsnedsättning redovisar sin verksamhet efter samma regler som gäller för lokalt aktivitetsstöd – oavsett ålder. Bidraget per deltagaraktivitet bestäms årligen efter antalet redovisade deltagaraktiviteter totalt av samtliga föreningar.

Pensionärsföreningar

Bidraget ska stödja de lokala pensionärsföreningarna. Som grund gäller de allmänna bestämmelserna. Bidraget är indelat i två delar:

  • Grundbidrag per medlem
  • Lokalbidrag

Lokalbidrag

Bidraget avser att stödja föreningar som för sin verksamhet äger eller hyr lokal. För tillfällig förhyrning av lokal, vid exempelvis föreningsmöten utgår inget lokalbidrag. Bidrag kan utgå med 70 procent av lokalkostnad, men maximalt med 5 000 kr per år.

Grundbidrag per medlem

Bidraget baseras på antalet medlemmar*, i föreningen, som årligen redovisas. Beloppet per medlem fastställs av bildningsförvaltningen i samband med fördelningen av bidrag för respektive år.

* Med medlem avses den som betalat medlemsavgift för bidragsåret, är upptagen i föreningens medlemsmatrikel och regelbundet deltagit i föreningens verksamhet. Den som erhållit tillfälligt medlemskap under bidragsåret såsom bingo-, dans- eller stödmedlem anses inte som medlem, inte heller den som enbart deltagit i enstaka arrangemang, kursverksamhet eller liknande. De medlemmar som räknas är endast ålderspensionärer 65 år eller äldre.

Religiösa föreningar

Som grund för dessa gäller de allmänna bestämmelserna. Föreningar som bedriver verksamhet för ungdomar 7–25 år har rätt att söka lokalt aktivitetsstöd enligt separata regler för denna kategori. Inga övriga bidrag utgår.

Studieförbund

Bidragen till studieförbunden följer de riktlinjer som utarbetats inom Kalmar län. Bidrag betalas ut till statsbidragsberättigade studieförbund som fördelas av Folkbildningsrådet.

Den årliga summa som nämnden avsätter fördelas på tre delar:

  • Projektbidrag
  • Grundbidrag
  • Volymbidrag

Det årliga bidraget till RF-SISU Småland som också är statsbidragsberättigade regleras med enskilt avtal.

Projektbidrag

Ett mindre belopp avsätts för speciella projekt och utvecklingsarbete.

Grundbidrag

70 procent av den totala bidragssumman fördelas efter en relativ andel av det senaste verksamhetsårets totala kommunala bidrag.

Volymbidrag

30 procent av den totala bidragssumman fördelas efter antalet redovisade deltagarstudietimmar året innan.

6. Tillägg övriga kategorier

Föreningar inom kultur och fritid med enskilda avtal

Till denna kategori hör de föreningar som inte uppfyller de allmänna bestämmelserna och som inte platsar i någon av de ordinarie föreningskategorierna:

  1. Förening kan godkännas som bidragsberättigad av bildningsnämnden om nämnden bedömer att föreningen skapar ett mervärde för kommunen. Som grund gäller att föreningen verkar inom bildningsnämndens verksamhetsområde.
  2. I de fall bidrag ska beviljas ska ett samarbetsavtal ligga till grund för bidraget. Avtalet och bidragssumman ska godkännas av bildningsnämnden.

7. Kontaktpersoner

För eventuella frågor och ytterligare upplysningar finns följande kontaktpersoner på bildningsförvaltningen:

Fritidskontoret

Fritidskonsulent Jonas Ström, jonas.strom@oskarshamn.se
Fritidsassistent Erika Sander, erika.sander@oskarshamn.se

Handlägger ärenden gällande följande föreningskategorier:

  • Ungdomsföreningar fritid
  • Vuxenföreningar/övriga fritid
  • Föreningar för personer med funktionsnedsättning
  • Pensionärsföreningar
  • Religiösa föreningar
  • Studieförbund
  • Föreningar inom kultur och fritid med enskilda avtal (fritidskontorets)

Kulturkontoret

Kultursekreterare Daniel Kilian, daniel.kilian@oskarshamn.se

Handlägger ärenden gällande följande föreningskategorier:

  • Ungdomsföreningar
  • Övriga kultur
  • Arrangerande föreningar kultur
  • Föreningar som äger och driver hembygdsgårdar och andra kulturminnen
  • Kulturprojektbidrag
  • Föreningar inom kultur och fritid med enskilda avtal (kulturkontorets)

Bilaga 1 Regler för de vanligaste bidragsformerna

Lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd)

Utgår till föreningars verksamhet med barn- och ungdomar i åldern 7–25 år. Verksamhet för personer med funktionsnedsättning gäller ej (övre) åldersgräns. Separata riktlinjer finns framtagna som till stor del följer Riksidrottsförbundets. Bidraget per deltagaraktivitet bestäms årligen efter antalet redovisade deltagaraktiviteter totalt av samtliga föreningar.

Skötselbidrag

Utgår till föreningar som äger och driver egna anläggningar och lokaler. Se separat schablontabell (bilaga 2). Eventuell utbyggnad av anläggning ska godkännas av bildningsförvaltningen för att bli berättigad till bidrag.

Lokalbidrag

Bidrag kan utgå med 70 procent av den totala hyreskostnaden för föreningar som till sin verksamhet hyr lokal. Maximalt belopp som kan utgå är 6 000 kronor per förening och år.

Förhyrningen ska kunna styrkas med gällande hyreskontrakt. För att lokalbidrag ska utgå ska bildningsförvaltningen godkänna såväl förhyrning av lokal som lokalkostnad. För tillfällig förhyrning av lokaler utgår inget lokalbidrag.

Ledarutbildningsbidrag

Bidraget gäller för kurser som är avsedda att stödja föreningars utbildning av ledare. Ansökan ska göras på särskild blankett som ska vara bildningsförvaltningen tillhanda senast en månad efter avslutad kurs.

Ansökan ska kompletteras med kursprogram, kursintyg och kvitto på erlagd kursavgift. Bidrag utgår med 300 kronor per dag. Max 1 500 kronor per kurs och person. Max 10 000 kronor per förening och år.

Investeringsbidrag

Bidraget avser om- och tillbyggnad av egna lokaler samt stöd till inköp av speciella inventarier och maskiner. Ansökan ska göras på särskild blankett eller via egen ansökan.

Lovbidrag

Bidraget avser att stödja ungdomsaktiviteter som föreningar ordnar för allmänheten under lov- och lovdagar. Vid dessa tillfällen ställs vissa av kommunens gymnastiksalar kostnadsfritt till föreningslivets förfogande.

Redovisning av genomförd verksamhet ska göras på särskild blankett.

Bidrag kan utgå med 400 kronor för aktiviteter under 4 timmar och 600 för aktiviteter över 4 timmar.

Bilaga 2 Schablontabell för skötsel av egna anläggningar

Schablontabell för skötsel av egna anläggningar

Objekt

Bidrag per år (kronor)

Fotbollsplan gräs 11 mot 11

31 000

Fotbollsplan gräs 7 mot 7

13 000

Fotbollsplan grus 11 mot 11

13 000

Fotbollsplan grus 7 mot 7

8 000

Fotbollsplan elbelysning 11 mot 11

3 000

Fotbollsplan elbelysning 7 mot 7

2 000

Tennisbana grus eller gummi

5 000

Tennisbana asfalt

2 000

Padelbana singel

5 000

Padelbana dubbel

7 000

Motorcrossbana

25 000

Endurobana

8 000

Skyttebanor – skjutbana

10 000–18 000 beroende på storlek

Skyttebanor – skjuthall

14 000–19 000 beroende på storlek

Skyttebanor – bågskyttebana

15 000

Skyttebanor – bågskyttebana inomhus

25 000

Ridhall

30 000

Paddock

8 000

Klubblokal/verksamhetslokal

80 kronor per kvadratmeter, max 25 000

Omklädningsbyggnad året runt användning

120 kronor per kvadratmeter, max 35 000

Omklädningsbyggnad sommaranvändning

65 kronor per kvadratmeter

Övriga byggnader som ägs av föreningen

15 kronor per kvadratmeter, max 3 000

Oskarshamns tennishall inkl. utebanor

130 000

Skorpetorp golfbana inkl. byggnader

105 000

Hjortberget (skidbacke och byggnader)

20 000

Hjortberget (konstsnöanläggning, drift)

75 000

Squashhall

20 000

Agilitybana

8 000

OCR bana

15 000

Aktivitetsområde Figeholm

35 000

Motionsspår med elljus* – röd

17 kronor per meter, max längd 2 500 meter

Motionsspår med elljus* – blå

15 kronor per meter, max längd 2 500 meter

Motionsspår med elljus* – grön

8 kronor per meter, max längd 2 500 meter

Motionsspår utan elljus* – röd

9 kronor per meter, max längd 2 500 meter

Motionsspår utan elljus* – blå

7 kronor per meter, max längd 5 000 meter

Motionsspår utan elljus* – grön

2 kronor per meter, max längd 10 000 meter

* Behöver inte vara ungdomsförening i grunden.

Bilaga 3 Stöd till kulturprojekt

Stöd till kulturprojekt kan beviljas efter ansökan på förtryckt blankett till bildningsförvaltningen.

Stödets syfte är att ge ekonomisk möjlighet och stimulera till aktiviteter som berikar Oskarshamns kommuns kulturliv:

  1. Projektet ska vara offentligt eller leda till en offentlig presentation.
  2. Projektet ska äga rum inom Oskarshamns kommun och utföras av person/organisation med tydlig knytning till Oskarshamns kommun och/eller vara till gagn för Oskarshamns kommun.
  3. Ansökan om stöd till projekt ska lämnas till bildningsförvaltningen, för behandling, innan aktiviteten äger rum.
  4. En ekonomisk kalkyl med beräknade utgifter och intäkter ska bifogas ansökan.
  5. Arrangören/projektägaren ska lämna en ekonomisk redogörelse och en kort rapport över genomfört arrangemang/projekt. Föreningen kan i annat fall bli återbetalningsskyldig.

Bilaga 4 Avvikande bidrag från föreningskategorierna

Ungdomsföreningar fritid

  • SOK Viljan, kartbidrag – 30 000 kronor
  • Oskarshamns Kraftsportklubb, lokalbidrag – 28 000 kronor
  • Oskarshamns Ridklubb, elbidrag – 75 procent av årskostnaden

Vuxenföreningar/övriga fritid

  • Djurskyddet Oskarshamn (Katthemmet) – 70 000 kronor

Föreningar för personer med funktionsnedsättning

  • Funktionsrätt Oskarshamn – 10 000 kronor
  • HIS Solkusten, bowling – 45 000 kronor

Studieförbund

  • RF-SISU Småland – 220 000 kronor
  • Sensus Östra Götaland, musiklokaler – 126 000 kronor

Vuxenföreningar/övriga kultur

  • Oskarshamns Sjöfartsförening – 24 000 kronor (kontantstöd)

Ungdomsföreningar/kultur

  • Oskarshamns Teatersällskap – 126 600 kronor

Organisationer inom kultur- och fritid med enskilda avtal

  • Sagabiografen – Max 700 000 Kultur. Exakt belopp enligt formel i samarbetsavtalet.

Bilaga 5 IOP-avtal Bildningsnämnden

Ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en överenskommelse om samverkan mellan Oskarshamns kommun och föreningslivet i syfte att uppnå ett visst allmännyttigt samhälleligt mål. Bildningsnämnden beslutar om IOP avtal för kultur- och fritidsföreningar inom Oskarshamns kommun.

Följande gällande IOP-avtal finns inom bildningsnämndens ansvarsområde:

Gällande IOP-avtal

Förening

Område

Belopp*

Avtalstid

BK Bore

Mötesplats Figeholm

100 000 kr/år

2023–2025

Påskallaviks föräldraförening

Mötesplats Påskallavik

75 000 kr/år

2021–2024

RF SISU Småland

Idrottsskola Oskarshamn

150 000 kr/år

2022–2024

RF SISU Småland

Ungas delaktighet

75 000 kr/år

2023–2025

IK Oskarshamn

Värdeskapande aktiviteter

200 000 kr/år

2024–2026

Studieförbundet Vuxenskolan

Bokcirklar

50 000 kr/år

2023–2025

Sensus Östra Götaland

Mötesplatser/aktiviteter

100 000 kr/år

2023–2025

Sensus Östra Götaland

Musikscen

200 000 kr/år

2024–2026

Locxter MMA

Läsfrämjande insatser

40 000 kr/år

2023–2025

Roque Club Oskarshamn

Musikfestival

50 000 kr/år

2023–2025

Oskarshamns Teaterförening

Kvalitativ scenkonst

150 000 kr/år

2024–2026

Magasinets vänner**

Fallebo Gård

75 000 kr/år

2024–2025

* Beloppet är bidrag per år, men betalas ut som en engångssumma vid avtalsstart.

** Avser endast den del som belastar bildningsnämnden.