Eldning med ved inomhus

En brasa kan öka trivseln inomhus och kan i vissa fall vara ett klimatsmart alternativ för uppvärmning. Det är dock viktigt att elda på rätt sätt eftersom felaktig eldning kan påverka både dig, din omgivning och miljön negativt.

Trivseleldning

När du eldar är du skyldig att se till att eldningen inte stör någon annan. Om du bor i ett tätbebyggt område bör du endast använda din braskamin eller öppna spis till trivseleldning. Trivseleldning innebär eldning upp till fyra timmar per tillfälle och högst två gånger per vecka. Om eldningen besvärar dem som bor i närheten kan samhällsbyggnadsnämnden besluta om restriktioner.

Elda för husets värmebehov

Om du vill elda för husets värmebehov måste du ha en regelrätt vedpanna och den ska vara ansluten till bästa möjliga teknik, till exempel en ackumulatortank. Detta för att kunna elda på ett effektivt och miljömässigt sätt. En ackumulatortank lagrar värme och gör eldningen effektivare, miljövänligare och enklare. Då behöver du inte elda lika länge, eftersom värmen sparas och kan värma huset även när elden har slocknat.

Regler för eldning i Oskarshamns kommun

För att skydda miljön och minska rökstörningar för grannar finns regler för vedeldning:

  • Du får inte elda med ved eller annat fast bränsle inom detaljplanelagt områdemellan 1 juni och 31 augusti om din panna inte är miljögodkänd eller saknar ackumulatortank.
  • En miljögodkänd panna uppfyller Boverkets utsläppskrav.

Vid nyinstallation eller byte av panna:

  • Endast miljögodkända pannor får installeras.
  • Pannor som matas manuellt ska ha en rätt dimensionerad ackumulatortank.

Övriga regler:

  • Elda bara med det bränsle som eldstaden är gjord för. Om det inte finns anvisningar ska du bara använda rent trä eller annat fast bränsle.
  • Pellets eller briketter ska komma från godkända tillverkare.
  • Om du installerar en ny braskamin, kakelugn eller braskassett måste Boverkets miljökrav följas.
  • All eldning ska ske med hänsyn till omgivningen så att ingen störs av röken.

Anmälan och startbesked innan du installerar eldstad

Innan du installerar en ny eldstad, ny skorsten eller gör en större ändring av en du redan har kan du behöva bygganmälan. En större ändring kan till exempel vara om du installerar en kassett i befintlig öppen spis. När du fått startbesked får du börja installationen. I vissa fall måste du lämna in ett besiktningsintyg från sotare innan du kan få ett slutbesked och börja använda eldstaden. Kontakta Samhällsbyggnadskontorets byggfunktion för mer information.

Det är bra att prata med grannarna innan du installerar en eldstad för att höra vad de tycker.

Elda på rätt sätt

Uppvärmning med ved eller pellets i panna är ett kostnadseffektivt sätt att värma upp sitt hus på. En eldstad måste uppfylla olika krav, till exempel hur du tänder upp den och hur tillförsel av luft ska ske.

Tänk på följande när du eldar:

  • Elda enbart med ren torr ved.
  • Tänd brasan med hjälp av briketter, block eller näver från björkved. Undvik tändvätska då det genererar mer föroreningar.
  • Stapla vedträna som en fyrkant med luft emellan, ta de största i botten. Tändmedel läggs i toppen av brasan.
  • Det är viktigt att lufttillförseln är god i början, ha spjällen fullt öppna. Därefter kan du sänka lufttillförseln lite.

Om brasan brinner med en klargul låga och det inte kommer ut någon rök från skorstenen är förbränningen bra. Om röken är gulaktig, svart eller grå är det tecken på att det kommer ut mycket luftföroreningar.

Du kan läsa mer om vedeldning i Naturvårdsverkets handbok ”Elda rätt”.

Om du störs av grannens vedeldning

Om du störs av grannens vedeldning bör du först prata med din granne och förklara hur röken påverkar dig. Om problemet kvarstår kan du skicka in ett klagomål till Samhällsbyggnadskontorets miljöfunktion. Vi undersöker då om störningen är allvarlig eller riskerar att bli ett problem.

Så här anmäler du

Du anmäler klagomål i vår e-tjänst.

Anmäl olägenhet eller klagomål för miljö, hälsa eller livsmedel
 
Du kan också kontakta samhällsbyggnadskontoret via e-post, sbk@oskarshamn.se eller genom att ringa kommunens servicecenter, 010-35 60 000.

Observera att ditt klagomål blir en allmän handling eftersom kommunen är en myndighet. Du har möjlighet att lämna klagomål anonymt. Tänk på att vissa ärenden som lämnas anonymt inte går att utreda eftersom Oskarshamns kommun måste kunna kontakta dig för att göra en komplett utredning.