Eldning med ved inomhus

En brasa kan öka trivseln inomhus och kan i vissa fall vara ett klimatsmart alternativ för uppvärmning. Det är dock viktigt att elda på rätt sätt eftersom felaktig eldning kan påverka både dig, din omgivning och miljön negativt.

Precis som vid all förbränning bildas det luftföroreningar och vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Utsläppen från eldningen beräknas bidra till att 1 000 personer om året dör i förtid. Utsläppen från eldning kan leda till problem med andningsvägarna, hjärt- och kärlsystemet och ge upphov till cancer.

Särskilt känsliga är barn och äldre samt astmatiker och människor som lider av andra typer av luftrörs- och andningsbesvär. I värsta fall kan röken från grannarna eldar medföra att de inte kan vistas i sina hem. Rök från eldstäder innebär också utsläpp av luftföroreningar som är skadliga för miljön.

Därför är viktigt att du som eldar gör det på rätt sätt för att minska utsläppen och inte orsaka besvär för din omgivning.

Regler för eldning i Oskarshamns kommun

En vanlig eldstad, kamin eller kakelugn ska endast användas för trivseleldning, inte för att värma upp huset. Med trivseleldning menas att man inte eldar med huvudsyftet att värma bostaden utan att man har en annan huvudsaklig uppvärmning.

Om du vill elda för husets värmebehov måste du ha en regelrätt vedpanna och den behöver vara ansluten till bästa möjliga teknik, för att kunna elda på ett effektivt och miljömässigt sätt. En av sådana tekniska lösningar är att ansluta vedpannan till en ackumulatortank. Vid eldning i vedpanna är ackumulatortank en förutsättning för ekonomisk, effektiv och arbetsbesparande eldning, samt ger de minsta utsläppen. Då behöver man inte elda så lång tid, utan värmen sparas i ackumulatortanken och kan försörja huset med värme även när man slutat elda.

Med hänsyn till miljön och grannar som kan störas av rök finns det regler för hur man får elda med ved och annat fastbränsle.

Inom Oskarshamns kommun är småskalig eldning av fastbränsle för uppvärmning inte tillåten under tiden 1 juni - 31 augusti inom detaljplanelagt område i en panna som inte är miljögodkänd eller försedd med ackumulatortank. Med miljögodkänd panna menas fastbränslepanna som uppfyller utsläppskraven i Boverkets byggregler.

Vid nyinstallation eller byte av panna avsedd för eldning med fastbränsle får endast miljögodkänd panna installeras. Fastbränslepanna med manuell bränsletillförsel ska förses med rätt dimensionerad ackumulatortank.

Eldstäder får endast eldas med det bränsle som den är avsedd för enligt tillverkaren. Saknas anvisningar får endast rent trä eller annat fastbränsle användas. Endast pellets eller briketter från godkänd tillverkare får användas.

Vid nyinstallation eller byte av till exsempel braskamin, kakelugn, braskassett ska miljökraven enligt Boverkets byggregler uppfyllas.

All eldning ska ske med hänsyn till omgivningen så att olägenheter för omgivningen inte uppstår.

Trivseleldning

Vedeldning i braskaminer och öppna spisar definieras i miljöbalken som trivseleldning. Braskaminer och liknande är inte till för att värma upp hus, mer än vid t.ex. strömavbrott.

I Oskarshamns kommun finns inga generella begränsningar för när eller hur ofta man får trivselelda. All form av eldning ska dock ske så att olägenheter inte uppstår för omgivningen.

Enligt rättpraxis från Mark- och miljööverdomstolen bör trivseleldning i braskamin, öppen spis eller liknande begränsas i tätbebyggt område till två eldningstillfällen per vecka, och högst fyra timmar per eldningstillfälle. Risken är annars stor att grannar störs av röken och att eldningen blir en olägenhet.

Elda på rätt sätt

För att undvika brand och olägenheter för din omgivning är det viktigt att elda på rätt sätt. Du som eldar ansvarar alltid för att det sker på ett brandsäkert sätt och att omgivningen inte besväras.

Här följer några tips på hur du eldar rätt med hänsyn till både grannar och miljö:

  1. Elda bara med torr ved - Veden ska vara lagom torr (ca 15-20% fukthalt). Om veden är fuktig brinner den inte lika bra och det blir dessutom mer sot och utsläpp av hälso- och miljöfarliga ämnen. Det skapar också dålig lukt.

    Veden bör ha varit förvarad torrt och luftigt minst ett halvår, gärna ett år, innan användning. Förvara inte veden under presenning.
  2. Elda aldrig skräp – Det är förbjudet att elda sopor och hushållsavfall (tidningar, mjölkförpackningar, plast m.m.), målat eller tryckimpregnerat virke eller spån- och plywoodplattor eller annat brännbart avfall. Sådan eldning bildar gifta ämnen som kan vara skadliga för hälsan, orsaka irriterande och dålig lukt samt miljöskadliga föroreningar.

    Att elda avfall är dessutom ett miljöbrott.

  3. Tänd snabbt och på rätt sätt - Genom att få eldstaden varm så fort som möjligt minskas problem med störande rök och utsläpp av skadliga ämnen.

    Använd helst tändmedel i form av braständare, fint huggna vedträn eller näver från björkved. Att använda gasolbrännare istället för papper sätter snabbt fart på elden. Det brinner då med hög temperatur och utan rök efter bara någon minut. Undvik tidningspapper, det kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. Undvik också tändvätska då det genererar mer föroreningar och kan vara farligt ur brandsäkerhetssynpunkt.

    Stapla vedträna i kors på ett luftigt sätt med ett par större vedträn i botten. Placera tändmedel i toppen av brasan, under de översta vedträna, tänd och låt kaminluckan stå lite öppen tills elden tagit sig. Genom att tända i toppen förbränns gaserna från veden istället för att spridas som föroreningar i luften.

    Tänk på att inte tända för stor brasa som du måste strypa draget på.

  4. Småelda aldrig - Många stryper luftspjället till pannan eller eldstaden och ”pyreldar”. Att elda på det sättet minskar verkningsgraden och ger därmed mindre värme samt orsakar ofta kraftig tjärbildning och höga utsläpp av skadliga luftföroreningar. Pyreldning ökar dessutom risken för sotbrand.

  5. Se till att ha god lufttillförsel - När du ska tända elden ska du se till att ge elden rikligt med luft. Ha luckan lite öppen. När elden har tagit sig så ska du stänga luckan. Se till att lufttillförseln är fortsatt god genom att ha spjället fullt öppet. Om brasan brinner med en klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas är förbränningen effektiv.

  6. Elda inte för länge eller för mycket - Elda inte mer än 2-3 kg ved per timme i din eldstad och inte längre än 3-4 timmar, annars riskerar du överhettning. Har du eldat i fyra timmar, låt då eldstaden vila i fyra timmar.

  7. Elda med en lagom rökgastemperatur - En lagom rökgastemperatur är ca 300-350 grader för en genomsnittlig eldstad. En hög rökgastemperatur betyder att du eldar för snabbt och hårt och utsätter skorstenen för belastningar. En låg rökgastemperatur visar på att du pyreldar, elden får inte tillräckligt med syre eller så går det åt för mycket energi till att koka bort vatten från den fuktiga veden.

    Bästa hjälpmedlet att veta om du eldar rätt är att skaffa en rökgastermometer. Med den kan du kontrollera att rökgastemperaturen inte överstiger den deklarerade temperaturklassen för din skorsten.

  8. Kontrollera röken - Du eldar rätt om röken är nästan osynlig vid varm väderlek eller vitaktig vid kallt väder. Om röken är gulaktig, svart eller grå är det tecken på att förbränningen är dålig och det kommer ut mycket luftföroreningar.

  9. Hantera askan rätt - En vanlig brandorsak är slarvig hantering av askan. Sot och aska ska förvaras i en plåtburk med tätt lock. Det kan finnas glödrester kvar i askan flera dygn efter eldning. Burken med askan måste därför stå på ett material som inte är brännbart.

    Aska hanteras som ”restavfall”. Askan ska vara kall och påsen väl försluten innan den läggs i soppåsen. Glödande eller varm aska får inte lämnas till avfallshanteringen.

Du kan läsa mer om vedeldning i Naturvårdsverkets handbok ”Elda rätt”.

Ta hänsyn till dina grannar

Om du tänker elda med ved behöver du visa hänsyn till dina grannar. Detta gäller oavsett om det är för uppvärmning eller bara mys och trivsel från din eldning inom- eller utomhus. I tättbebyggda områden, eller där husen är placerade i kuperad miljö, kan omkringboende besväras om eldningen sker på fel sätt eller vid fel tidpunkt. Det är alltid du som eldar som är ansvarig för att röken inte orsakar olägenheter för människors hälsa.

För att inte störa dina grannar ska du se efter vart vinden blåser och med vilken styrka. En bra regel är att aldrig elda när;

  • det är vindstilla,
  • vindriktningen är olämplig i förhållande till andra bostäder eller
  • det är dimma eller inversion, det vill säga när luften lägger sig som ett lock över området där du bor.

Då sprids inte rökgaserna ordentligt och det finns risk att röken stannar kvar i bostadsområdet.

För att inte störa dina grannar bör du inte elda oftare än 2 gånger per vecka och 4 timmar per tillfälle. Av gällande rättspraxis kan grannar behöva tåla småskalig vedeldning på som mest upp till två tillfällen per vecka. Elda hellre rejält färre gånger än ofta och lite.

Vedupplag på tomten

Samråd gärna med dina grannar innan du placerar ett vedupplag på tomten. Du är skyldig att samråda om vedupplaget ligger närmre än 4,5 meter från grannens tomt. Du är även skyldig att sköta vedupplaget så att det inte drar till sig skadedjur eller ger ett skräpigt intryck.

Det kan även krävas lov för dig som vill ha ett större bränsleupplag på tomten. Kontakta Samhällsbyggnadskontorets byggfunktion för mer information.

Sotning och brandsäkerhet

Kontakta sotare innan du börjar elda med fast bränsle. Fråga också sotarna om din skorsten är lämplig för vedeldning. Se till att din eldstad är sotad och godkänd av sotaren.

Se till att du har brandskyddsutrustning hemma; d.v.s. brandvarnare, pulversläckare och brandfilt. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har en bra guide med fler tips på vad du ska tänka på för att elda på ett säkert sätt på sin webbplats.

Anmälan och startbesked innan du installerar eldstad

Innan du installerar en ny eldstad, ny skorsten eller gör en väsentlig ändring av en du redan har kan du behöva bygganmälan. En väsentlig ändring kan t.ex. vara om du installerar en kassett i befintlig öppen spis. När du fått startbesked kan du påbörja din installation av eldstad. Du kan även behöva lämna in ett besiktningsintyg från sotare innan slutbesked lämnas, d.v.s. innan installationen får börja användas. Kontakta Samhällsbyggnadskontorets byggfunktion för mer information.

Före köp av eldstad

Välj alltid en miljögodkänd eldstad, även kallad typgodkänd, som är testad och uppfyller utsläppskrav i Boverkets byggregler. En eldstad med hög verkningsgrad kan ge lägre utsläpp eftersom det går åt mindre mängd ved för att få samma mängd värme som med en eldstad med lägre verkningsgrad.

Du bör även fråga grannarna om vad de tycker innan du köper en eldstad.

Klagomål på eldning

Samhällsbyggnadskontoret handlägger ibland klagomål gällande störningar som uppkommer från eldning. Om någon klagar på din eldning kan du fråga dig själv:

  • Fungerar eldstaden som den ska?
  • Eldar jag med lämpligt bränsle?
  • Eldar jag mindre än fyra timmar per tillfälle, två gånger i veckan?
  • Är området lämpligt för eldning?
  • Är väderleken lämplig när jag eldar?

Om du inte kan svara "ja" på alla frågorna gör du rätt i att sluta elda eller försöka åtgärda det som är fel. Även om du har bygglov eller har anmält din eldstad behöver du säkerställa att elden inte stör din omgivning eller miljön.

Orsakar din eldning en olägenhet för en eller flera grannar kan Samhällsbyggnadsnämnden besluta om en begränsning av när och/eller hur eldning får ske. Om störningen är allvarlig kan eldningsförbud bli aktuellt. Generellt sett bedöms det även rimligt att kräva att basuppvärmningen byts till fjärrvärme, om det finns tillgängligt i området.

Att utreda klagomål är en process som tar mycket tid. Om vedeldningen bedöms vara en olägenhet kan du som ägaren av eldstaden få bekosta utredningstiden.

Om du störs av rök från vedeldning

Om du blir störd av en grannes vedeldning bör du i första hand ta kontakt med den som eldar. Får du inte gehör för dina synpunkter kan du skicka in ett klagomål till Samhällsbyggnadskontorets miljöfunktion. Vi utreder då om störningen är så omfattande att det är, eller finns risk för, olägenhet.

Tänk på att ditt klagomål blir det en allmän handling eftersom kommunen är en myndighet. Det är svårt att utreda klagomål som inkommer anonymt. Klagomål - Oskarshamns kommun