Parkering
Oskarshamns kommun ansvarar för all parkering på gator, vägar och allmänna platser, så kallad gatumark. När du parkerar i bostadsområden, vid butiker och serviceinrättningar, kallas det tomtmark och där är det ofta bolag som ansvarar för övervakningen.
Parkeringsregler
De flesta parkeringsregler gäller i hela landet. Det finns också lokala regler för Oskarshamns kommun. På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa om lokala trafikföreskrifter för alla kommuner i Sverige. Svensk trafikföreskriftssamling STFS.
I trafikförordningen finns generella bestämmelser om hur man får stanna och parkera. Dessa bestämmelser skyltas inte med vägmärken utan du måste kunna dem ändå. Transportstyrelsen har samlat de viktigaste generella bestämmelserna om att stanna och parkera.
Parkeringstillstånd för rörelsehindrade
Du kan få parkeringstillstånd om du har ett rörelsehinder som gör att du har stora svårigheter att förflytta dig till och från ett fordon inom rimligt avstånd från en parkeringsplats. Tillståndet kan ges till dig som själv kör ett fordon eller till dig som passagerare, om du har ett rörelsehinder som gör att du inte kan gå längre än en mycket kort sträcka, och dessutom har ett omfattande tillsynsbehov och därför inte kan lämnas ensam under den tid din förare parkerar bilen.
Parkeringstillståndet är personligt och får endast användas av innehavaren själv. Parkeringstillståndet gäller inte bara i den egna kommunen utan även i hela landet och samtliga EU-länder. Mer information om parkeringstillstånd för rörelsehindrade hittar du på Transportstyrelsens hemsida.
Ansökan prövas alltid av den kommun där du är folkbokförd. Du behöver bifoga ett fotografi i passformat och ett aktuellt läkarutlåtande. Handläggningstiden är cirka 6 veckor.
Ansökningsblankett för parkeringstillstånd för rörelsehindrade
Ansökningsblanketten skickas till:
Oskarshamns kommun
Servicecenter
Box 706
572 28 Oskarshamn
Kostar det att parkera
I Oskarshamns kommun kostar det inget att parkera för dig som är rörelsehindrad och har ett parkeringstillstånd. OBS! På långtidsparkeringarna ska skyltningen följas och avgift kan gälla.
Parkering av husbil, motorcykel eller moped
Husbilar hänvisas till grusparkeringen på Döderhultsvägen (mitt emot Ica Maxi). Där finns gott om utrymme och det är endast en kort promenad in till centrum.
I centrum finns det parkeringsplatser reserverade enbart för tvåhjuliga motorcyklar och mopeder. Dessa platser hittar du på Lilla torget, Stora torget och utanför Coop.
Bussparkering
Bussparkering finns vid resecentrum. Se parkeringskarta
Parkeringsavgift i centrala Oskarshamn
I centrala Oskarshamn finns olika parkeringsalternativ. På kommunens parkeringskarta kan du läsa mer om vilka parkeringsmöjligheter som finns.
Du kan betala på flera olika sätt i våra avgiftsbelagda parkeringsautomater. Du kan betala med kort, app eller sms. Anvisningar finns på parkeringsautomaten. Om ett system inte fungerar, exempelvis kortbetalning måste du använda app eller sms-parkering.
App eller sms-parkering
Det funkar både med app och sms hos båda företagen.
Instruktioner för appen Parkster (Parksters webbplats).
Instruktioner för appen Easypark (Easyparks webbplats).
Det är enkelt att lägga till flera fordon i apparna, och du kan på så vis parkera åt någon annan, eller be om hjälp. Den som startar appen kan vara på en helt annan plats än bilen, det du behöver ha koll på är registreringsnumret och parkeringens zonkod.
Månadskort
Månadskort är ett alternativt betalningsätt till app-, sms- eller kortbetalning via parkeringsautomat. Det innebär att man i förväg köper ett kort som används till parkering på de kommunala allmänna avgiftsbelagda parkeringsplatserna med 5 timmars uppställningstid eller mera.
OBS! längsta skyltade tid gäller.
Månadskort kan du köpa på Servicecenter (Oskarshamns stadshus), Varvsgatan 8, Oskarshamn, öppet vardagar 07.30–16.30. Kortet kostar 200 kronor och kan köpas för en månad i taget. Det ska sättas fast på vindrutans insida väl synligt utifrån.
Månadskort kan inte användas på privata P-platser.
Detta gäller från 1 januari 2025
Månadskort
Månadskort används vid parkering på de kommunala allmänna avgiftsbelagda parkeringsplatserna som har parkeringstid från 2 timmar och upp till 24 timmar. OBS! längsta skyltade tid gäller. Du kan alltså, som exempel, stå max 4 timmar på en 4-timmarsparkering.
Månadskort köper du via Parkster-appen. Kortet gäller från det datum du köpt det och 30 dagar framåt.
Kortet kostar 300 kronor.
Du kan få hjälp att köpa kortet i appen genom att kontakta kommunens servicecenter på telefon 010-35 60 000 eller genom att besöka oss i stadshuset på Varvsgatan 8.
Har du ingen smartphone kan servicecenter lägga in dig i systemet och du betalar kortet i kassan hos servicecenter.
Guider – hur man köper månadskort i Parkster
Nyttomånadskort
Nyttomånadskort är ett alternativt betalningsätt till app-, sms- eller kortbetalning via parkeringsautomat. Det innebär att man i förväg köper ett kort som används till parkering på de kommunala allmänna avgiftsbelagda parkeringsplatserna med 2 eller 4 timmars uppställningstid. Detta kort kallades tidigare för periodkort.
OBS! längsta skyltade tid gäller.
Nyttomånadskort kan du köpa på Servicecenter (Oskarshamns stadshus), Varvsgatan 8, Oskarshamn, öppet vardagar 07.30–16.30. Kortet kostar 400 kronor och kan köpas för en månad i taget. Det ska sättas fast på vindrutans insida väl synligt utifrån.
Nyttomånadskort kan inte användas på privata P-platser.
Detta gäller från 1 januari 2025
Nyttomånadskort och nyttoårskort
Nyttomånadskort och nyttoårskort är för företagare eller andra tjänsteorganisationer och innebär att man i förväg köper ett kort som används till parkering på de kommunala allmänna avgiftsbelagda parkeringsplatserna med parkeringstid från 2 till 24 timmar. Med nyttomånadskort kan du stå maximalt 9 timmar. Nyttokortet kan återkallas om det missbrukas.
Nyttomånadskort kostar 400 kronor och nyttoårskort 4 000 kronor.
Du ansöker via en e-tjänst, och tekniska kontoret hanterar din ansökan.
Kostnadsfri parkering under begränsad tid
Det finns totalt 62 parkeringsplatser i centrala Oskarshamn som är fria under en begränsad tid, 30 respektive 60 minuter. Du behöver inte betala men parkeringsskiva behövs vid parkering i 60 minuter. Se karta för vilka parkeringsplatser det gäller.
För att kontrollera att tidsbegränsningen hålls gör vi bland annat så kallade ventilkontroller, där vi tittar på däckens position.
Långtidsparkering
I nära anslutning till Gotlandsterminalen finns långtidstidsparkeringar.
Två inhägnade parkeringsplatser, som är öppna dagligen klockan 07.00–22.00
Här gäller inte månads- eller periodkort.
Uppställningstid och avgift
Max uppställningstid är 28 dygn (4 veckor).
Avgiften för inhägnad långtidsparkering är 120 kronor per dygn eller 600 kronor per vecka och 100 kronor per dygn eller 500 kronor per vecka för ej inhägnad långtidsparkering. I automaten kan du betala med kort och via mobiltelefon. Anvisningar finns på parkeringsautomaten.
Det går inte att boka plats. De mest frekventa veckorna på året blir parkeringen fullbelagd, framförallt i juli månad.
Parkeringsanmärkning – felparkeringsavgift
Transportstyrelsen sköter administrationen av de parkeringsanmärkningar (felparkeringsavgifter) som är utfärdade på kommunernas gator. Transportstyrelsen bevakar att inbetalningar sker inom den föreskrivna tiden, skickar ut inbetalningskort och påminnelser samt överlämnar obetalda ärenden till Kronofogden.
Avgiften för parkeringsanmärkningen ska betalas inom åtta dagar från utfärdandet. Du betalar till Transportstyrelsens bankgiro 5051-6905. Vid betalning måste du ange det ärendenummer/OCR-nummer som står på framsidan av parkeringsanmärkningen.
Du kan även betala in avgiften via betaltjänsten Paypr som du når via QR-koden på parkeringsanmärkningen. Betaltjänsten erbjuder alternativen Swish och kortbetalning. För utländska bilister erbjuds kortbetalning. När du betalar via Paypr tillkommer också en serviceavgift.
Läs mera om betaltjänsten paypr
Om du anser att du felaktigt har fått en parkeringsanmärkning, kan du bestrida eller överklaga. Det gör du skriftligen till Polisen. Adressen du skickar bestridandet till står på parkeringsanmärkningen. Mer information om hur du bestrider eller överklagar en parkeringsanmärkning hittar du på Polisens webbplats.
Felparkeringsavgifter
Beloppet på felparkeringsavgifter varierar mellan kommunerna. Det här gäller inom Oskarshamns kommun:
- 700 kronor om du inte betalar parkeringsavgiften eller vid felaktig användning av parkeringsskiva.
- 800 kronor om du stannar eller parkerar där det inte är tillåtet.
- 1300 kronor om du stannar eller parkerar på plats avsedd för rörelsehindrade.
Parkeringsskiva
Fri parkering med parkeringsskiva (p-skiva) gäller på vissa ställen i Oskarshamns kommun. Skyltarna visar hur länge du får parkera. Parkeringsskivan är gratis och kan hämtas på servicecenter, tekniska kontoret, kulturhuset och i köpcenter Flanaden (vid anslagstavlan ovanför rulltrappan och vid torgbordet mitt inne i Flanaden).
Regler och bestämmelser för användning av P-skivan:
- P-skivan ska ställas in på den närmast följande halvtimmen respektive heltimme av ankomsttiden.
- P-skivans inställningar får inte ändras under en pågående parkering, hur lång tid du får stå parkerad finns angiven i tilläggstavlan under P-skivans skylt.
- P-skivan ska sättas fast på vindrutans insida väl synlig utifrån.
- Om du ankommer till parkeringsplatsen före p-skivans tidsbegränsning, ska den ställas in på klockslaget när begränsningen börjar.
Information in english
Parking in central Oskarshamn
There are various parking options in central Oskarshamn. There are a total of 62 parking spaces in central Oskarshamn that are free for a limited time, 30 or 60 minutes. If you need longer parking we have 2 hour parking and 4 hour parking. The fee is SEK 5 or SEK 10 per hour.
You can pay by card, app or SMS. Instructions are available on the parking meters and informations signs. If one system is out of order, for example card payment, you must use the app or SMS.
App or SMS parking through:
- Easy-park, 0770-11 22 00
- Parkster, 0707-13 14 15
Long-term parking
There are long-term parking lots near the Gotland ferry terminal, located on Adelsgatan, Nitaregatan, Gröndalsgatan and Lokgatan, fenced and not fenced.
Maximum parking time is 28 days (4 weeks).
The fee for fenced long-term parking is SEK 120 per day or SEK 600 per week, and SEK 100 per day or SEK 500 per week for unfenced long-term parking.
You can pay by card, coins and via SMS. You will find instructions on the parking meters.
It is not possible to make a reservation for a parking space.
There is a limited number of parking spaces and the parking lots can be fully occupied for a couple of weeks in the middle of the summer.