Frågor och svar parkering
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om parkering.
Allmänt
Genom parkeringsavgifter kan vi styra trafikflödet på ett bra sätt. Om vi hade fri, gratis och oövervakad parkering skulle alla parkeringar till slut vara fulla av bilar som aldrig flyttades. Anledningen till att reglera parkering med tid och avgift är att minska onödig parkering och få ett mer effektivt användande av attraktiv mark.
Kommunen har kostnader för underhåll och övervakning med mera och det är till detta som parkeringsavgifterna används. På så sätt betalar den som använder bilen för att vi tillhandahåller parkeringar, och inte övriga skattebetalare.
Genom tidsbegränsningen kan vi styra trafikflödet på ett bra sätt. Vi vill inte att parkeringsplatserna i centrum ska användas för exempelvis boendeparkering. Det ska vara lätt att hitta parkering för den som besöker centrum för att handla.
Inför budgetåret 2023 beslutade kommunfullmäktige att införa parkeringsavgifter i Oskarshamns centrum. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som dömde att beslutet om p-avgifter strider mot lagen och att beslutet därför är ogiltigt. Oskarshamns kommun har överklagat domen, och vi väntar nu på att Kammarrätten ska bestämma om vi får prövningstillstånd eller inte.
Skulle vi inte få prövningstillstånd vinner domen laga kraft, alltså att förvaltningsrättens dom gäller. Eventuella nya beslut utifrån det tas när domen kommer.
Vi påminner om att överklagandet och domen endast gäller parkeringsavgifterna för 2023. Inför budgetåret 2024 tog kommunfullmäktige ett nytt beslut om parkeringsavgifter. Det beslutet har inte överklagats, kan inte längre överklagas och är alltså giltigt och gällande. Vi kommer med andra ord inte sluta ta ut parkeringsavgifter, även om domen fastställs.
Hur du får parkera i Oskarshamns kommun regleras av allmänna regler i trafikförordningen och av lokala trafikföreskrifter som kommunen beslutar om.
I trafikförordningen finns generella bestämmelser för hur du får parkera. Det är bestämmelser som inte anges genom vägmärken utan som gäller generellt.
Genom lokala trafikföreskrifter reglerar kommunen hur trafiken får framföras på kommunala gator utöver de allmänna reglerna. Det kan till exempel gälla hur man får parkera, vilka fordon som får köras på en viss gata eller att en gata ska vara huvudled. Nästan alla lokala trafikföreskrifter anges genom vägmärken.
Avgifter och betalning
Du kan betala på flera olika sätt:
- Kortbetalning i parkeringsautomat
- SMS-betalning
- Betalning i app – EasyPark och Parkster
Anvisningar finns på parkeringsautomaten och på skyltar i anslutning till parkeringarna.
Om ett system inte fungerar, exempelvis kortbetalning måste du använda app eller sms-parkering.
Det finns totalt 18 parkeringsautomater där du kan betala med kort. Har du en vanlig mobiltelefon kan du även betala med hjälp av sms.
Du kan också be någon annan att parkera åt dig med hjälp av app. Det är enkelt att lägga till flera fordon i apparna och den som startar appen kan vara på en helt annan plats än bilen. Det personen behöver ha koll på är registreringsnumret och parkeringens zonkod.
Om betalautomaten är trasig ska du gå till en närliggande betalautomat inom samma område och använda den. Du kan även betala din parkering med sms eller med hjälp av app (EasyPark eller Parkster). Alla parkeringsplatser har särskilda skyltar med en specifik zonkod som gäller för just denna parkering.
Upptäcker du en trasig parkeringsautomat får du gärna felanmäla den via www.oskarshamn.se/felanmalan.
Totalt finns 18 parkeringsautomater utplacerade i centrala Oskarshamn, se karta för att hitta den som är närmast dig. Finns det ingen parkeringsautomat i närheten kan du betala med hjälp av sms eller app, se information på skyltarna.
- På parkeringsplats med maximal parkeringstid 2 timmar – 10 kronor per timme
- På parkeringsplats med maximal parkeringstid 4 timmar – 5 kronor per timme
Totalt finns 62 centrala parkeringsplatser som är fria en begränsad tid. På vissa av dessa parkeringsplatser behöver du använda p-skiva. Se parkeringskarta.
Leverantörerna av app- och smsbetalningstjänsterna har olika villkor, läs igenom dessa innan du bestämmer dig för vilken tjänst som passar dig bäst. EasyPark tar ut en serviceavgift på 15 % av parkeringsbeloppet eller minst 2,90 kr/parkering. Parkster har ingen serviceavgift men däremot fakturaavgift för pappersfakturan om du inte väljer direktbetalning med kort.
Totalt finns 62 avgiftsfria parkeringsplatser i centrala Oskarshamn.
- Utanför Coop Flanaden (60 minuter, p-skiva)
- Vikingsgatan (60 minuter, p-skiva)
- Hamngatan och nedre delen på Kungsgatan (30 minuter)
- Biogränd (30 minuter)
- Slottsgatan (30 minuter)
I resten av samhället minskar användningen av kontanter år till år och det blir allt vanligare med kontantfria betalningssätt. Vi bedömer att de betalsätt som erbjuds, app, sms och betalkort, är tillgängliga för de allra flesta parkerare.
Mynthanteringen är kostsam för oss som kommun och är också en säkerhetsrisk, då myntautomater inbjuder till inbrottsförsök. Hanteringen är inte heller särskilt miljövänlig då den kräver transporter vi annars inte hade behövt göra.
P-skiva
P-skivan ska ställas in på den närmast följande halvtimmen respektive heltimme av ankomsttiden.
P-skivans inställningar får inte ändras under en pågående parkering, hur lång tid du får stå parkerad finns angiven i tilläggstavlan under P-skivans skylt.
P-skivan ska sättas fast på vindrutans insida väl synlig utifrån.
Om du ankommer till parkeringsplatsen före p-skivans tidsbegränsning, ska den ställas in på klockslaget när begränsningen börjar.
Har du ingen p-skiva går det bra att skriva din ankomsttid på en lapp och lägga i rutan.
På vissa parkeringsplatser i centrum ska du använda p-skiva. I tabellen kan du se generella regler för vad som gäller, men tänk på att alltid följa det som står på skyltarna.
Parkeringstid | Vardagar | Lördagar och dag före röd dag | Söndagar och röda dagar |
---|---|---|---|
30 minuter | Avgiftsfritt, ingen p-skiva | Avgiftsfritt, ingen p-skiva | Avgiftsfritt, 24 timmar, ingen p-skiva |
60 minuter | Avgiftsfritt, p-skiva | Avgiftsfritt, p-skiva | Avgiftsfritt, 24 timmar, ingen p-skiva |
2 timmar | Avgift | Avgiftsfritt, p-skiva | Avgiftsfritt, 24 timmar, ingen p-skiva |
4 timmar | Avgift | Avgiftsfritt, ingen p-skiva | Avgiftsfritt, 24 timmar, ingen p-skiva |
P-skiva finns att hämta på servicecenter, tekniska kontoret och kulturhuset och på Flanaden (vid anslagstavlan ovanför rulltrappan och vid torgbordet mitt inne på Flanaden).
Parkeringsregler och skyltar
I Transportstyrelsens informationsskrift Stanna och parkera kan du läsa mer om alla vägmärken och vad de betyder.
Det finns en standardhöjd på 2,2 meter och skyltar får inte sättas lägre än så. Ett tips är att med hjälp av din mobilkamera zooma in QR-koden på skylten för att ladda ner appen. Du behöver alltså inte sträcka armen för att komma högre upp. I appen finns sedan mer information hur du gör.
Nej, du måste flytta bilen när parkeringstiden har gått ut.
På alla parkeringsautomater finns en klisterlapp med QR-kod som leder till en webbsida med mer information om parkeringar. Längst ned på den sidan finns information även på engelska.
Du får stanna tillfälligt och lasta i och ur ett fordon.
Parkering för rörelsehindrade
Nej, har du ett parkeringstillstånd parkerar du kostnadsfritt på parkeringsplatser för rörelsehindrade. På skylten står det angivet hur länge du får parkera.
Det finns flera parkeringsplatser för dig som är rörelsehindrad. Se parkeringskarta.
Långtidsparkering, boendeparkering och arbetsplatsparkering
Nej, kommunen erbjuder inte boendeparkeringar. Det är upp till varje fastighetsägare att erbjuda parkeringsmöjligheter.
Det finns möjlighet att köpa månadskort eller nyttomånadskort.
Månadskort är ett alternativt betalningsätt till app-, sms- eller kortbetalning via parkeringsautomat. Det innebär att man i förväg köper ett kort som används till parkering på de kommunala allmänna avgiftsbelagda parkeringsplatserna med 5–24 timmars uppställningstid.
Nyttomånadskort används till parkering på de kommunala allmänna avgiftsbelagda parkeringsplatserna med 2 eller 4 timmars uppställningstid. Detta kort kallades tidigare för periodkort.
Arbetsplatsparkering är fastighetsägarens ansvar. Kommunen har ett antal parkeringsplatser precis i utkanten av stadskärnan, exempelvis vid Kyrkogårdsgatan och på Brädholmen, där du kan parkera i upp till 24 timmar. Se parkeringskarta.
Det finns ett antal parkeringsplatser precis i utkanten av stadskärnan, exempelvis vid Kyrkogårdsgatan och på Brädholmen, där du kan parkera i upp till 24 timmar. Se parkeringskarta.
I anslutning till Gotlandsterminalen finns långtidsparkeringar med uppställningstid på max 28 dygn. Läs mer om långtidsparkering.
Husbil, motorcykel och moped
I centrum finns det parkeringsplatser reserverade enbart för tvåhjuliga motorcyklar och mopeder. Dessa platser hittar du på Lilla torget, Stora torget och utanför Coop. Dessa platser är avgiftsfria.
Husbilar hänvisas till grusparkeringen på Döderhultsvägen (mitt emot Ica Maxi). Där finns gott om utrymme och det är endast en kort promenad in till centrum.
Det finns flera ställplatser för husbilar i kommunen. Se mer information här.
Elbilar och laddplatser
Det finns flera publika laddstolpar i anslutning till våra kommunala parkeringsplatser. Se karta och mer information.
Nej, det är inte tillåtet. Dessa parkeringsplatser är endast avsedda för elbilar under pågående laddning.
Parkeringsanmärkningar
Om du anser att du felaktigt har fått en parkeringsanmärkning, kan du bestrida eller överklaga. Det gör du skriftligen till Polisen. Adressen du skickar bestridandet till står på parkeringsanmärkningen. Mer information om hur du bestrider eller överklagar finns på Polisens webbplats.
En parkeringsvakt arbetar för ökad framkomlighet och tillgänglighet i trafikmiljön. Parkeringsvakten övervakar att parkeringsregler och Oskarshamns kommuns lokala trafikföreskrifter följs. Förutom parkeringsvakter övervakar även polisen att parkeringsregler följs.
Orsaken finns beskriven på parkeringsanmärkningen. I Transportstyrelsens informationsskrift Stanna och parkera kan du läsa mer om vilka regler som gäller vid parkering.