Tips för dig som söker jobb
Hur skriver man ett personligt brev? Hur skriver man ett cv? Är det något särskilt som jag måste tänka på vid en digital intervju? Här får du några enkla tips på vägen när du ska söka jobb.
Det är viktigt att anpassa det personliga brevet efter just den befattning som du söker. I det personliga brevet har du möjlighet att berätta varför du är intresserad av tjänsten och varför du tror att just du passar för jobbet. Varför ska vi anställa just dig? Om du inte bor här just nu – vad är det som lockar dig till oss?
I ett personligt brev är det bra om du inte bara berättar vad du har gjort, utan också viktiga resultat som du har varit med och bidragit till tidigare i en liknande yrkesroll som du nu söker.
Tänk på att det personliga brevet och cv:t ska komplettera varandra.
Tänk på att cv:t (tillsammans med det personliga brevet) är ditt skyltfönster gentemot oss som arbetsgivare.
Några viktiga punkter att tänka på:
- Ge hela bilden – Lista alla utbildningar och jobb som du har haft för att snabbt ge en överblick av dig som arbetsperson.
- Var ändå kortfattad – Även om du ska ge hela bilden behöver du inte berätta allt om allt. Vissa saker kan "klumpas ihop", exempelvis sommarjobb eller jobb i början av karriären som inte är relevanta för tjänsten som du söker.
- Omvänd kronologisk ordning – Dina senaste utbildningar och arbeten är oftast mest intressanta, se därför till att skriva listan i fallande ordning från nutid och bakåt.
- Ha en bra struktur – Använd dig av rubriker som till exempel: utbildning, arbetslivserfarenhet och så vidare för att få en struktur.
- Beskriv dina arbetsuppgifter – Beskriv kortfattat vilka arbetsuppgifter som du har haft under respektive arbetstitel. Olika titlar kan innebära olika beroende på vilken arbetsplats det gäller. Så därför är det också bra med en kort förklaring.
- Var alltid noggrann – Kontrollera stavfel och att alla uppgifter stämmer, som till exempel din utbildning, datum och årtal.
- Låt någon läsa – Låt alltid någon annan läsa igenom det som du har skrivit innan du skickar in dina ansökningshandlingar. Den som har skrivit en text vet vad det skulle stå och ofta ser man därför inte sina egna fel.
Det är lättare att göra ett gott intryck om du har förberett dig ordentligt.
- Ett tips är att spara texten i annonsen innan sista ansökningsdatumet går ut, eftersom den då avpubliceras, så att du kan läsa igenom jobbannonsen en extra gång innan du går på intervjun.
- Skriv ned frågor som du vill ställa, så att du inte glömmer bort dem.
- Var påläst på ditt cv och var beredd på att svara utförligt om vad du har haft för arbetsuppgifter och ansvarsområden.
- Du behöver vara beredd att svara på frågor om hur du är som person; starka och svaga sidor, vad som motiverar dig i arbetet och så vidare.
- Kom i tid och ha kläder som du känner dig bekväm i, men som passar i en intervjusituation.
- Ta med en kopia av ditt cv, referenser och andra dokument som kan vara relevanta för rollen. Är det körkortskrav på tjänsten vill vi gärna se ditt körkort.
- Tänk på att anställningsintervjun även är till för att du ska ta reda på om det är en arbetsplats och ett jobb som skulle passa just dig.
Numera är teamsintervjuer något som vi använder oss av ibland, särskilt om du bor längre bort. Här får du några tips på sådant som kan vara bra att tänka på för att din videointervju ska bli så bra som möjligt.
- Var väl förberedd – Förbered dig på som samma sätt som du förbereder dig inför vanliga fysiska anställningsintervjuer.
- Välj en bra inspelningsplats – Välj en tyst plats, utan störande bakgrundsljud. Hitta en plats med neutral bakgrund, till exempel en ljus vägg, så att den inte stjäl all uppmärksamhet från dig. Se också över ljuset så det inte är för mörkt.
- Kolla så att tekniken funkar – I de mejl som du får i samband med inbjudan till en intervju finns instruktioner, läs dessa noggrant innan intervjun så att du är förberedd.
- Kom i tid! – Det vill säga, logga in senast fem minuter innan videointervjun ska börja, så att du är beredd.
Det är helt naturligt att vara nervös, försök att slappna av och vara dig själv. Om något skulle strula – så löser vi det tillsammans!