Lönepolicy
Ansvarig för dokumentet: HR-avdelningen
Omfattar: Alla verksamheter inom Oskarshamns kommun
Informationsklass: Öppen
Publicering: Författningssamling
Beslutsinstans: Kommunfullmäktige
Fastställd: 2024-06-03, § 78
Gäller från och med: 2024-07-01
Giltighetstid: Tillsvidare
Diarienummer: KS 2024/000329-4
Inledning
Lönebildningen i Oskarshamns kommun ska bidra till att målen för verksamheten uppnås och att medborgarna ges en god service med hög kvalitet. Lönen ska därför vara individuell och differentierad och avspegla individens utveckling och uppnådda mål samt hur dessa har bidragit till verksamhetens resultat.
Syftet är att skapa en process där medarbetarens prestation och löneutveckling knyts samman så att det positiva sambandet mellan lön, motivation och resultat uppnås. Det är därför av stor vikt att dialog förs mellan chef och medarbetare om mål, förväntningar, krav, uppnådda resultat och lön.
Lönepolitisk inriktning och principer
Verksamheten och de politiskt antagna löftena om inriktning, omfattning och kvalitet är utgångspunkten för arbetsgivarens lönepolitik. Vad som ska åstadkommas bestäms ytterst av de politiskt förtroendevalda. Därefter är det chefernas ansvar att tillsammans med medarbetarna bryta ned värdegrund, övergripande mål och löften till lönekriterier på respektive nivå. Lönekriterierna används som grund för att bedöma en medarbetares prestation och visar hur arbetsinsatsen ska värderas. Lönekriterierna ska vara väl kända för alla medarbetare. Chefernas förmåga att kommunicera såväl verksamhetsmål, krav och uppnådda resultat med medarbetarna har avgörande betydelse för hur framgångsrikt arbetet med individuell lönesättning blir. Avgörande för ett framgångsrikt arbete med individuell lönesättning är också medarbetarnas delaktighet i ta fram och arbeta mot uppsatta individuella mål.
Lönepolitisk inriktning
Kommunens lönepolitik ska:
- stimulera till goda arbetsinsatser, engagemang, utveckling och arbetstillfredsställelse i syfte att förbättra och utveckla verksamheten
- innebära att bedömning av arbetsinnehåll och arbetsinsats ligger till grund för löneöversynen
- medverka till att kommunen på kort och lång sikt kan behålla, utveckla och rekrytera de medarbetare som verksamheterna behöver
- bidra till att verksamhetens behov, övergripande mål och löften uppfylls
- spegla aktiva ställningstaganden gällande lönerelationen mellan och inom olika yrkeskategorier
Lönepolitiska principer
- Lönesättningen ska vara individuell och differentierad. Lönen ska sättas utifrån kraven på befattningen och individuella prestationer.
- Jämställdhet mellan könen vid lönesättning. Lika lön för likvärdigt arbete. Det är en viktig del av arbetsgivaransvaret att se till att osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män inte uppstår. Finns sådana skillnader ska de rättas till.
- Lönekonkurrens inom kommunen ska i normalfallet inte förekomma. Rekryterande chef ska medverka till att lönestrukturen ger en så låg lönekonkurrens som möjligt mellan likvärdiga befattningar i kommunens olika verksamheter.
- Att ta tillvara på erfarenhet och kompetens hos de äldre medarbetarna är en förutsättning för arbetsgivarens fortsatta verksamhetsutveckling och ökar arbetsgivarens möjlighet att möta kompetensförsörjningsutmaningen.
Roller och ansvarsfördelning
Lönebildningen är en strategisk ledningsfråga där kommunfullmäktige beslutar om de budgetmässiga förutsättningarna för Oskarshamns kommun samt antar lönepolitisk inriktning och principer. Kommunstyrelsen ansvarar därefter för att anta lönepolitiska mål och ställningstaganden samt beslutar om utrymme och prioriteringar för respektive löneöversyn.
Förvaltningscheferna ansvarar för att lönepolitiken förankras och efterlevs i organisationen och att den grundas i de löften som finns antagna för respektive förvaltning.
Varje chef står som garant och företrädare för arbetsgivarens prioriteringar, gjorda ställningstaganden och ansvarar för den individuella lönesättningen av sina medarbetare. Närmsta chef ansvarar för att tillsammans med sina medarbetare förankra och tydliggöra lönekriterierna för alla medarbetare på arbetsplatsen.
Medarbetaren ska ha tagit del av lönepolicyn och lönekriterierna och vara väl förberedd inför lönesamtalet. Medarbetaren ansvarar också för att utifrån bästa förmåga arbeta för att nå individuella och verksamhetsmässiga mål.
HR-avdelningen ansvarar för att ta fram underlag för lönepolitiska beslut samt att samordna och utveckla löneöversynsarbetet utifrån löneprocessen. HR avdelningen utgör ett verksamhetsstöd i lönefrågor och utbildar arbetsgivarföreträdare i löneprocessen.
Fackliga organisationer ansvarar för att utifrån sin roll verka för de lönepolitiska målen.