Ungdomar och alkohol

Dagens ungdomar dricker mindre alkohol än någonsin förr. Däremot är det fortfarande många unga som dricker alkohol vid tidig ålder. Varför är alkohol farligare för ungdomar? Ska man bjuda på alkohol hemma? Vad säger lagen om åldersgränser och langning? Vad ska du som vuxen tänka på? Det får du svar på här. 

Varför är alkohol farligare för ungdomar?

För varje år som alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för ett framtida beroende med 14 procent. En människas hjärna är färdigutvecklad vid ungefär 25 års ålder, en del av utvecklingen innefattar konsekvenstänk. Ungdomars alkoholkonsumtion kan leda till flertalet negativa konsekvenser:

  • Ungdomar har inte samma förmåga som vuxna att bedöma hur mycket alkohol de dricker. Det leder till att ungdomar oftast blir alldeles för berusade.
  • När en ungdom blir för berusad ökar risken att utsättas för olyckor, slagsmål eller ofrivilligt sex.
  • De flesta ungdomar som brukar narkotika första gången gör det i berusat tillstånd.
  • En tidig alkoholdebut ökar risken för ett livslångt beroende.
  • Ungdomars personlighetsutveckling är i en känslig fas. En berusad ungdom kan våga göra saker de inte gör vid nyktert tillstånd. Det kan leda till att de endast vågar flörta, prata med nya personer eller dansa när de är berusade.

Bjuda på alkohol hemma?

Att bjuda ungdomar på alkohol hemma har enligt forskningen visat sig ha en negativ effekt på ungdomens alkoholkonsumtion. Ungdomar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer alkohol än ungdomar som inte blir bjudna hemma. Även risken att få problem med alkoholberoende senare i livet ökar.

Vad är langning och vad säger lagen?

I Sverige reglerar alkohollagen bestämmelser gällande alkohol. Lagen säger att endast Systembolaget får sälja sprit, vin och starköl. Åldersgränsen för att köpa sprit, vin och starköl är 20 år. Det är lagligt att köpa alkohol på restauranger och pubar samt folköl i butik från 18 års ålder.

Att langa alkohol är en brottslig handling. Langning är när någon köper ut eller ger alkohol till en person som är under 20 år. Langning av alkohol gäller alkohol som köps på Systembolaget eller som har importerats från ett annat land. Straffet för langning är böter eller upp till fyra års fängelse.

Langning av alkohol kan i längden leda till att fler brott begås. Personen som är alkoholpåverkad ökar risken att begå brott som misshandel och skadegörelse. Även risken att utsättas för brott ökar vid berusning.

Varför är det okej för en 18-åring att köpa alkohol på puben men inte på Systembolaget?

Det absolut vanligaste sättet en ungdom får tag på alkohol är genom att en äldre vän eller ett syskon langar.

För att minska risken att allt yngre personer får tag på alkohol försvårar man detta genom åldersgränsen på 20 år. Anledningen till att det är okej att köpa alkohol på en pub eller restaurang vid 18 års ålder beror på att personalen enligt lag inte får servera alkohol till en berusad person. Därmed skapas en kontroll av mängden alkohol du kan dricka.

När du köper alkohol på Systembolaget finns inte samma kontroll som på puben. Däremot får personalen på Systembolaget inte sälja alkohol till någon de misstänker ska langa, eller som är yngre än 20 år.

Vad kan jag som vuxen göra?

Säg nej och var närvarande! Visste du att varannan tonåring uppger att de skulle avstå från att dricka alkohol om de inte fick den från någon de känner?

Kanske är det inte lätt att säga nej. Det kan leda till konflikter och långa diskussioner. Tänk på att du säger nej för att du bryr dig. Berätta om konsekvenserna av alkohol. Att ungdomen kan råka illa ut, bråka med vänner och öka risken för ett framtida alkoholberoende.

Det är viktigt att prata om alkohol med ungdomar och ha en öppen kommunikation. Tänk på att du är en förebild. Avstå alkohol och var en närvarande vuxen under riskfyllda kvällar, såsom valborg och skolavslutningar. Det är viktigt att du har möjligheten att finnas där för din ungdom om något skulle hända.

Behöver du råd och stöd?

Läs mer på sidan Familj och relationer.

Kontakt

Vid frågor eller funderingar, kontakta kommunens ANDTS-coacher via servicecenter@oskarshamn.se eller 010-35 60 000. 

Oskarshamns kommun har flera ANDTS-coacher som är utbildade i frågor gällande alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.