Me-We-grupper

Närmare var tionde 15-åring i Sverige ger omfattande stöd och hjälp till någon familjemedlem, kompis eller någon annan i sin närhet. Att ge omsorg till en närstående kan göra att man känner press och stress, vilket kan leda till psykisk ohälsa, skolfrånvaro och framtida hälsoproblem.

Är du mellan 14 och 17 år och ger vård, stöd eller hjälp till någon som:

  • Är allvarligt sjuk eller skadad
  • Mår psykiskt dåligt
  • Har en funktionsnedsättning
  • Har problem med alkohol eller droger
  • Av annan anledning behöver stöd

Det finns möjlighet till digitala gruppträffar och fysiska träffar.

Vi som kommer att hålla i grupperna är utbildade samtalsledare och jobbar inom olika verksamheter i Oskarshamns kommun. Samordnare för grupperna är Felicia Lind, ungdomscoach.

Vad är ME-WE-modellen?

Grupperna utgår ifrån ME-WE-modellen är en förebyggande psykosocial och psykoedukativ insats, som består av gruppträffar och en app för unga omsorgsgivare. Modellen har utvecklats i ME-WE-projektet och samdesignats med unga omsorgsgivare och professionella från olika områden. Den baseras på DNA-V-modellen, som i sin tur bygger på ”Acceptance and Commitment Therapy (ACT)".

ME-WE-modellen bygger på ME-WE-projektet som var ett EU Horizon 2020 projekt som genomfördes mellan januari 2018 och juni 2021 i Sverige, Nederländerna, Schweiz, Storbritannien, Slovenien och Italien. Koordinator var Nationellt kompetenscentrum, Linnéuniversitetet.

Målet var att stärka unga omsorgsgivares resiliens (motståndskraft), bidra positivt till deras psykiska hälsa och välbefinnande och att mildra negativ påverkan av psykosociala och miljömässiga faktorer i deras liv.

Hur genomförs ME-WE-träffar?

ME-WE-modellen innehåller sju gruppträffar, om vardera cirka två timmar, som förslagsvis hålls en gång i veckan, plus en uppföljningsträff efter tre månader. Gruppträffarna kan antingen genomföras fysiskt eller digitalt och innehåller aktiviteter som syftar till att:

  • lära känna varandra
  • hantera påfrestande tankar
  • komma i kontakt med och observera sina egna känslor
  • växa och blomstra
  • finna kopplingar till meningsfullhet och kraft/energi
  • utveckla en flexibel självbild och självmedkännande
  • bygga starka sociala nätverk

Vad gäller ME-WE-appen används den som ett verktyg under gruppträffarna, då den innehåller material som används i gruppträffarna och en chatt som endast är till för deltagare och gruppledare. Utöver detta fungerar appen som ett ytterligare stöd genom att erbjuda alla som laddar ner appen följande:

  • samlad information gällande sjukdomar och diagnoser, unga omsorgsgivares rättigheter, vilket stöd som finns och vad unga omsorgsgivare kan göra i nödsituationer
  • nyheter kopplade till unga omsorgsgivare
  • berättelser av andra unga omsorgsgivare
  • en dagbok

Vad tycker före detta deltagare om ME-WE-träffarna?

Forskningsresultaten visar att ME-WE-modellen har potential att bidra till unga omsorgsgivares välbefinnande och stärker deras resilience – tålighet. Den möjliggör för unga omsorgsgivare att lära sig bemästra stressfulla situationer och negativa känslor. Vidare bidrar den till att ge de unga omsorgsgivarnas självförtroende och energi, och verktyg för att påverka sin situation i en positiv riktning.

ME-WE-appen som designades tillsammans med unga omsorgsgivare bedömdes vara en värdefull tillgång till ME-WE modellen och gav extra stöd till de unga omsorgsgivarna.

När det gäller skolarbetet så visar utvärderingen att de unga omsorgsgivarna i ökad utsträckning har kunnat göra sina hemuppgifter. De unga omsorgsgivarna upplever att har varit lättare för dem i skolan. Det finns också utvärderingsresultat som pekar på att det haft positiv påverkan på deras skolnärvaro och deras skolresultat.

ME-WE-modellen mottogs mycket positivt av de unga omsorgsgivarna. De tyckte om de flesta aktiviteterna och övningarna som ingick och tyckte att det var värt att delta.

ME-WE-modellen hjälpte deltagarna att hantera stressande tankar och känslor, att lära sig mer om sig själv, att vara snäll och förlåtande mot sig själv och/eller att ta bättre vara på sig själv, att finna mening, energi och styrka, att må bra och avslappnad och att inte känna sig ensam genom att de kan dela erfarenheter med andra.

Du som vill delta på gruppträffarna kan anmäla dig på me-we@oskarshamn.se eller via telefon 010-35 60 000.

Du får gärna mejla eller ringa om du undrar över något eller vill veta mer.

Läs mer om ME-We-modellen

Där kan du även se klipp om ungas upplevelser att leva nära någon med psykisk ohälsa, missbruk och sjukdom.