Förbud och särskilda skäl inom strandskydd

Det är förbjudet att uppföra nya byggnader, ändra byggnader eller göra anläggningar inom ett område som omfattas av strandskyddet. Om det finns särskilda skäl och strandskyddets båda syften, friluftslivets tillgänglighet och växt- och djurlivet, inte påverkas negativt kan dispens ges.

1. Normalt förbjudet

Åtgärder som normalt är förbjudna inom strandskyddat område och kräver dispens:

  • Bygga en byggnad – hus, förråd, garage, friggebod, husbåt, bastu, växthus m.m.
  • Ändra byggnad eller en byggnads användning – göra om och inreda förråd, sjöbod eller liknande till fritidshus eller gäststuga, göra om förråd eller sjöbod till bastu, stor tillbyggnad, fasadändringar med nya stora fönsterpartier, renovering av övergiven eller förfallen byggnad m.m.
  • Anläggning eller anordning som kan avhålla allmänheten – brygga, parkeringsplats, campinganläggning, skyltar, utöka tomten med t.ex. anlagd gräsmatta, rabatt, bänk, staket, grillplatser, flaggstång m.m.
  • Förberedelsearbeten för byggnader och anläggningar – gräva, schakta, spränga, fälla träd, bygga väg
  • Åtgärd som förändrar naturmiljön för växter och djur – exempelvis pir, muddring, utfyllnad, anlägga våtmarker med mera.

De åtgärder som nämns ovan är bara några exempel på åtgärder som är förbjudna och det kan finnas fler åtgärder som omfattas av förbuden inom strandskyddsområden. Ta kontakt med oss för att reda ut vad som gäller för din åtgärd.

2. Tillåtet utan dispens

Det är tillåtet att underhålla eller göra enklare renoveringar på hus utan strandskyddsdispens. Renovering av övergivna eller förfallna byggnader, större om- eller tillbyggnader och andra betydande ändringar som kan ge en uppfattning av privatisering kan däremot kräva dispens.

Det är också tillåtet att göra en anordning, till exempel en stödmur eller terrass, om den ligger helt och hållet inom tomtplatsen och inte påverkar hur allmänheten kan röra sig utanför tomtplatsen.

När det är gäller ändring av en byggnad eller en ny anläggning/anordning så räcker det att allmänheten får en uppfattning av privatisering för att åtgärden omfattas av förbuden i strandskyddet. Detta kan vara svårt att avgöra och det kan därför ofta vara bättre att lämna in en ansökan om dispens om du är osäker på vad som krävs.

Om du tidigare har fått en dispens från strandskyddet där en tomtplatsavgränsning gjorts så finns det undantag för vissa kompletteringsåtgärder för ett befintligt bostadshus, till exempel garage, förråd eller liknande. För att undantaget ska gälla kräva att kompletteringsåtgärden hamnar:

  1. Inom 15 meter från huvudbyggnaden (bostadshuset) och mer än 25 meter från strandlinjen, och
  2. nom den tomtplats som bestämts i det tidigare dispensbeslutet.

Observera att du kan behöva bygglov från kommunen, eller göra en anmälan, för vissa av dessa kompletteringsåtgärder.

3. Särskilda skäl för dispens

För att dispens ska kunna ges, behöver det finnas särskilda skäl. De särskilda skäl som behövs för att dispens ska kunna beviljas är följande:

  1. Redan ianspråktaget område – exempelvis inom lagligt etablerad tomtplats eller industriområde
  2. Plats som är väl avskilt från stranden – exempelvis bakom befintliga byggnader, vältrafikerad större väg, järnväg, industriverksamhet eller annat liknande hinder som människan skapat
  3. Anläggningar som för sin funktion måste ligga vid vatten – exempelvis båtbrygga, hamnanläggning, musselodling
  4. Utvidga pågående verksamhet – exempelvis industriverksamhet, hamnverksamhet
  5. Angeläget allmänt intresse – exempelvis tätortsutveckling, infrastruktur, åtgärder för
    friluftslivs-, naturvårds- eller kulturhistoriska intressen, tillgänglighetsanpassningar för rörelsehindrade
  6. Annat mycket angeläget intresse – en unik situation under mycket speciella omständigheter

Ett av dessa skäl behöver vara uppfyllda för att dispens ska kunna beviljas. För skälen 3-5 måste den som ansöker om dispens också visa att det dels finns ett behov av åtgärden och att behovet inte kan tillgodoses utanför strandskyddsområde. När det gäller exempelvis bryggor måste den som ansöker om dispens visa att behovet av en båtplats inte kan tillgodoses genom att hyra båtplats vid en småbåtshamn i närheten eller använda en gemensam brygga tillsammans med en granne.

Omständigheter som inte är särskilda skäl är att området saknar särskilda värden, eller att bara en liten del av området ska bebyggas eller att området aldrig utnyttjas av besökare. Att terrängen är oländig och svårtillgänglig på platsen är inte heller ett särskilt skäl. Personliga skäl såsom sjukdom eller personlig anknytning till platsen kan inte heller åberopas som särskilda skäl.

Även om det finns särskilda skäl får inte dispensen strida mot syftet med strandskyddsbestämmelserna, vilket innebär att:

  • Allmänhetens tillgång till platsen inte får försämras
  • Växt- och djurlivet livsmiljö inte får försämras

4. Områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen

I Oskarshamns kommun finns sex platser utpekade som områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, LIS-områden. Du kan se var dessa områden är och läsa hur de är tänkta att användas i översiktsplanens interaktiva karta.

Inom dessa LIS-områden tillkommer två ytterligare särskilda skäl som kan åberopas:

  • En byggnad eller anläggning som bidrar till utvecklingen av landsbygden – exempelvis turism- och näringsverksamhet eller ideell verksamhet som ger långsiktig ekonomisk påverkan i ett lokalt och regionalt perspektiv. Några exempel på detta är café, campingstugor, kanotuthyrning, fiskeförsäljning, sim- eller kanotklubb, scouting
  • Enstaka en- eller tvåbostadshus med komplementbyggnader i anslutning till befintligt bostadshus

5. Skilj på fastighet och tomtplats

Det spelar stor roll om det du planerar ligger inom eller utanför din tomtplats.

  • Tomtplats är den zon kring byggnader eller anordningar där allemansrätten inte gäller. Där har ägaren rätt att hävda en hemfridszon, privat zon.
  • Fastighet är hela marken och vattnet du äger, ofta större än din tomtplats. Fastigheten visas i fastighetsregistret.

En tomtplats kan vara en del av en fastighet. Då är allemansrätten utsläckt inom tomtplatsen, men inte på resten av fastigheten. Ibland är fastigheterna små och omfattar bara ett mindre område runt om en byggnad, till exempel ett fritidshus. Då är ofta fastigheten lika med tomtplatsen.

En tomtplatsbestämning ska oftast göras när en ansökan om strandskyddsdispens avgörs. Det är viktigt för att inte den privata zonen ska bli större och större.

Om du har ett beslut om tomtplatsbestämning blir det enklare för dig att veta var du får lov att anlägga gräsmatta, sätta upp flaggstång, och så vidare.

6. Fri passage

När ett nytt område ska användas för byggnader eller anläggningar inom strandskyddsområdet, så ska det alltid lämnas en fri passage för allmänheten, minst några tiotals meter bred. Passagen ska vara så bred så att allmänheten ska kunna gå utmed stranden på ett obesvärat sätt.

Vid varje beviljad dispens beslutas vilken mark som får tas i anspråk för åtgärden, en ofta kallad ”tomtplatsavgränsning”. Avgränsningen ska göras så att fri passage för allmänheten är möjlig. Ofta ställs även villkor på att avgränsningen vara väl markerad med till exempel ett staket eller liknande.

7. Jordbruk, skogsbruk och yrkesfiske – särskilda regler

Under vissa förutsättningar är åtgärder som behövs för jordbruk, skogsbruk och yrkesfiske undantagna från förbuden inom strandskydd. För att undantagen ska gälla kräva dock att följande fyra villkor är uppfyllda:

  • din verksamhet ger ett betydande tillskott till din försörjning, alltså gäller undantaget inte för hobbyverksamhet
  • byggnaden eller åtgärden behövs för näringen
  • byggnaden är inte utformad för boende
  • byggnaden eller åtgärden måste för sin funktion ligga inom strandskyddszonen

8. Det kan finnas fler regler att tänka på

Ibland kan du behöva tillstånd enligt andra bestämmelser än strandskydd när du ska bygga eller ändra.

Ny brygga eller pir kräver både dispens från strandskyddsreglerna och anmälan om vattenverksamhet. Anmälan om vattenverksamhet ska göras till Länsstyrelsen. Även muddring ska anmälas som vattenverksamhet hos Länsstyrelsen och kan dessutom vara dispenspliktigt.

Ibland omfattas strandskyddsområdet också andra typer av skydd, exempelvis ett statligt naturreservat eller Natura 2000-område. Då ska Länsstyrelsen pröva din ansökan om dispens.

9. Servitut – inte automatiskt en dispens

Om det finns ett servitut som reglerar förhållanden mellan två eller flera parter upphäver det inte lagen om strandskydd. Även om du har ett servitut för en anordning så behöver du fortfarande en dispens från strandskydd.

10. Bygg hellre utanför

Bygg hellre utanför det strandskyddade området. Vill du ändå bygga inom strandskyddsområde så är möjligheten att få dispens större om du bygger nära ett befintligt hus, bort från stranden och inom redan etablerad tomtplats. Gäller det en brygga ska den helst placeras där det redan finns bryggor. Då blir exploateringen av nya strand- och vattenområden mindre.