Ordförklaring strandskyddsprövningar

Här är en lista med förklaringar på ord som är används i samband med strandskyddsprövningar.

Allemansrättsligt tillgänglig mark

Det mark- och vattenområde som allmänheten har rätt att vistas på enligt allemansrätten. Inom en lagligt etablerad tomtplats, industrimark eller liknande gäller inte allemansrätten, men övrig naturmark är tillgänglig för allmänheten.

Det är möjligt att läsa mer om allemansrätten och allemansrättsligt tillgänglig mark på Naturvårdsverkets webbplats och Svenska Turistföreningens webbplats. Det finns även information på engelska på hemsidan Visit Sweden.

Anordning/anläggning

Vad som räknas som en anordning eller anläggning i samband med strandskyddsprövning omfattar många olika saker. Det kan t.ex. vara fråga om väg, stängsel/staket, vilthägn, häck, sportanläggning, trädgårdsrabatt, gräsmatta, uteplats, grillplats, berså, lekplats, skylt, vindskydd, trappa, flaggstång, upplag, hamn, brygga, pir, båtuppläggningsplats, damm och viltvatten, vindkraftverk, industriella anläggningar, fisk- eller musselodling, undervattenskablar med mycket mera.

Byggnad

Några exempel på vad som betraktas som en byggnad i samband med strandskyddsprövning är: Boningshus, olika slags uthus, bodar, bad- och båthus, friggebodar, bastubyggnader på land eller flotte, omklädningshytter, garage, carport, skjul, paviljonger, kiosker, långvarigt förtöjda eller uppställda husbåtar, husvagn uppställd längre än en normal semesterperiod, friliggande altaner som är anlagda på ett sätt som för det möjligt att söka skydd under altanen.

Dispens

Undantag från allmän lag, tillåtelse.

Fastighet

Ett land- eller vattenområde med tillhörande byggnader och anordningar som är avgränsat och redovisat i fastighetsregistret.

Föreläggande

Ett myndighetsbeslut som ställer krav på en part.

Hemfridszon

Området runt en byggnad eller anläggning där ägaren upplever att den bör få vara i fred, eller där besökaren upplever att den tränger sig på. Hemfridszonen är ofta lika med tomtplatsen, och ska i vart fall inte vara större. Normalt är det endast bostadsbyggnader som genererar en hemfridszon.

Hemfridszonen kan normalt inte anses sträcka sig ut i ett vattenområde även om en fritidsbostad ligger nära vattnet. Det är till exempel tillåtet att ro, segla, åka motorbåt eller vattenskidor, simma och vintertid gå på isen omedelbart utanför strandägarens bostadshus.

Servitut

Ett juridiskt bindande avtal mellan två eller flera parter som gäller rätten att nyttja en del av en fastighet för ett visst ändamål. Avtalet är inskrivet i fastighetsregistret.

Strandskyddsområde

Skyddade land- och vattenområden vid hav, insjöar och vattendrag intill 100 meter från strandlinjen vid normalt vattenstånd. I särskilda fall kan skyddsområden vara utvidgade upp till 300 meter från strandlinjen. Strandskydd avser att trygga förutsättningar för allmänhetens friluftsliv och bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtliv.

Särskilda skäl

De förhållanden som gör att en plats inte lika värdefull att skydda för att uppnå strandskyddets syften. I lagens förarbeten och miljöbalkens 7 kapitel 18 c § anges vad som kan vara särskilda skäl.

Tillsyn

En myndighets verksamhet som syftar till att kontrollera att lagar, föreskrifter och domar efterlevs.

Tomtplats

Tomtplats är den zon kring byggnader eller anordningar där allemansrätten är utsläckt. Där har ägaren en hemfridszon (privat zon). I strandskyddsprövningen är det viktigt att tomtplatsen är lagligt etablerad, det vill säga ianspråktagen innan juni 1975 eller genom att ett tidigare dispensbeslut har angett att marken fått tas i anspråk som tomt.

Vite

Ett penningbelopp som en myndighet eller domstol ålägger en part att betala. Vite kan åläggas som tvångsåtgärd för fysisk eller juridisk person som inte följt en myndighets beslut.

Överpröva

När en högre instans prövar ett avgörande från en lägre instans, i det här sammanhanget om Länsstyrelsen prövar kommunens beslut.

Överträdelse

En åtgärd som inte stämmer överens med gällande lag och föreskrifter.