Värmepumpar

Innan du planerar att inrätta en värmepump (med utvinning av värme ur: mark, berg, grund- eller vattenområde) måste du anmäla detta till Samhällsbyggnadskontoret i god tid enligt 17 § i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Inom skyddsområde för vattentäkt krävs i regel tillstånd för markvärmeanläggningar (jord- eller bergvärmepumpar).

Olika förutsättningar

Förutsättningarna för att anlägga en värmepump i jord, berg eller vatten är olika beroende på om du bor i tätbebyggt område eller ute i glesbygd.

Särskilda krav gäller  inom vattenskyddsområden, se Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön. 

Att tänka på

En brunn ska placeras så att risken för påverkan eller spridning av föroreningar minimeras och man bör tänka på att risken för saltvatteninträngning ökar med ökat borrdjup och vattenuttag.

Installation av bergvärme innebär att marken runt borrhålet gradvis kyls av och för att uppnå god effekt och för att minska risken för föroreningar bör man inte placera två eller flera energiborrhål för nära varandra.

Vid borrning nära ett hus finns risk att byggnad eller dränering skadas.

Om borrpunkt eller borrhålets botten hamnar nära grannes husfasad, om grannes möjlighet att borra för bergvärme upphör/påverkas eller om borrpunkten placeras nära fastighetsgränsen ska grannen ges möjlighet att yttra sig. Samhällsbyggnadskontoret kommer då att ta kontakt med berörd granne.

Innehållet i anmälan/ansökan

Till anmälan/ansökan ska en situationsplan bifogas som visar byggnader, borrhål eller kollektor, tomtgränser och vägar samt närliggande vattendrag, vattentäkter, avloppsanläggningar och andra energibrunnar.

Rekommenderade avstånd:

  • Borrad vattentäkt: 30 meter
  • Grävd vattentäkt: 20 meter
  • Enskilt avlopp: 30 meter
  • Närliggande energiborrhål: 20 meter
  • Byggnad samt vatten-/avloppsledning: 4 meter
  • Grannens husfasad: 20 meter
  • Tomtgräns: 10 meter

Kostnad och handläggningstid

Samhällsbyggnadskontoret tar ut en avgift för att handlägga din anmälan eller ansökan om installation av värmepumpsanläggning. Avgiften tas ut enligt taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken, beslutad av kommunfullmäktige den 2023-11-27, § 314.

För anläggning som omfattas av anmälningsplikt är kostnaden 2158 kr.
För anläggning som är tillståndspliktig är kostnaden 4316 kr. 

Lämna din anmälan eller ansökan till kommunen senast sex veckor innan du vill påbörja arbetet. Din ansökan eller anmälan måste vara komplett om du ska kunna få ett besked inom sex veckor. Du måste ha ett skriftligt beslut innan du installerar en värmepump inom vattenskyddsområde.

Luftvärmepumpar

För att installera en luftvärmepump behövs inget tillstånd. Men det finns flera saker du bör tänka på. Ett vanligt problem med luftvärmepumpar är buller. Både du och dina grannar kan störas av en bullrande och olämpligt placerad luftvärmepump.

Det är ditt ansvar som ägare att din värmepumpanläggning inte orsakar störningar. Informera och diskutera med din granne innan pumpen installeras för bästa tänkbara placeringen.

Om en granne trots allt blir störd av ljudet från luftvärmepumpen och klagar till Samhällsbyggnadskontoret måste ägaren till luftvärmepumpen visa att bullret från värmepumpen understiger gällande riktvärden.

Kontakt
Samhällsbyggnadskontoret
Telefon: 010-35 60 000
Postadress:
Box 706
572 28 Oskarshamn
Besöksadress:
Varvsgatan 8
572 57 Oskarshamn