Så fungerar VA-taxan

VA-taxa är det du betalar för ditt vatten och din anslutning till avloppet.

Du som har kommunalt vatten och avlopp betalar en fast avgift för anslutningen och en avgift för vattnet du förbrukar. De fastighetsägare som har kommunalt vatten och avlopp brukar kallas för VA-kollektivet.

Avgiften som VA-kollektivet betalar till kommunen ska täcka de kostnader som kommunen har för att tillhandahålla vatten och avlopp. Kommunen ska varken gå plus eller minus och skattepengar används inte i verksamheten. 

Varje kommun bestämmer själv sin taxa. Det är kommunfullmäktige som tar beslut om avgiften.

1 januari 2025 höjs taxan

VA-avgifterna utgörs av anläggningsavgifter och brukningsavgifter.

Anläggningsavgift betalas en gång per fastighet i samband med nyanslutning, alltså vid nybyggnad av hus eller VA-utbyggnad i ett område med gamla hus. Denna avgift är densamma efter 1 januari.

Brukningsavgiften betalas varje år för varje fastighet. Den består av två delar: En fast avgift per år och en avgift per kubikmeter levererat vatten.

Den fasta avgiften höjs 8 procent från 4 145 kronor per år till 4 476 kronor per år (inkl. moms) och kubikmeteravgiften höjs också med 8 procent från 52,34 kronor per kubikmeter till 56,52 kronor per kubikmeter (inkl. moms).

I jämförelser brukar vi använda oss av det som kallas normalvillan (typhus A) med en årsförbrukning om 150 kubikmeter. Då blir den fasta avgiften 4 476 kronor och den rörliga avgiften (kubikmeteravgiften) 8 478 kronor. Månadsfakturan blir 1 080 kronor, jämfört med 1000 kronor per månad under 2024.

Bra för både plånbok och miljö att spara

Du kan inte påverka de fasta kostnaderna men du kan såklart hålla kostnaderna nere genom att förbruka mindre vatten. Då gör du samtidigt en god insats för miljön, eftersom vatten är ett livsmedel vi har begränsad tillgång till.

En minskad förbrukning leder också till minskade utsläpp och minskad användning av de kemikalier som används för att rena vattnet.

Det är lätt att spara vatten! Samla regnvatten att vattna med i trädgården, duscha kortare tid och stäng kranen när du borstar tänderna. Fyll diskmaskinen och tvättmaskinen och kontrollera packningar så inte kranar står och droppar. Små enkla insatser som sparar både pengar och miljö.

Visste du att Oskarshamns kommun har

  • 280 kilometer dricksvattenledningar.
  • 290 kilometer spillvattenledningar.
  • 120 kilometer dagvattenledningar.
  • 5 avloppsreningsverk.
  • 4 vattenverk som producerar dricksvatten.
  • Ett pris på cirka 8 öre per liter vatten inklusive hantering av spillvatten och dagvatten.
  • En genomsnittsperson använder ungefär 140 liter vatten per dygn.