Provtagning av dricksvatten

Bra vatten är viktigt för din hälsa och därför är det också viktigt att du tar prover på vattnet och får dem analyserade. Att få ditt vatten analyserat är varken speciellt dyrt eller krångligt. Vattnet kan analyseras för bakterieinnehåll och ett antal kemiska parametrar enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Ta prov på ditt vatten minst vart tredje år

Vattnet i en brunn kan förändras över tiden. Därför bör du regelbundet, förslagsvis vart tredje år, kontrollera vattenkvaliteten. Livsmedelsverket rekommenderar att du ska testa sitt vatten minst var tredje år. Då bör du analysera både mikrobiologiska, kemiska och fysikaliska parametrar.

Utöver den regelbundna provtagningen bör du också ta prov på ditt vatten om det har skett stora förändringar i närheten som skulle kunna påverka vattenkvaliteten. Det gäller till exempel stora grävarbeten, borrning, sprängning, skogsavverkning och skogsbränder eller om det skett en olycka i närheten av din vattentäkt.

Om du ska köpa nytt hus bör du analysera dricksvattnet före köpet.

När på året bör provtagningen ske?

Dricksvattenprover kan tas året om, men det är en fördel att ta provet när vattnet är som mest påverkat av yttre faktorer. Därför rekommenderas att proverna tas på våren eller hösten.

Från en nyanlagd brunn bör vattenprover tas efter tre månaders regelbunden användning.

Vilka prover behövs?

För de flesta dricksvattenanläggningar passar en så kallad normal analys. Men olika sorters vattenkällor kan ge olika sorters problem med vattnet. I en normal analys undersöks om vattnet innehåller bakterier eller andra mikroorganismer och om vattnets kemiska egenskaper gör det lämpligt som dricksvatten. Det går att välja enbart mikrobiologisk analys eller enbart kemisk analys, men vi rekommenderar att du beställer en analys som innehåller båda delarna när du tar prov på ditt dricksvatten.

Om du har en bergborrad vattenbrunn bör radonhalten i grundvattnet kontrolleras vid enstaka tillfällen.

Har du en avsaltningsanläggning kan du behöva komplettera din normala analys med analysparametrar så till exempel alkalinitet, pH, klorid och eventuellt konduktivitet.

Vid förändringar i omgivningen kan det bli aktuellt med andra analyser än de som ingår i en normal provtagning. Vid olyckor kan miljöskadliga ämnen läcka ut men det går inte alltid att förutse vilka ämnen som behöver analyseras och därför måste det avgöras från fall till fall. Kontakta det företag du tänkt anlita för analys av ditt dricksvatten för hjälp och vägledning med vilket av deras olika analyspaket du bör beställa. Läs mer om detta på Livsmedelsverkets webbplats om krisberedskap för små dricksvattenanläggningar.

Om du äger en brunn eller mark som ligger på en plats där det tidigare har bedrivits en miljöfarlig verksamhet, kan du behöva göra en särskild kontroll av din brunn för att upptäcka om det finns rester av farliga ämnen i brunnen eller i marken. För hjälp och vägledning kring vilket analyspaket du behöver beställa är det lämpligast att du kontaktar laboratoriet som ska utföra analysen.

Exempel på miljöfarliga verksamheter:

  • verkstäder för lackering, målning eller ytbehandling av metaller.
  • tillverkning av kretskort eller tjära.
  • hantering av skrot eller kemikalier.
  • dumpat avfall eller markutfyllnad från gammal industrifastighet
  • plastarbeten
  • kemtvätt, bensinmack, båtvarv, smedjor, gjuterier, handelsträdgårdar, plantskolor

Om du bor på en plats där det har varit en brand nära eller uppströms från din brunn under perioden 1960 fram till idag, bör du kontrollera om du har PFAS i ditt dricksvatten. Du kan läsa mer om PFAS på Livsmedelsverkets webbplats.

Beställning av vattenanalys

För att kunna lita på resultatet av din vattenanalys bör du anlita ett ackrediterat vattenanalyslaboratorium som tar emot prover från små dricksvattenanläggningar för privat bruk. En lista på dessa finns på ackrediteringsmyndigheten Swedacs hemsida.

Provflaskor för analys av eget brunnsvatten kan beställas via servicecenter i Oskarshamns kommun. Du kan kontakta servicecenter för beställning av vattenanalys via telefon på 010-35 60 000, e-post servicecenter@oskarshamn.se eller genom att besöka stadshuset i Oskarshamn.

Var beredd att lämna uppgifter om namn, adress, telefon och eventuellt fastighetsbeteckningen där brunnen är belägen när du beställer en analys.

Du kan även lämna in vattenprover som beställts via Servicecenter för vidare transport till ett ackrediterat laboratorium. Efter upphandling anlitar Oskarshamns kommun företaget Eurofins för analyser av bland annat dricksvattenprover. Priser för olika analyspaket hittar du på Eurofins webbplats.

Oskarshamns kommun bekostar ett begränsat analyspaket, "barnvattenprov", till familjer som uppfyller samtliga av nedanstående punkter:

  • Permanentboende i kommunen
  • Har barn på väg eller har barn som är max 12 månader gamla
  • Möjligheten att ta ”barnvattenprov” har inte utnyttjat under de senaste tre åren

I analyspaketet "barnvattenprov" ingår undersökning av flourid, koppar, nitrat, nitrit samt en mikrobiologisk undersökning. Undersökning av radon kan även ingå i barnvattenprovet om fastighetens dricksvattenbrunn är borrad.

Endast barnvattenprov bekostas av Oskarshamns kommun. Övriga dricksvattenprov som beställs genom kommunen bekostas av den som beställer analysen.

Proverna lämnas in torsdagar före klockan 11.30. Observera att ett mikrobiologiskt prov inte bör tas före klockan 9.00, eftersom dessa analyser ska påbörjas inom 12 timmar för att uppfylla Livsmedelsverkets rekommendationer. De mikrobiologiska proven skickas till Jönköping via Kalmar och är inte framme förrän på kvällen. Svaren kommer normalt inom 14 dagar.

Hur ska provtagningen gå till?

Hur provtagningen bör genomföras kan du läsa här. Om du beställer vattenanalysen på egen hand behöver du noga läsa genom laboratoriets provtagningsinstruktioner.

  1. Lägg frysklampen i frysen dagen före provtagningen.
  2. Ta provet från kökskranen, eftersom vattnet där används till dryck och matlagning.
  3. Ta bort snålspolande silar och munstycken som blandar in luft i vattnet.
  4. Det är viktigt att låta vattnet rinna före provtagningen, på så sätt tas föroreningar som kan orsakas av smuts i vattenkranen bort. Spola i cirka 10 minuter.
  5. Ta provet på kallt vatten.
  6. Tvätta händerna före provtagningen.
  7. Ta fram provtagningsflaskorna du fått och ställ dem bredvid dig. Skruva inte av alla korkar samtidigt, utan hantera en flaska i taget.
  8. Ta det mikrobiologiska provet först, därefter det kemiska provet och till sist radonprovet. Stäng inte vattenflödet mellan flaskbytena.
    • Mikrobiologiska provet – Lägg inte korken ifrån dig på diskbänken eller liknande eftersom den kan förorenas. För att förhindra att du förorenar flaskan med bakterier, håll den på mitten och se till att flasköppningen inte kommer i kontakt med kranen. Fyll flaskan till 80 % och skruva sedan på korken ordentligt. Flaskan ska inte sköljas ur innan provtagning.
    • Kemiska provet – Fyll flaskan upp till korken.
    • Radonprovet – Vid provtagning av radon är det extra viktigt att vattnet är väl omsatt, både i brunn och i ledningar. Om vattenförbrukningen inte varit normal under det senaste dygnet, bör tappning ske till dess att hela vattenvolymen i systemet, brunn och ledningar, blivit omsatt. Därefter ska du vänta i tre timmar innan provtagning. Flaskan ska fyllas ända upp – det får inte bildas någon luftficka eftersom radon är en gas. Håll flaskan så att vattnet rinner försiktigt utför flaskväggen, detta för att minska luftningen av vattnet. Kontrollera att packningen inuti korken är grå – om inte vänder du på packningen. Skruva därefter på korken ordentligt.

  9. Fyll i provtagningsdatum, provtagningstid och vattentemperatur (om möjligt) på flaskorna och följesedeln.

Här kan du se en film med provtagningsinstruktioner för dricksvatten för privat bruk (extern länk).

Provet behöver tas samma dag som det ska lämnas in, men inte innan klockan 09.00, och förvaras med fryst kylklamp i medföljande kylväska under transport. Radonprov ska analyseras inom fyra dygn från provtagning.

Analyssvar på proverna

Ungefär två veckor efter att proverna skickats in får du ett analysprotokoll från labbet. På protokollet finns en redovis­ning och en bedömning av analysresultaten.

Dricksvatten bedöms som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. Bedömningen gör enligt riktvärden i Livsmedelsverkets allmänna råd om enskild dricksvattenförsörjning och utifrån de parametrar som analyserats.

  • Tjänligt innebär att vattnet är lämpligt som dricksvatten och andra ändamål i hushållet.
  • Tjänligt med anmärkning innebär att vattenkvaliteten inte är helt tillfredsställande, men behöver inte nödvändigtvis medföra några hälsorisker. Det kan dock göra det för känsliga personer.
  • Otjänligt innebär att vattnet inte bör användas till dricksvatten då det är risk för människors hälsa.

Anmärkningar på vattnet kan vara antingen hälsomässiga, tekniska eller estetiska. Om dricksvattnet har bedömts tjänligt med anmärkning eller otjänligt, bör du undersöka problemet och vidta åtgärder för att förbättra kvaliteten. Ett otjänligt vatten ska inte användas som dricksvatten eftersom det kan vara skadligt för hälsan.

Tekniska problem i dricksvattnet kan påverka ledningsmaterial och installationer negativt och kan förorsakas av t.ex. surt vatten, höga kopparhalter, höga halter järn och mangan med mera.

Estetiska problem i dricksvattnet medför oftast dålig smak och lukt eller grumligt, färgat vatten och kan förorsakas av höga halter jordpartiklar, svavelväte, järn med mera.

Det finns hjälp och vägledning för att tolka resultatet av din dricksvattenanalys på Livsmedelsverkets hemsida.

Åtgärder

Det är du som fastighetsägare och brunnsägare, eller din samfällighetsförening om du får vatten från en gemensam vattenbrunn, som är ansvarig för att säkerställa en god vattenkvalitet.

Det är viktigt att göra en helhetsbedömning av problemet. Vid mikrobiologiska problem kan det ibland vara bättre att åtgärda den bakomliggande orsaken till problemet än att installera ett filter. Det kan ofta vara skador och otätheter i brunnen som gör att man får in ytvatten som ger mikrobiologiska problem. Vid problem med höga halter kemiska ämnen kan du behöva åtgärda en del tekniska problem innan man sätter in ett filter.

Eftersom kommunen har krav på sig att vara oberoende rådgivare kan vi inte rekommendera val av leverantör eller tillverkare. När du väljer filterleverantör bör du ta in offerter från flera filterleverantörer för att kunna läsa på och jämföra reningsteknikerna från de olika leverantörerna. När du begär in offerter är det viktigt att du skickar med ditt analysprotokoll. Analysprotokollen behövs för att utvärdera både de tekniska och de kemiska problem som ska åtgärdas för att få så bra resultat som möjligt. Begär funktionsgaranti - det är rimligt att vattnet kan bli tjänligt och utan nya tekniska problem efter filtren har installerats. Kontrollera dricksvattnet igen med provtagning efter att filtren har installerats för att säkerställa att problemen är åtgärdade.

Radon i vatten

Radon i vatten åtgärdas vanligtvis med radonavskiljare. Fram tills åtgärder vidtagits kan radon i mindre vattenmängder enkelt luftas bort genom kokning eller vispning med elvisp i tre minuter.

För dricksvatten från enskild brunn gäller följande mätvärden:

  • 101–1000 Becquerel per liter vatten = Tjänligt med anmärkning. Ska det användas till matlagning eller förtäring bör det värmas till kokning eller vispas kraftigt i tre minuter för att avlägsna radonet.
  • Mer än 1000 Becquerel per liter vatten = Otjänligt. Vattnet bör inte användas till matlagning eller dryck.

Förhöjda halter av radon i dricksvatten är ett tecken på att radonhalten inomhus kan vara förhöjd. Om du upptäcker förhöjda radonhalter i vattnet bör du även göra en radonmätning i bostaden. Här kan du läsa mer om radonmätning.

Du kan kontakta Strålsäkerhetsmyndigheten för mer information och vägledning om naturligt radioaktiva ämnen, arsenik och andra metaller i dricksvatten från enskild brunn.