Studie- och yrkesvägledning på gymnasiet

Studie- och yrkesvägledningen (SYV) ska fungera som ett stöd för eleven under hela skolgången - från grundskolan, till gymnasiet och vuxenutbildningen. En studie- och yrkesvägledare hjälper dig kunna göra val som passar dig både inför gymnasiet och under din gymnasietid, de kan även vara ett bollplank för tankar och idéer kring studie- och yrkesval och på så sätt hjälpa dig att nå ditt mål. 

För att underlätta grundskoleelevernas val till gymnasiet anordnar Oscarsgymnasiet varje år besök på de olika skolorna för elever i årskurs 8. I årskurs 9 bjuds elever in till skolan för att besöka de olika programmen. Varje år hålls dessutom öppet hus då alla intresserade är välkomna att besöka oss. 

Läsa mer om hur man söker till Oscarsgymnasiet

Till dig som är förälder

Du som förälder är alltid välkommen att kontakta en studie- och yrkesvägledare på ditt barns skola vid frågor om ditt barns studie- och yrkesval. 

Aktivitetsansvar

Har ditt barn hoppat av skolan och behöver hjälp? Vi, på arbetsmarknadsenheten, erbjuder ungdomar under 20 år som inte går i skolan samtal om studier och framtidsplanering. Kommunen har ett aktivitetsansvar för ungdomar som är mellan 16 och 20 år som inte går på gymnasiet eller som saknar examen från ett gymnasieprogram. Det kallas kommunernas aktivitetsansvar (KAA).

Kontaktformulär och mer information om KAA

Vanliga frågor och svar

Hur får jag tag på SYV?

Våra studie- och yrkesvägledare på gymnasiet (SYV) hittar du i korridor 5 och är normalt sätt på plats måndag-fredag. Du når dem enklast via mejl eller om du har vägarna förbi deras kontor.

Jag har fått F i en kurs, vad kan jag göra?

Du kan anmäla dig till prövning i kursen genom att kontakta den studie- och yrkesvägledare som är kopplad till det program du läser på gymnasiet. Det finns en prövningsperiod på höstterminen och en prövningsperiod på vårterminen.

Varje elev får ansöka om prövning för max 2 kurser per prövningsperiod.

När kan jag ansöka om prövning?

Början av höst- och vårtermin. Eleverna på gymnasiet kommer att få information i samband med att anmälningsperioden för prövning öppnar. Håll utkik på skolans TV-skärmar.

Jag har gjort en prövning i en kurs som jag tidigare fått F i och nu har jag fått ett högre betyg, kommer mitt gamla F att synas i mitt slutbetyg?

Nej, ditt högsta betyg kommer att synas i ditt slutbetyg.

När får jag information om vilka kurser jag kan välja på inför nästa läsår?

Studie- och yrkesvägledarna kommer ut i respektive klass för att informera om de kurser som ni har att välja inom respektive program. Vi kommer även ha en samlad information i aulan inför det individuella valet för respektive årskurs mellan december och februari.

Hur räknar jag ut mitt meritvärde?

Meritvärdet = jämförelsetal + meritpoäng. Jämförelsetalet kan vara högst 20,0 poäng och meritpoängen max 2,5 poäng. Högsta möjliga meritvärde kan därför vara max 22,5 poäng.

Jämförelsetal är det totala värde som varje kurs och betyg ger när man räknar ut det.

Meritpoäng kan du få för vissa kurser i moderna språk, engelska och matematik. Kurser som krävs för behörighet ger inte meritpoäng.

Meritvärde räknas ut genom att du lägger ihop ditt jämförelsetal med eventuella meritpoäng. När detta är gjort har du fått ditt meritvärde som du konkurrerar med när du söker olika utbildningar.

Använd Universitets- och högskolerådet räknehjälp på Antagning.se 

Är jag garanterad att få de kurser jag valt som programfördjupning, språk och individuellt val?

Nej, vi kan inte ge garantier för att man får exakt de kurser man väljer. Det måste finnas ett visst antal elever som sökt kursen för att den ska startas, det kan vara olika antal elever till olika kurser. När det gäller det individuella valet och fler elever vill läsa en kurs än det finns tillgängliga platser, slumpas platserna ut av systemet.

Vad menas med kurspoäng på gymnasiet? 

Kurspoäng visar hur omfattande en kurs är, där en helårskurs oftast ger 100 poäng. Totalt behöver du samla ihop 2500 poäng under din gymnasietid, vilket innebär att du läser olika kurser som tillsammans uppnår denna summa. Du hittar kurserna i din individuella studieplan.

Hur många kurspoäng ska man läsa på gymnasiet? 

På gymnasiet läser man minst 2500 poäng. På yrkesprogram det bli upp till 2800 poäng beroende på de val av kurser du gör under din tid på programmet.

Kan man läsa mer än 2500p?

Ja, då läser man ett utökat program. Det du ska tänka på är att du får lägga ned mer arbete om du läser ett utökat program. Det är alltid rektor som beslutar om detta. Kontakta din studie- och yrkesvägledare för att ansöka om utökad kurs.

Vad menas med Individuell studieplan på gymnasiet?

Alla elever som läser på gymnasiet har en individuell studieplan. Din individuella studieplan består av alla de kurser som du kommer att läsa under de tre åren som du studerar på gymnasiet. För att komma åt din studieplan behöver du logga in på Elev - IST. Du loggar in med samma kontouppgifter som du använder för att komma åt ditt EDU-konto.

Vad innebär en högskoleförberedande gymnasieexamen?

En högskoleförberedande gymnasieexamen innebär att du har läst:

  • 2500 gymnasiepoäng där 2250 poäng måste vara godkända betyg (E eller högre).

Vissa kurser måste vara godkända (lägst betyg E) och de är:

  • Engelska 5 och Engelska 6
  • Matematik 1
  • Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Gymnasiearbetet

Vad innebär en yrkesexamen?

En yrkesexamen från gymnasiet innebär att du har läst minst:

  • 2500 gymnasiepoäng där 2250 poäng måste vara godkända betyg (E eller högre).

Alternativt

  • 2800 gymnasiepoäng där 2250 poäng måste vara godkända betyg (E eller högre).

Om du läser 2500 gymnasiepoäng eller 2800 gymnasiepoäng beror på de val av kurser du gör under din tid på yrkesprogrammet.

Vissa kurser måste vara godkända (lägst betyg E) och de är:

  • Engelska 5
  • Matematik 1a
  • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
  • 400 poäng av de programgemensamma kurserna.
  • Gymnasiearbetet

Vad innebär grundläggande behörighet till högskola?

Med en högskoleförberedande gymnasieexamen har du grundläggande behörighet. Även yrkesexamen med godkänt betyg i kurserna Svenska/Svenska som andraspråk 2 och 3 samt Engelska 6 ger grundläggande behörighet. Grundläggande behörighet krävs till all högskoleutbildning.

Räcker mina betyg för att komma in på den utbildning jag vill gå efter gymnasiet?

Tyvärr går det ej att säga om du kommer in eller inte. Hur många som söker just din utbildning och vilket meritvärde de har påverkar dina möjligheter att bli antagen. Generellt kan man säga att ju högre meritvärde du har, desto större chans har du att få en plats på den utbildning du vill gå. Ett tips är att titta på antagningsstatistik på uhr.se för att få en ungefärlig bild av vilket meritvärde som brukar krävas till olika utbildningar. 

Ett annat tips för att öka dina chanser att komma in på önskad utbildning är att göra högskoleprovet

På antagning.se står det att jag ej är behörig till utbildningarna jag har sökt fast jag vet att jag är behörig?

När du söker till universitet innan du tagit studenten finns inte dina betyg tillgängliga för Universitets- och högskolerådet. Oscarsgymnasiet skickar dina betyg från gymnasiet efter att du tagit studenten, först när dina meriter finns hos UHR kommer det stå att du är behörig på antagning.se.

Kontakt
Emelie Söderström
Studie- och yrkesvägledare
Telefon: 010-35 60 000

Program: Anpassad gymnasieskola, Introduktionsprogrammen,  Fordons- och transportprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet

Mats Wiberg
Studie- och yrkesvägledare
Telefon: 010-35 60 000

Program: El- och energiprogrammet, Estetiska programmet, Industritekniska programmet, Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet

Madeléne Willinder
Studie- och yrkesvägledare
Telefon: 010-35 60 000

Program: Bygg- och anläggningsprogrammet (lärling), Barn- och fritidsprogrammet, Ekonomiprogrammet, Försäljning- och serviceprogrammet (lärling), Hantverksprogrammet (lärling, frisör), Restaurang- och livsmedelsprogrammet (lärling), Samhällsvetenskapsprogrammet. Samt Idrottsprofil.