SSPF – Samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid

Vad är SSPF?

Är du orolig för ditt barn eller din ungdom? Det kan handla om skolk, brottslighet eller droger.

Skolan, socialtjänsten, polisen och fritidsverksamheten/ungdomsenheten i Oskarshamns kommun samarbetar för att hjälpa barn och ungdomar.

Samarbetet förkortas SSPF, som står för skola-socialtjänst-polis-fritid. Det är en frivillig samverkansform som riktar sig till familjer och ungdomar mellan 12 och 18 år. Ibland arbetar vi också med yngre eller äldre barn.

Målet med SSPF är att ungdomar i Oskarshamns kommun ska ha en fungerande skolgång och leva ett liv fritt från kriminalitet och droger.

Det kan till exempel handla om:

  • Svårigheter att koncentrera sig i skolan.
  • Hög frånvaro från skolan.
  • Aggressivt beteende.
  • Vänner som begår brott.
  • Barnet eller ungdomen har begått ett brott själv.
  • Vänner som använder droger.
  • Barnet eller ungdomen har tagit droger själv.
  • Barnet eller ungdomen saknar en positiv fritidsaktivitet.

Med SSPF vill vi fånga upp barnet eller ungdomen tidigt.

Vad kan jag göra?

Det vanligaste är att en förälder, vårdnadshavare eller annan vuxen kontaktar myndigheter för att det finns oro för barnet eller ungdomen.

Om du känner oro kan du kontakta vår SSPF-koordinator för samråd. 

Du behöver godkänna att sekretessen bryts

För att samarbetet i SSPF ska fungera behöver du som är förälder eller vårdnadshavare godkänna att sekretessen mellan myndigheterna bryts. Då kan myndigheterna dela information om ditt barn eller din ungdom.

Vi fokuserar på det positiva tillsammans

Nästa steg är att vi tillsammans fokuserar på det som är positivt. Vilka styrkor finns? Hur kan vi förstärka dem? Vi gör en plan tillsammans. Alla kan bidra i arbetet. Behoven hos barnet eller ungdomen styr och tillsammans samlar vi de resurser som på bästa sätt kan bidra till en positiv utveckling för den unge.

Vi samverkar för att ta fram rätt stöd

SSPF-koordinator kontaktar föräldrar/vårdnadshavare och tillsammans planeras nätverksmötet.

Exempel på stödinsatser

  • Stöd till föräldrar/vårdnadshavare – Socialtjänsten kan erbjuda enskilda stödsamtal samt föräldrastödsgrupper. Det kan till exempel handla om samtal om tider, regler och gränsdragning.
  • Stöd till barnet/ungdomen – Socialtjänsten kan erbjuda stödsamtal kring nuvarande situation, men även ge mer riktat stöd som hjälp med att sluta använda droger, ART-samtal, eller motivera till att lämna riskfyllda miljöer. 
  • Ungdomscoacherna – Ungdomscoacherna jobbar uppsökande och kan stötta/motivera ungdomen till att få nya sammanhang. De arbetar för att skapa trygga relationer, fälta ute på stan, gruppverksamhet till exempel Me-We, kontakt med föreningskonsulent med mera. Ungdomscoacherna rör sig ute i de miljöer där ungdomar ofta vistas och kan hjälpa ungdomar ringa hem till föräldrar/vårdnadshavare vid behov.
  • Annat stöd – kan vara i skolan med läxhjälp och samtal med kurator. En plats att göra läxorna på är viktigt om det är svårt att få ro eller plats hemma. 
  • Samarbete vid brott – Polisen kan hjälpa till att uppmärksamma om ditt barn eller din ungdom umgås i mindre bra miljöer. Polisen bidrar med att synliggöra brott och varningssignaler. Målet är att skapa en positiv utveckling.

Annat stöd vid behov

Ibland behöver ditt barn eller ungdom annat stöd. Då kan vi hjälpa till att kontakta fler personer. Det kan till exempel handla om barn- och ungdomspsykiatrin.

Vanliga frågor och svar om SSPF

  • Socialtjänsten – En koordinator som samordnar insatsen i SSPF.
  • Skolan – En kurator, eller någon annan medarbetare på skolan, där ditt barn eller din ungdom går.
  • Polisen – En polis som arbetar i området där ditt barn eller din ungdom bor.
  • Fritid – En ungdomscoach, eller en fritidsledare, som arbetar i området där ditt barn eller din ungdom bor.

Polisen i området kanske träffar ditt barn eller din ungdom ute i området. Polisens uppgift är att minska brottsligheten i samhället och öka tryggheten. När polisen vet mer om ditt barn eller din ungdom kan de hålla extra koll. De kan också lättare hjälpa ditt barn eller din ungdom om de vet mer om hur situationen ser ut för ditt barn eller din ungdom.

När du skriver under samtyckesblanketten kan myndigheterna prata öppet tillsammans om ditt barn. Annars finns sekretess som gör att socialtjänsten inte får prata öppet om arbetet med personer. Samtycket kan alltid återkallas.

Det finns många vuxna som träffar ditt barn eller din ungdom i vardagen. Det kan vara i skolan, på fritidsgården, i en förening eller utomhus på kvällarna.

Med SSPF samarbetar de vuxna tätare än i vanliga fall. 

Arbetet går också snabbare tack vare SSPF. Då ökar chansen att det ska gå bra. Många arbetar tillsammans – samtidigt.

Överenskommelse om samverkan, SSPF och lokalt BOB-råd, mellan Polisen och Oskarshamns kommun

SSPF – Skola, socialtjänst, polis och fritid  i samverkan för trygga uppväxtvillkor för barn och unga i Oskarshamns kommun.

BOB är en förkortning för barn och unga i organiserad brottslighet, där BOB-rådet är en samverkansform som ska fånga upp och förebygga att barn och unga hamnar i organiserad brottslighet.

Denna överenskommelse är gjord mellan

  • Oskarshamns kommuns bildningsförvaltning
  • Oskarshamns kommuns socialförvaltning
  • Polisen, lokalpolisområde Västervik

Syfte, mål och målgrupp

Barn och unga som befinner sig i riskzonen för kriminalitet och/eller missbruk, eller befinner sig i organiserad brottslighet behöver insatser från flera olika verksamheter. För barnet/ungdomen och familjen är det viktigt att få rätt insatser i rätt tid utifrån ett helhetsperspektiv på barnets situation och behov. Genom välorganiserad samverkan kan resurser användas mer effektivt för att nå gemensamma mål.  

Syftet med samverkan i SSPF är ett mer effektivt brottsförebyggande arbete kring barn och ungdomar som bedöms vara i riskzonen för kriminalitet eller missbruk.

Målet för samverkan är att barn och unga i Oskarshamn ska ha en fungerande skolgång med ett liv fritt från kriminalitet och droger.

Målgruppen för SSPF i Oskarshamn är barn och ungdomar i åldern 13–18 år med risker kopplat till kriminalitet eller missbruk.

Målet med BOB-råd i Oskarshamn är att ha en förberedelse för en BOB-struktur om behov uppstår då detta kan ske i snabb förändring.

Överenskommelsen innebär operativ samverkan i:

  • Brotts- och drogförebyggande arbete för unga
  • Aktuella möten på områdes-gruppnivå, samt kring enskilda ungdomar
  • Framtagande och genomförande av insatser på gruppnivå och för enskilda ungdomar
  • SSPF stopp-möten
  • Uppföljning av insatser i SSPF
  • BOB-rådet. Agera som en verksamhet eller ett forum med uppgift att stödja samverkan mellan relevanta aktörer vid behov.

Organisation för SSPF och lokalt BOB-råd i Oskarshamns kommun

I Oskarshamns kommun är SSPF-modellen organiserad i en strategisk styrgrupp, en operativ grupp samt SSPF-samverkansgrupper på individnivå. De två senare grupperna hålls samman av  två koordinatorfunktioner. Bildningsförvaltningen utser koordinator för samverkan på områdes/gruppnivå och Socialförvaltningen utser koordinator för SSPF-samverkan på individnivå. Det lokala BOB-rådet är integrerat i strukturen på ledningsnivå

Styrgruppen har till uppdrag att skapa förutsättningar för arbetet, metodutveckling och identifiera eventuella framtida behov av resurser. Gruppen sammanträder kvartalsvis och vid behov, och leds av områdeschef för individ- och familjeomsorg (IFO).

Styrgruppen utgör även kärnan i det lokala BOB-rådet, som aktualiseras vid behov. I BOB-rådet kan första linjens hälso-och sjukvård eller barn och ungdomspsykiatrin behöva delta, liksom relevanta representanter för exempelvis näringsliv och civilsamhälle. I samband med placering är det angeläget att SiS eller i förekommande fall kriminalvården inkluderas. Lokala BOB-rådet leds och sammankallas av kommunpolis.

Den operativa SSPF-gruppen leds av koordinator och har regelbundna möten en gång i månaden för att tidigt identifiera trender, grupper och ungdomar i riskzon. Gruppen behandlar en allmän lägessituation där områdesnära personer kan bjudas in till möten. Bildningsförvaltningens koordinator är sammankallande samt ansvarar för administration, dokumentation, statistik och uppföljning.

Den operativa gruppen har mandat att besluta om så kallat SSPF-stoppmöte. SSPF-stoppmöte innebär att om exempelvis en rektor eller förening ser att en grupp barn eller ungdomar uppvisar tendenser till att vara i riskzon för kriminalitet, kan de göra en anmälan för att initiera ett stoppmöte. Om SSPF-gruppen bedömer att det är aktuellt med ett stoppmöte för föräldrar bjuder gruppen in dem till ett gemensamt möte för att prata om vilka risker de ser utifrån hur barnen och ungdomarna agerar. Under mötet är alltid personer från socialtjänst, polis, skola och fritidsverksamheten närvarande. Tillsammans hjälps de åt att informera om vad barnen eller ungdomarna har gjort, vad de känner oro för och vad det finns för stödinsatser.

SSPF-individ träffas utifrån aktuella individärenden. Arbetet på individnivå samordnas av socialförvaltningen. Socialförvaltningens koordinator samordnar och kallar till individuella SSPF-möten med berörda, är mötesledare, samt ansvarar för administration, dokumentation, statistik och uppföljning. Beslut om SSPF-individ fattas i samråd mellan parternas representanter på operativ nivå.

Utöver att koordinatorerna samordnar respektive grupp och har ett gemensamt ansvar för helheten, ansvarar de gemensamt för återkoppling till styrgruppen.

Styrgrupp

  • IFO-chef, Socialförvaltningen
  • Enhetschef, Råd och stöd, Socialförvaltningen
  • Verksamhetschef, skola, Bildningsförvaltningen
  • Verksamhetschef, elevhälsa, Bildningsförvaltningen
  • Kommunpolis Oskarshamn, Lokalpolisområde Västervik
  • Enhetschef ungdomsenheten, Bildningsförvaltningen

Lokalt BOB-råd

  • Kommunpolis Oskarshamn, Lokalpolisområde Västervik
  • IFO-chef, Socialförvaltningen
  • Verksamhetschef skola, Bildningsförvaltningen
  • Övriga efter behov.

Operativ grupp

  • SSPF- koordinator Bildningsförvaltningen
  • Representant från mellan- och högstadieskolor (elevhälsa/skola)
  • Representant från gymnasieskolor (elevhälsa/skola)
  • Representanter från IFO (ungdomsbehandlare/familjebehandlare)
  • Områdespolis
  • Samordnare fritidsgårdarna

SSPF-individ

  • SSPF- koordinator, Socialförvaltningen
  • Arbetsgrupp utifrån det individuella ärendet

SSPF koordinatorer

  • Socialförvaltningen
  • Bildningsförvaltningen

Uppföljning och utveckling av samverkan genom SSPF och BOB-råd

Årlig lägesbild med analys, utgör en viktig del av kommunens lägesbild i det brottsförebyggande arbetet. Återrapportering ska därför ske i kommunens brottsförebyggande råd och även göras känd för berörda nämnder och Kommunstyrelsen.

Styrgruppen tar del av uppföljning kvartalsvis och ansvarar för bedömning av kompetensbehov, metodutveckling och revidering av rutiner.

Den operativa gruppen är en kanal för informationsspridning kring metoden till sina respektive områden. Gruppen fångar även upp förbättringsförslag från sina verksamheter och förmedlar det vidare till styrgruppen.

Finansiering och ekonomi

Parterna finansierar sina egna lönekostnader samt kostnader som hänförs till den egna personalen. Genom avtalet binds inga specifika resurser eller någon budget.

Avtalet är upprättat i två likalydande exemplar där parterna erhåller var sitt exemplar.

Kontakt
Reception Barn och familj
Telefon: 010-35 62 080
Besöksadress:
Hantverksgatan 64
572 57 Oskarshamn

Öppettider för Barn och familj

Måndag: 08.30–17.30
Tisdag-torsdag: 08.30–16.00
Fredag: 08.30–14.30

Lunchstängt varje dag klockan 12.00–13.00.

I Barn och familj ingår Utredningsenheten, Placeringsenheten och Råd- och stödenheten.

Start för intresseanmälan blir vecka 33 (14 augusti 2023). Kontakta SSPF-koordinator för intresseanmälan, via receptionen.