Privata brunnar
I Sverige är cirka 1,2 miljoner permanentboende och ungefär lika många fritidsboende beroende av vatten från en egen brunn. Om du har egen dricksvattenbrunn är det du som brunnsägare som ansvarar för att vattnet har bra kvalitet och för att hålla brunnen i bra skick.
Livsmedelsverket har ansvaret för information och rådgivning för enskilda dricksvattenanläggningar. På Livsmedelsverkets webbplats finns information om saker att tänka på när du ska anlägga ny vattentäkt, hur du sköter om din dricksvattenanläggning, information om hur du tolkar svar från vattenprover och tips om vattenfilter och andra reningstekniker med mera.
Registrering av dricksvattenanläggning
Alla brunnar som tillhandahåller mer än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn eller som försörjer fler än 50 personer omfattas av dricksvattenföreskrifterna (LIVSFS 2022:12) och ska registreras. Läs mer och registrera din anläggning.
Inrättande av ny vattentäkt
Inom vissa områden i Oskarshamns kommun behöver du göra en anmälan eller söka tillstånd för att få borra en dricksvattenbrunn. Detta för att säkra tillgången och kvaliteten på grundvatten. Om det krävs anmälan eller tillstånd beror på var brunnen ska anläggas och vilken typ av brunn.
Kontakta samhällsbyggnadskontoret om du planerar att inrätta en ny dricksvattenbrunn och undrar vad som krävs.
Besök gärna SGUs webbplats (Sveriges geologiska undersökning) innan du ska borra en ny brunn för information och vägledning. Tänk på så att du inte lägger brunnen nära några föroreningskällor som kan påverka vattenkvalitén.
Varför behövs anmälan eller tillstånd?
Grundvattenmagasin som används till dricksvatten har en begränsad kapacitet i vissa områden. I andra områden kan det finnas risk för saltvatteninträngning. Uttaget av grundvatten får inte vara större än mängden grundvatten som bildas. Då är risken stor att saltvatten från Östersjön eller äldre salt grundvatten tränger in i brunnen. Ett vatten med hög salthalt går inte att använda som dricksvatten.
Avgift
Du får betala en avgift för handläggningen av din ansökan/anmälan. För handläggning av anmälan tas en avgift ut motsvarande 2 timavgifter och för ansökan tas en avgift ut motsvarande 4 timavgifter. Gällande taxa finns i taxebilaga 1 till Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område.
Ytterligare tillstånd?
Om den planerade brunnen ska försörja fler än 2 hushåll med vatten kan det även krävas tillstånd från Länsstyrelsen.
Anlita certifierad brunnsborrare
Om du ska borra en ny dricksvattenbrunn rekommenderas att du anlitar en certifierad brunnsborrare. SGU har tillsammans med certifieringsorganet RISE och borrarnas branschorganisationer tagit fram en certifiering för brunnsborrare.
Krav på den nya brunnen
Arbetet med den nya brunnen ska utföras enligt SGUs vägledning för att borra brunn, ”Normbrunn -16”.
Placering av brunn
En dricksvattenbrunn ska placeras så att den dels inte påverkar någon annan närliggande vattenbrunn och dels skyddas från föroreningar. Föroreningskällor kan vara till exempel avloppsbrunnar, avloppsledningar, gödselupplag, åkermark, betesmark och vägdiken. Brunnen bör alltid placeras uppströms en källa till förorening och på ett lämpligt avstånd.
Rekommenderat skyddsavstånd till en avloppsanläggning är minst 50 meter, men större avstånd kan krävas beroende på förutsättningarna på platsen. I enstaka fall kan kortare skyddsavstånd vara möjligt, men största möjliga avstånd rekommenderas alltid. Vilket skyddsavstånd som krävs beror bland annat på:
- Vilken typ av avloppsanläggning det är.
- Markytans lutning.
- Mark- och grundvattenförhållandena på platsen.
För att minska risken för att närliggande vattenbrunnar ska påverka varandra bör det vara ett skyddsavstånd på minst 20 meter mellan en borrad och en grävd brunn. Mellan två borrade brunnar bör det vara minst 30 meter.
Registrera din vattenbrunn i Brunnsarkivet
Du som brunnsägare har möjlighet att bättre skydda din brunn genom registrering i Brunnsarkivet. Brunnsarkivet är ett nationellt register med uppgifter om landets vatten- och energibrunnar som är viktigt för att skydda vårt grundvatten och för att planera för en hållbar vattenförsörjning. Brunnsarkivet används för att identifiera brunnar inom ett område.
De flesta uppgifterna i arkivet gäller främst bergborrade brunnar och kommer från de uppgifter som brunnsborrare sedan 1976 enligt lag skickar till SGU. Sedan 2019 kan även privatpersoner själv registrera sin vatten- eller energibrunn.
Fördelarna med att brunnen är registrerad är flera:
- Andra som vill borra efter vatten eller värme/energi i området har möjlighet att ta hänsyn till din brunn.
- Kommunen har kännedom om din brunn när översiktsplaner, VA-planer och detaljplaner tags fram för ett område, eller vid andra förändringar som påverkar din vattenförsörjning.
- Chanserna ökar för räddningstjänsten att skydda din brunn om en miljöolycka inträffar i området.
Frivilligt att registrera
Oavsett om din vattenbrunn är ny eller om du har en befintlig som funnits i många år kan det vara en god idé att kolla så att din vattenbrunn är registrera hos SGU. Om din brunn inte är registrerad hos SGU kan du själv registrera brunnen.
Genom att du registrerar din brunn och lämnar information om vattnets kvalitet och kvantitet, bidrar du till att vi gemensamt får bättre kunskap om tillgången och kvaliteten på grundvattnet i olika områden. Den informationen är viktig för kommunen som planeringsunderlag för VA-utbyggnad och framtida behov av dricksvatten.
Registreringen av din brunn sker genom att fylla i ett enkelt e-formulär på webben.