Arbetsmarknadsenheten

Illustration som visar ett träd med flera rutor som beskriver arbetsmarknadsenhetens olika projekt.

Oskarshamns kommuns arbetsmarknadsenhet finns till för de kommuninvånare som befinner sig utanför arbetsmarknaden eller som står långt ifrån arbete eller studier.

Arbetsmarknadsenhetens primära syfte är att stärka individer till att nå egenförsörjning och därigenom ett värdigt liv.

Arbetsmarknadsenheten samarbetar och samverkar med flera aktörer. Bland annat med övriga kommunala förvaltningar, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Regionen, Samordningsförbundet, Kommunförbundet, Svenskt näringsliv, andra kommuner med flera.

Våra verksamheter

Arbetsmarknadshandläggning

Våra handläggare på arbetsmarknadsenheten (AME) jobbar i nära samarbete med kommunens försörjningsstöd, med Arbetsförmedlingen och med andra insatser inom AME. Deras roll är att ge stöd till de kommuninvånare som står längre ifrån arbetsmarknaden att komma vidare till egen försörjning eller studier.

De arbetar med att kartlägga förmågor, tidigare erfarenheter och önskemål för att sedan hitta praktik i verksamheter som samverkar med AME. Många gånger leder praktiken till en arbetsmarknadsanställning under en begränsad tid.

Etablering för nyanlända

Etablering för nyanlända ger vägledning och service till nyanlända kommuninvånare som har anvisats en bosättning i kommunen genom Migrationsverket eller som har valt att på egen hand bosätta sig i kommunen.

Mer information om etablering för nyanlända

Insteget ordnar utbildningar, kurser och aktiviteter för personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden. Syftet är att komma till egen försörjning genom arbete eller studier.

Insteget ansvarar också för samhällsorientering (SO) som är ett obligatoriskt steg i etableringsprocessen för nyanlända i Sverige.

Vägknuten

Vägknuten är en samverkansinsats som ger dig möjlighet att hitta nya vägar till arbete, studier eller annan varaktig försörjning. Vägknuten kan vara vägen för dig som har varit arbetslös eller sjukskriven en längre tid. Med stöd och individuell coaching kan du komma närmare dina mål!

Här jobbar tre vägledare som samverkar i ett samverkansteam med representanter från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Kalmar län där öppenpsykiatriska mottagningen och hälsocentralerna ingår samt socialförvaltningarna, Arbetsmarknadsenheterna och gymnasieskolorna i Oskarshamn, Högsby och Mönsterås kommuner.

Målsättningen är att utifrån individuella förutsättningar, stödja personer från 16 år och i yrkesverksam ålder som är i behov av samordnade insatser mot arbete, studier eller annan varaktig försörjning. Eftersom varje person är unik ser stödet olika ut och blir individuellt anpassat.

Ingången till Vägknuten är att du och din myndighet/vårdkontakt först skriver en konsultation till samverkansteamet. För att samverkan ska vara möjlig behöver du ge ditt samtycke till att myndigheterna delar relevant information om dig.

Konsultationen kommer att behandlas i teamet och leda till någon form av stöd – antingen ett förslag på hur du och din myndighet/vårdkontakt kan gå vidare, eller så blir du erbjuden en vägledare från Vägknuten.

Vägknuten finansieras av Samordningsförbundet i Kalmar län.

Läs mer  om Vägknuten på Samordningsförbundets webbplats.

Tagga OHM Framtiden

Tagga OHM Framtiden är ett projekt som Vägknuten, Oskarshamn, Högsby och Mönsterås kommuner står bakom. Projektet finansieras av Samordningsförbundet Kalmar län. Projektet vänder sig till unga människor från 16 till 29 år. Ambitionen är att hjälpa ungdomar från utanförskap till innanförskap. Projektet ger stöd, råd och information till föräldrar och anhöriga. Projektet går ut på att aktivera, motivera och samordna stödinsatser, att genom rätt insats får unga att vilja ”tagga framtiden”.

Målen med projektet är:

  • att den unge ska få lust på livet genom bland annat livsstilscoachning, friskvårdsaktiviteter och 7tjugo-metodik.
  • att bygga relationer för att den unge ska känna sig motiverad och att komma till studier eller egenförsörjning.
  • att öka livskvaliteten hos individen och kunna motverka en kriminell väg, ohälsa och långtidsarbetslöshet.
  • att samordna stödet kring den unge för att gå från utanförskap till innanförskap.
  • att föräldrar ska känna att de får stöd och vägledning.

Kontakt

Vägknuten
Telefon: 010-35 60 200
E-post: vagknuten@oskarshamn.se

Miljöhuset Återbruk

Miljöhuset samlar in och tar till vara saker som annars skulle kastats bort. Det gör vi i ordning och säljer i vår second hand-butik. Vi gör en miljöinsats samtidigt som vi stöttar arbetssökande i Oskarshamn att komma ut på arbetsmarknaden. På Miljöhuset får arbetssökande möjlighet att utvecklas och stöd i sitt jobbsökande. Intäkterna från försäljningen används för att driva verksamheten och ta in personer som behöver arbetsmarknadsåtgärder.

Mer om Miljöhuset Återbruk

Gröna spåret

Gröna spåret är en arbetsmarknadsåtgärd, som har funnits på Arbetsmarknadsenheten sedan slutet av 2020.

Gröna spåret kan bistå kommunala förvaltningar och föreningar i hela Oskarshamns kommun med verksamhet och arbetsuppgifter som inte hinns med av olika skäl.

Under tiden man deltar i Gröna spåret jobbar handledarna individuellt med alla deltagare, med bland annat utvecklingsplanering och individuella samtal. Utifrån individens styrkor och färdigheter så försöker de hitta sätt att hitta jobb.

Gröna spåret har ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen.

Svarta siluetter av människor som utför olika aktiviteter; läser bok, fikar, tittar på tv, åker skateboard, sitter vid datorn och tittar i mobilen, på orange bakgrund.

Kommunernas aktivitetsansvar (KAA)

Kommunernas aktivitetsansvar (KAA) gäller för ungdomar som gått ut grundskola eller anpassad grundskola, men som inte tagit examen från gymnasiet.

Kommunens ansvar och skyldighet

Kommunen har skyldighet genom skollagen att hitta ungdomar mellan 16 och 20 år som saknar slutbetyg från gymnasium. Inom KAA söker vi upp ungdomar, registrerar och dokumenterar vad de gör.

Vi är ett stöd för ungdomen att komma vidare till i första hand studier, men det kan också vara till jobb eller annan meningsfull sysselsättning.

Tillsammans hittar vi individuella lösningar och utgår alltid från individens egna önskemål och förutsättningar.

Oroliga föräldrar, syskon, kompisar

Tipsa om KAA eller hör av dig själv. Skicka in kontaktförfrågan.

Kommunernas aktivitetsansvar kallas också för KAA.
 
Kontakt

KAA Oskarshamn
Telefon: 010-35 60 200
E-post: kaa@oskarshamn.se
Besöksadress:
Bryggaregatan 1, vån 3
572 30 Oskarshamn

Facebook: Arbetsmarknadsenheten
Messenger: Kaa Oskarshamn

SIA

SIA – Samverkan, Inkludering, Anställningsbarhet är ett ESF-finansierat samverkansprojekt som fokuserar på utanförskapsfrågan. Ett led i att lösa utanförskapsproblematiken är en effektiv samverkan på lokal nivå mellan de verksamheter som vanligen möter individer i åldrarna 16–64 år i ett utanförskap, som socialtjänst, skola och arbetsmarknadsenhet. 

Motiverande samtal, individuell- och gruppcoachning, praktik och andra aktiviteter kommer att användas för att öka deltagarnas motivation och självkänsla.

Målet är också ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen och försörjningsstöd för att underlätta för deltagarna att bli långsiktigt självförsörjande.

Kommunförbundet samordnar och leder projektet på regional nivå.

Kontakt

Lokal projektledare för SIA
Telefon: 010-35 60 200
E-post: arbetsmarknadsenheten@oskarshamn.se

Kontakt
Arbetsmarknadsenheten
Telefon: 010-35 60 200
Besöksadress:
Bryggaregatan 1, våning 3
572 30 Oskarshamn