Gun Nilsson
Gun Nilsson arbetar som undersköterska på Kristdala Nyhem, avdelningen Nygården. Gun började i Oskarskarhamns kommun år 1994. Det hela började med ett sommarjobb som vikarie ena dagen och dagen därpå fick hon en fast tjänst på Humlegården som idag är nedlagt. År 2004 flyttade Gun från Humlegården till Nygården i samband med nedläggningen.
Vad har du för utbildning?
– Undersköterska och vårdbiträde. Jag fick gå min utbildning både till vårdbiträde och undersköterska betalt av kommunen. Det var jättebra för man behöver både erfarenhet och utbildning. Jag känner mig mer säker i min profession med en utbildning. Utbildningen gör att jag står på säker grund även om erfarenheten är guld värd.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Ingen dag är den andra lik. Det är många olika åldrar på de som bor här och vi måste se till deras olika behov. Det är viktigt att kunna personerna och deras specifika egenheter och inte bara jobbet som ska utföras. De som bor här är dementa och behöver rutiner och struktur. Vi får inte ändra för mycket på det. Man måste alltid sträva efter en lugn atmosfär.
Vi jobbar både dagtid, kvällar och helger. På morgonen ser vi till att ha frukosten förberedd. Vi hjälper till med hygien och renbäddning och ger medicin inne på rummen. De boende äter frukost i matsalen eller på rummen, vissa vill äta tillsammans och andra vill inte det. Efter frukosten brukar vi som jobbar ta lite frukost och samtidigt samtala med de boende. Under dagen gör vi mycket tillsammans. Det är viktigt att få med de boende hela tiden. När vi städar i lägenheterna pratar vi samtidigt och en del är med och hjälper till. Under dagen kan det vara aktiviteter som sång, musik eller bingo. En del vill titta på TV. Aktiviteterna måste vara lätta och anpassade efter förutsättningarna så att man inte sänker någon. Det handlar om att finnas till. Vi går på promenader och om det är fint väder äter vi glass ute ibland. På onsdagar kommer en kvinna som läser, sjunger och dricker eftermiddagskaffe med de boende. Det är jättehärligt! Nu innan semestern kommer vi få lite musikunderhållning. Vi firar jul, midsommar, födelsedagar med mera. Ibland dukar vi fint till vardags – det gör skillnad! På julfirandena får de anhöriga vara med och de köper paket. Annars köper vi paket. Genomgående måste de anhöriga informeras om olika saker och de får inte lämnas utanför. De måste känna sig välkomna.
Vilka egenskaper behöver man för att lyckas på ditt jobb?
– Man måste vara ödmjuk och inte se ner på människorna. Första mötet på morgonen är jätteviktigt. Alla har olika behov och vill ha det på olika sätt. De kan väldigt mycket men det tar lite tid. Man måste vara en god lyssnare eftersom de gillar att ofta att sitta och prata. Det är viktigt att aldrig lämna någon utanför och få med alla i samtalet. Vi som jobbar här måste ge de boende så mycket vi kan för att de ska känna att de mår bra. Det är viktigt att ge dem tid. Många vill helst vara hemma och saknar sin familj. De kan känna sig lite inlåsta och då gäller det att kunna fånga upp dem och kanske sätta sig ner och prata och dricka lite kaffe. Vi kan aldrig ersätta familjen men vi är till för att de som bor här ska få det så meningsfullt de bara kan.
Man måste vara professionell och lämna det som inte hör till arbetsplatsen hemma. Man måste även kunna samarbeta och kunna ta emot feedback. Ensam kan man inte dra tåget!
Vill du berätta om en speciell situation där du kände dig extra stolt/glad på jobbet?
– När de har saknat mig eller när de säger att jag måste vara kvar. Det värmer så gott.
Jag skulle aldrig tänka mig att byta yrke! De som bor här har en trygghet och tillit i mig. De säger ibland att de ska flytta om jag går i pension. Jag är fylld av kärlek till människorna här. Det finns så många roliga och härliga historier och många goa skratt. Ibland berättar de saker som de inte har berättat för någon annan. Jag har haft så många möten med människor och många sätter sina spår.
Förra julen var vi på en restaurang och åt jultallrik och fick musikunderhållning. Det snöade och var verkligen julstämning. Vi levde på det länge!
Hur skulle du beskriva din arbetsplats?
– När jag först skulle börja här var jag jättenervös men nu går det av bara farten. Jag skulle inte kunna tänka mig att jobba med något annat. Jag tycker så mycket om de boende. De ger mig jättemycket varje dag. De längtar och frågar efter mig när jag är ledig. Vi jobbar med människor med ett jättestort behov men de slutar inte vara människor fast de är här.
Jag har fått vara med på anställningsintervjuer och berättat om Nygården och känna efter om kandidaten klickar med oss i gruppen. Det är jätteviktigt att alla kollegor jobbar mot samma mål och det får inte bli osämja i gruppen. Här fryser vi inte ut någon. Vi har ett jättebra klimat här. Vi har en fin grupp där vi tänker lika. Ibland blir det missförstånd men det är till för att reda ut.
Varför rekommenderar du att någon ska söka sig till din bransch?
– Det är så underbart och så fantastiskt! Du får så mycket tillbaka men du måste också ge! Det är ett härligt jobb om man tycker om att jobba med människor.
Vilken är din favoritplats i kommunen?
– Sjön Hummeln. Jag bor i närheten och kan gå och sätta mig där, paddla kanot eller sitta med ett metspö. Jag älskar att gå på promenader, ibland lånar jag min sons hund och kan gå en mil ut i skog och mark. Jag går upp på Systertorp skalle, ett berg här i Kristdala på midsommarafton tillsammans med mina barnbarn och ser soluppgången och äter frukost. Man blir så lyrisk!