Sanna Zetterling
Sanna Zetterling arbetar som fysioterapeut och har gjort det sedan ett år tillbaka. Hon tog examen från Linköpings universitet 2021 efter tre års studier på fysioterapeutprogrammet. Sanna arbetar mot områdena City och Bockara.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Jag arbetar inom äldreomsorgen på boenden, hemma hos patienter eller på korttidsboende där människor återhämtar/tränar upp sig efter sjukhusvistelse för att återgå hem eller väntar plats på boende.
En vanlig arbetsdag börjar på kontoret med att man går in i alla system och ser om någon patient blivit inlagd på sjukhus eller om det ska vara planering för hemgång. Vi har dagligen ett morgonmöte där vi stämmer av sådant som inkomna ärenden samt om någon av kollegorna behöver avlastning. Jag träffar patienter och har kontorstid. Jag är även med och bedömer om en person behöver hjälpmedel som exempelvis gånghjälpmedel eller uppresningshjälpmedel. Det kan vara rollator eller rullstol, hjälpmedel vid sängen eller toaletten för att minska fallrisk. Vi arbetar för att öka eller bibehålla en individs självständighet. Vi kan göra en funktionsbedömning och ge träningsprogram som utförs i hemmet som sedan följs upp.
Vi pratar mycket med patienten och frågar vad personen vill ha och behöver för att få en fungerande vardag. Det är alltid patientens egna val att följa våra tips och råd. Vi håller även i förflyttningsutbildningar för hemtjänst och annan personal.
Vilka egenskaper behöver man för att lyckas på ditt jobb?
– Du ska vilja jobba med människor och hjälpa människor. Det är viktigt att ha ett lugnt bemötande och en öppenhet. Man ska vara lite driven eftersom du planerar din dag själv. Du kan inte förlita dig på att någon annan talar om vad du ska göra, därför behöver du vara ansvarstagande.
Hur skulle du beskriva din arbetsplats?
– Vi är en bra arbetsgrupp. Jag gillar mest friheten och att få komma ut till ytterområden eller gå runt till människor i stan. Vi planerar våra dagar själva så gott det går och över lag har man möjlighet att vara självständig.
Varför valde du Oskarshamns kommun som arbetsgivare?
– Jag ville hem till Oskarshamn för mina vänner och familj är här. Jag pratade med några som jobbade i kommunen och de rekommenderade att jag skulle söka hit. Jag sökte en ledig tjänst som passade mig eftersom jag ville ha den friheten som finns i kommunen.
Vad finns det för utvecklingsmöjligheter?
– Vi får utbildningar i bland annat förflyttning och positionering. Det finns andra områden att jobba inom som till exempel personer som har fått en stroke eller inom omsorgsförvaltningen med personer med funktionsvariationer, det är ett mer komplext område. Jag utvecklar min undersökningsförmåga, blir säkrare i min profession och med min bedömning. Jag har utvecklats som person, blivit tryggare och utvecklats i bemötandet. Jag har fått bättre förståelse för träning i vardagen.
Man pratar inte mycket om kommunarbetet i skolan. Där pratar man mest om arbete på klinik eller på sjukhus. Vi träffar patienter med till exempel Alzheimers, Parkinsons och demens. I skolan prata man inte mycket om sjukdomsförloppet. Jag har fått större förståelse för hur det är att jobba med äldre människor.
Vad är det bästa med Oskarshamn?
– Det är nära till allt och det går att cykla till många ställen. En hamnstad med närhet till vatten och natur. Det är mysigt. Jag gillar att vara ute och promenera. Jag var på Uvö för första gången innan sommaren – det var väldigt fint!