Utredning hos familjerätten

Tingsrätten kan ge familjerätten i uppdrag att göra en utredning kring vårdnad, boende och /eller umgänge för att tingsrätten ska kunna fatta beslut om vad som blir bäst för barnet. 

Syftet med utredningen är att belysa hur barnets behov bäst kan tillgodoses.

Utredningstid

Utredningen ska bedrivas skyndsamt. Det är tingsrätten som fastställer utredningstiden.

Första samtalet

Utredningen inleds med ett gemensamt eller enskilt samtal med er föräldrar där ni får information om utredningsprocessen och en utredningsplan upprättas.

Samtal med föräldrar

Samtal kommer att föras med er föräldrar enskilt främst utifrån följande frågeställningar:

  • Din beskrivning av barnet, dess relationer, vardag och uppväxt.
  • Din uppfattning om vårdnad, boende och umgänge för barnet.
  • Din bild av dig själv och den andre föräldern i föräldrarollen.
  • Dina tankar kring föräldraansvar och ert samarbete som föräldrar.
  • Din bakgrund och samlevnaden med den andre föräldern.

Samtal sker även med en eventuell ny partner som får beskriva barnet och sitt förhållande till det. Utredningen har full partsinsyn, vilket innebär att det ni föräldrar uppger i utredningen har den andre föräldern rätt att ta del av. Utredningen hos familjerätten skyddas av sekretess men när den kommer till tingsrätten så blir det en offentlig handling.

Samtal med barnet

Enskilda samtal hålls med barnet utifrån barnets ålder och mognad. Samtalen äger oftast rum i familjerättens lokaler. Syftet är att barnet ska få information om vad som pågår och även möjlighet att få uttrycka sina egna tankar om sin situation.

Hembesök

Hembesök görs hos var och en av er föräldrar för att lära känna barnet och träffa det tillsammans med respektive förälder i er hemmiljö.

Referentsamtal

Referentsamtal sker exempelvis med BHV, förskola, skola och andra som känner barnet genom en professionell relation.

Registerutdrag

Vi tar in uppgifter om ni som familj och eventuell ny partner är eller har varit aktuella inom socialtjänsten. Vi tar även in uppgifter från polisens misstanke – och belastningsregister. Vi kan även ta in uppgifter från Kronofogden eller Försäkringskassan efter individuell bedömning.

Återkallelse

Om ni som föräldrar under utredningstiden kommer överens i sakfrågan kan era yrkanden återkallas från domstolen och utredningen behöver då inte slutföras.

Samarbetssamtal, överenskommelser eller avtal

Om ni återkallar eller pausar era yrkanden kan ni genom samarbetssamtal på familjerätten försöka komma överens om en lösning. Där kan ni skriva egna överenskommelser. Ni kan även med hjälp av familjerätten upprätta ett juridiskt bindande avtal kring sakfrågan.

Bedömning

Familjerättens uppdrag är att bedöma vad som är bäst för barnet i frågan om vårdnad, boende och/eller umgänge. Vi lämnar ett förslag till tingsrätten på hur vårdnaden, boendet och/eller umgänge ska se ut. Det är sedan tingsrätten som tar det slutgiltiga beslutet och fastställer det i en dom.

Kommunicering av utredningen

Ni har först möjlighet att ändra eventuella felaktigheter i de uppgifter som du som förälder lämnat. När hela utredningen sedan är sammanställd får ni den skickad till er för genomläsning och vill ni lämna synpunkter på utredningens innehåll så lämnar ni dem skriftligt och de sänds med som bilaga till tingsrätten.