Vårdnad, boende och umgänge

Vid en separation eller skilsmässa kan det ibland vara svårt att komma överens i frågor som gäller vårdnad, boende och umgänge. Enligt barnkonventionen, artikel 3 ska barnets bästa komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.

Vårdnaden

Den som har vårdnaden om ett barn har ansvar för barnets personliga förhållanden och för att barnets behov av omvårdnad och trygghet tillgodoses. Vårdnadsansvaret måste utövas med hänsyn till det enskilda barnets behov. Om föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet ska de tillsammans besluta i frågor som rör barnet. Därmed inte sagt att båda föräldrarna måste besluta i alla vardagliga frågor. I praktiken innebär den faktiska vården en långtgående beslutanderätt för den förälder som barnet bor tillsammans med.

Boende

Barn behöver nära relationer till båda sina föräldrar. Sådana relationer underlättas av bland annat täta och vardagliga kontakter. För små barn är det särskilt viktigt att få träffa den andra föräldern enligt principen lite och ofta så att barnet kan bevara minnesbilden av båda föräldrarna. Det är föräldrarna som bär ansvaret för beslutet om hos vem barnet ska bo. Det är viktigt att vara lyhörd inför det enskilda barnets behov, ålder och intressen. I de fall då barnet bor stadigvarande hos en förälder blir den andre föräldern umgängesförälder. Det är boförälderns skyldighet att se till att ett umgänge kan komma till stånd.

För många barn kan ett växelvis boende hos föräldrarna fungera bra. Växelvis boende innebär att barnet bor i stort sett lika mycket hos båda föräldrarna. Vid växelvis boende betalar vanligen ingen av föräldrarna underhållsbidrag.

För spädbarn är det viktigt att de redan från början får knyta an till båda sina föräldrar. De yngsta barnen behöver den trygghet som ligger i en stabil, regelbunden och i möjligaste mån förutsägbar vardag. Yngre skolbarn, som ofta har ett utpräglat sinne för rättvisa, kan se fördelar med att bo växelvis hos föräldrarna. Tonåringar väljer många gånger var och hur de vill bo utifrån sina egna intressen, t ex närhet till skola, kompisar, fritidsintressen etc. Vid ett växelvis boende får barnet en fortlöpande vardagskontakt med båda föräldrarna. Risken minskar att kontakten med den ena föräldern tunnas ut. Ett växelvis boende kan emellertid också vara mer eller mindre påfrestande för barnet. Barn kan ha svårt att klara av de ständiga uppbrott från föräldrarna som varje flyttning innebär. Det kan också vara svårt att ofta byta den närmaste omgivningen med kamrater och andra kontakter. Vid ett växelvis boende är det en stor fördel för barnet om föräldrarna bor nära varandra, inte minst när barnet når skolåldern. Dessutom är förutsättningarna för ett växelvis boende bättre om föräldrarna har goda relationer till varandra och respekterar varandra som föräldrar. Ett växelvis boende förenklas av god kontakt mellan föräldrarna, vilket ställer stora krav på samarbetsförmåga och tillit.

Gällande frågor om underhållstöd och underhållsbidrag se vidare på försäkringskassans hemsida.

Umgänge

Föräldrabalkens regler bygger på tanken att barn har behov av nära och goda relationer till båda föräldrarna även om föräldrarna inte lever tillsammans.

Utgångspunkten för umgängesrätten är att barnet ska ha rätt till umgänge med den förälder som barnet inte bor hos. Det finns inga lagregler som säger hur och i vilken omfattning umgänge bör förekomma mellan barn och föräldrar. Hänsyn skall tas till barnets ålder och mognad.

För små barn är det särskilt viktigt att träffa den andre föräldern enligt principen lite och ofta och under kortare perioder. Barnet kan då bevara minnesbilden av umgängesföräldern och separationen från boföräldern blir mindre påfrestande. Man bör tänka på barnets anknytning till umgängesföräldern. Särskilt för små barn är det viktigt att ha en god känslomässig anknytning till umgängesföräldern, så att barnets trygghetskänsla inte blir störd vid umgänget.

Vid risk att barnet kan komma att fara illa ska umgänge övervägas. Barnet ska till exempel inte behöva umgås med en förälder i missbruksmiljö.

I takt med barnets ålder och mognad bör man ta allt större hänsyn till dess egen inställning i umgängesfrågan. Här betonas att boföräldern har ett ansvar att uppmuntra barnet att besöka umgängesföräldern, att inte motverka ett umgänge genom att underblåsa en mer eller mindre tillfällig viljeyttring från barnets sida.

En viktig faktor är också föräldrarnas förhållande till varandra. Om umgänget skapar alltför stora konflikter mellan föräldrarna kan barnet ta skada.

Barn har rätt till umgänge med den förälder det inte bor tillsammans med. Är föräldrakonflikten djup kan familjerätten i vissa fall utreda behovet av en kontaktperson som medverkar vid hämtning/lämning och/eller finns med under umgänget. Tingsrätten kan också förordna om att ett umgängesstöd ska närvara
under umgänget.

Om ni är överens

Om ni som föräldrar är överens kring vårdnad, boende och/eller umgänge räcker det med en muntlig överenskommelse er emellan. Ni kan också ansöka om att få ett juridiskt bindande avtal upprättat. Anmälan om gemensam vårdnad kan göras direkt till Skatteverket om det inte finns tidigare dom eller avtal.

Att skriva avtal om vårdnad, boende och umgänge

Om ni som föräldrar är överens om vårdnaden, var barnet ska bo och hur umgänget med den andra föräldern ska se ut, kan ni skriva det i ett juridiskt bindande avtal. Familjerätten kan efter utredning skriva ett sådant avtal.

Barnet eller barnen det gäller ska vara folkbokförda i Oskarshamn, Hultsfred eller Högsbys kommun. Barnet kan bara vara folkbokfört på en adress. För att godkänna ett avtal efter utredning krävs att det är för barnets bästa. Avtalet blir efter godkännande juridiskt bindande på samma sätt som en dom.

Om ni inte är överens

För att ni ska kunna samarbeta kring barnet och hitta bra lösningar som ni båda kan acceptera, kan ni komma till familjerätten på samarbetssamtal. Samtalen är frivilliga och kräver att båda vill att delta. Samarbetssamtal.

En tvist mellan föräldrar kan i annat fall lösas genom stämning i tingsrätten. Om barnet är skrivet i Oskarshamn, Hultsfred eller Högsby kommun vänder man sig till Kalmar tingsrätt. Tingsrätten ger då vanligtvis familjerätten i uppdrag att göra en utredning kring vårdnad, boende och umgänge för att tingsrätten ska kunna fatta beslut om vad som blir bäst för barnet. 

Utredning hos familjerätten

Obligatoriska informationssamtal

Det är krav på att den förälder som stämmer ska ha deltagit i informationssamtal innan en tvist i tingsrätten om vårdnad, boende och/eller umgänge inleds. En tvist i tingsrätt om vårdnad, boende och umgänge kan bli en allvarlig konflikt som påverkar barnet negativt. Därför bjuds oeniga föräldrar in till ett samtal med en familjerättssekreterare som ger information om hjälp och stödinsatser som finns, och eventuella möjligheter att välja en samförståndslösning istället. I samtalet ges också information om vad en domstolsprocess innebär. Barnets bästa ska alltid stå i centrum och vara avgörande. Utgångspunkten är att båda föräldrarna deltar i samtalet. Om det finns särskilda skäl erbjuds enskilda tider. Särskilda skäl kan till exempel vara att det har förekommit fysiskt eller psykiskt våld. Det är den kommun där barnet är folkbokfört som ansvarar för samtalen.

Kontakt
Familjerätten, reception
Telefon: 010-35 62 080
Postadress:
Hantverksgatan 64
572 57 Oskarshamn

Familjerätten finns på två besöksadresser:

Faderskap för sambos/gifta: Lamellvägen 5, Oskarshamn

Övrigt faderskap och familjerätt: Hantverksgatan 66, Oskarshamn