Information till barn/unga

När vuxna fattar beslut som rör barn ska de se till ”barnets bästa”. Det betyder att de vuxna alltid ska tänka på vad som är bra för dig och hur beslutet kommer påverka dig. (Barnkonventionen artikel 3)

Du har rätt att få vara barn. Det innebär bland annat att du har rätt att få stöd och hjälp av vuxna när du behöver det. Du har rätt att säga stopp när en förälder pratar illa om den andra föräldern. Du har rätt att tycka om och ha kontakt med båda dina föräldrar. (Andersson & Granes, Mina föräldrar är skilda, BRIS 2016)

Föräldrars skilsmässa eller separation är en stor förändring för både dig och dina föräldrar. Det kan finnas många olika känslor och det är vanligt att känna sig ledsen, orolig, eller arg när föräldrar separerar. En del barn känner sig ensamma och andra tycker det känns bra.

Vem ska bestämma? Var ska jag bo? Hur och när ska jag träffa den förälder som jag inte bor med?

När föräldrar separerar och inte längre bor tillsammans behöver de komma
överens om vem som ska bestämma om dig. Det kallas vårdnad, antingen
kan båda bestämma (gemensam vårdnad) eller bara en av föräldrarna
(ensam vårdnad). Dina föräldrar behöver också bestämma var du ska bo. Om du skall bo lika mycket hos båda dina föräldrar eller om du ska bo hos en förälder. Om du bor hos en förälder behöver de bestämma hur och när du ska träffa den föräldern som du inte bor med.

Om mina föräldrar inte kommer överens?

Om dina föräldrar inte kan komma överens om vem som ska bestämma om dig, var du ska bo och hur och när du ska träffa den förälder som du inte bor med, kan dina föräldrar delta i samarbetssamtal hos oss på familjerätten för att försöka komma överens om det. Kan de inte komma överens om det så kan dina föräldrar be tingsrätten att bestämma det. Innan tingsrätten bestämmer tar familjerätten reda på vad som är bäst för dig. För att ta reda på det så pratar vi med dig och dina föräldrar. Vi pratar också med personal på din skola för att få reda på hur du har det där. Vi kommer även hem till dig och hälsar på för att se hur du har det hemma. När familjerätten tagit reda på så mycket vi kan om dig och din familj skriver vi ned vad vi tycker är bäst för dig, det kallas en utredning.

De vuxna ska lyssna på dig

I barnkonventionen står det att du har rätt att uttrycka dina åsikter i alla
frågor som rör dig. Därför vill vi prata med dig om hur du har det i din
familj, hur du mår och annat som du tycker är viktigt. Det är inte du som
bestämmer, men de vuxna ska lyssna och ta hänsyn till dina åsikter.

Vad händer på tingsrätten?

När vi på familjerätten har skrivit i utredningen vad vi tycker är bäst för dig, skickar vi den till tingsrätten. Tingsrätten läser utredningen och träffar dina föräldrar på tingsrätten. Du kommer inte att vara där. Tingsrätten bestämmer sedan hur det ska vara för dig. Dina föräldrar måste göra som tingsrätten bestämmer. Tingsrätten måste alltid tänka på barnets bästa när den bestämmer, inte på vad som är rättvist för föräldrarna.

Krångliga ord

Socialtjänst

Socialtjänsten, eller ”soc” som många kallar det, är den del av kommunen som har ansvar för att utreda vad barn behöver och för att hjälpa och stötta barn, unga och deras föräldrar.

Familjerätt

Familjerätten är den del av socialtjänsten som jobbar till exempel med frågor som rör föräldrar som inte bor tillsammans och inte kommer överens kring barnen.

Familjerättssekreterare

Familjerättssekreterare kallas de som jobbar på familjerätten.

Tingsrätt

Tingsrätten är en domstol. I tingsrätten finns det en domare. Det är domaren som bestämmer vad som blir bäst för dig.

Tystnadsplikt och sekretess

Det betyder att familjerättssekreterare och andra som jobbar på socialtjänsten inte får berätta något om dig eller din familj för andra.

Anmälningsskyldighet

Det betyder att de som jobbar med barn och unga måste göra en orosanmälan till socialtjänsten om de misstänker eller får veta att ett barn inte har det bra. Om ett barn inte har det bra behöver barnet och familjen få stöd och hjälp för att det ska bli bättre.

Vårdnad

Det har den föräldern som bestämmer och fattar stora beslut om dig, exempelvis om skola, sjukvård och pass. Om båda föräldrarna fattar stora beslut tillsammans heter det att de har gemensam vårdnad. Om en förälder har ensam vårdnad betyder det att den föräldern får fatta stora beslut själv.

Boende

Du kan bo växelvis, vilket innebär att man bor lika mycket hos båda sina föräldrar. Du kan också bo mer hos den ena föräldern och då har man vanligtvis umgänge med den andra föräldern. Den förälder som du bor tillsammans med får bestämma själv i vissa frågor även om vårdnaden är gemensam.

Umgänge

Det kan du ha med den förälder som du inte bor med. Du har rätt att träffa/ha kontakt med den förälder som du inte bor tillsammans med.